Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Walka z Cushingiem
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Sty 28, 2006 4:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak naprawdę to tylko na dziecięcych oddziałach nie oszczędzają na pacjentach. I w IR i w DSK było: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. I to były naprawdę obfite posiłki. Jak na dzieci - dużo za duże. Na dorosłych - szkoda gadać. A należy jeszcze dodać, że nie w każdym szpitalu jest przyzwoity bufet...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Sty 28, 2006 4:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Itunia napisał:
Tak naprawdę to tylko na dziecięcych oddziałach nie oszczędzają na pacjentach

to bys sie zdziwila jak jest na nefrologi w chozowie. sniadanie i kolacja srednie porcje a na obiad np 2 kluski leniwe z jedna szpyrka. ja juz nie mowie ze ja bylam glodna po takim obiedzie ale przychodza tam chlopcy w wieku 16-17 lat i taki chlopak potrzebuje porzadnie zjesc a nie jakies 2 kluski. potem np supa kalafiorowa na drugi dzien supa jarzynowa a na trzeci barsz ukrainski. a jak myslicie dlaczego t bylo w takiej koplenosci. bo z kazdego obiadu mogly zrobic nastepny. jedyne co mi tam smakowalo to racuchy i nic wiecej.
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Sty 28, 2006 4:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę, że co szpital, to obyczaj...... Rolling Eyes
Powrót do góry
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Sty 28, 2006 9:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W CZD w Warszawie były niam przepyszne na serio, i normalnie śniadanko, IIśniadanko, podwieczorek, kolacja.Co najciekawsze, że ja przy diecie<zawsze wyproszonej Wink >niskokalorycznej najadałam się... było dużo warzyw to mi najbardziej pasowało no i oczywiście moja ulubiona marchewka gotowana Very Happy Tutaj w Białymstoku to wogóle inna bajka... nefrologia dla dorosłych... jedzenie znośne i tyle mam do powiedzenia hehe... też można schudnąć jak się chce Wink
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Sty 28, 2006 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

angela napisał:
nefrologia dla dorosłych... jedzenie znośne i tyle mam do powiedzenia hehe... też można schudnąć jak się chce Wink

Ale oby najkrócej tam przebywać Very Happy 8)
Powrót do góry
martek
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 30, 2006 9:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W CZD można było uzgodnic z dietetyczką jedzenie . To było super. Choć ja i tak jedzenie kupowalam.
U nas na nefrologii dziecięcej jedzenie jest marne. Trzeba przynosic swoje jedzenie. Gusia ma racje , na oddziale leża osoby mające po 15-17 lat i potrzebuja zjeść . Na kolacje 2 kromki z dzemem o godz.17.00 a co potem.....
lubesia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 30, 2006 10:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do tych kolacji o 17...to w IR tez tak daja a nieraz to nawet przed 17.........jak na kolacje to za wczesniej bo pozniej sie podjada tylko Smile
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 30, 2006 10:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to przed 17 to chyba pod wieczorek a nie kolacja. ja jestem ciekawa czy w domu tez tak jedza
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 10:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lubesia napisał:
co do tych kolacji o 17...to w IR tez tak daja a nieraz to nawet przed 17.........jak na kolacje to za wczesniej bo pozniej sie podjada tylko Smile

Jak byłam ostatnio to dzień w dzień kolacja była... 16.20 Rolling Eyes
Powrót do góry
lubesia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 9:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no wlasnie 16:20 przeciez tak sie nie jeeee Smile......ja zaczynalam jesc dopiero po 17 a nieraz o 18... nie wiem jak wy ale ja to sobie do Galerii Mokotow chodzilam jak w pazdzierniku lezalam na poprawe humorku Very Happy
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Wrz 05, 2006 9:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do Cushinga Very Happy pół roku dbałam o sylwetkę -kupiona sukienka na wesele, ogólnie samopoczucie itp. Very Happy płaski brzuchesz, wcięcie w talii hahahaha Very Happy wystarczyło poniesienie sterydów a tłuszczyk powędrował w boczki błyskawicznie -mimo że waga w miejscu stoi, a nawet w dół poszła Laughing Laughing Very Happy dobre, dopasowana sukienka juz tak dobrze nie leżała
a wczoraj spotkałam koleżankę, która trochę mnie nie poznała - buzia okrągła Razz
ale najważniejszy dobry humor Very Happy Very Happy

Powrót do góry
Pasja
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 10, 2007 4:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Itunia napisał:
To jest bardzo malutko. Ja myślałam, że bierzesz dużo więcej. Więc wszystko jasne... W takim wypadku, rzeczywiście lekarze boją się zmniejszyć, szczególnie, że zwiększyła Ci się masa ciała. A z tymi policzkami to wiesz, każdy inaczej reaguje na sterydy. U mnie przy 10mg nie było widać nic. A poniżej 10 przy mojej wadze zejść nie mogli. Może i tak jest u Ciebie...

Itunia,
a jak się ma ilość leku do wagi? To znaczy ile trzeba ważyć by móc zejść do jakiejś niskiej wartości leku?
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Czw Sty 11, 2007 12:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ita coś nie odpowiada, więc pozwole sobie zabrac głos Wink
to nie jest tak, że istnieje prosty związek między wagą a schodzeniem z dawek, w kazdym razie ja nigdy o takiej zalezności nie słyszłam, nie istnieją żadne limity wagowe, kótre trzeba spełnić zeby móc myśłeć o obniżeniu dawki.
zmniejszenie dawek sterydów zalezy od ogólnego stanu zdrowia, obniżonej aktywności choroby i dobrych wyników badan kontrolnych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Pasja
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Sty 11, 2007 1:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nenya,
dziękuję za odpowiedź
ja dopiero raczkuję w temacie i wolałam się dopytać
domyślałam się oczywiście że zasadniczo chodzi o stan zdrowia ale po tej wypowiedzi Ituni pomyślałam, że w przypadku np. polepszenia wyników kwestia zmieniejszenia dawki zależy dodatkowo od wagi
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Czw Sty 11, 2007 1:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiesz co, generalnie chyba każdy przyjmowany lek tzn. jego dawka musi odnosić się jakoś do masy ciała, dlatego często dawki np. encortonu (czyli prednisonu) są opisywane tak: 0,5-1 mg/kg masy ciała na dobę przez 6 tygodni...
ale decyzja o schodzeniu i tak zalezy od aktualnej aktywności choroby.
polecam ciekawy wątek o leczeniu tocznia, bo tam akurat są przykłady dawek róznych leków stosowanych przy toczniu:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1014
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Następny
Strona 10 z 11

Skocz do: