Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 3:05 pm Temat postu: |
|
|
mysle że dopóki lekarze nie zbadaja wnikliwie serca nie ma co spekulowac...zycze szybkiej diagnostyki Asona, |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 4:14 pm Temat postu: |
|
|
ja mdleję wazowagalnie gdy stoję kilkanaście minut (czasem kilka) i gdy chodze też kilkanaście minut, czasem uda sie kilkadziesiąt przejść . Ale u mnie to wina spadku RR w pionie oraz niestety mogę na leżąco gdy mnie coś bardzo boli czy na widok krwi - rekacja wazowagalna też mi sie uruchamia. Kilka/kilkanaście sekund przed urwaniem sie filmu czuję że już zaraz...
Przeszłam wszelkie możliwe badania, które wykluczyły inne przyczyny i potwierdziły to dziadostwo. Wykluczono zaburzenia rytmu, mam stałą tachykardię zatokową (do 110-200.min) ale ona nie powoduje u mnie omdleń, chyba że wali szybciej ale to rzadkość. Wymęczono mnie na próbie wysiłkowej.
Mam koleżankę u której też podejrzewano zespół wazowagalny ale okazało się że ona ma katapleksję (nie wiem czy dobrze napisałam) film sie jej urywa non stop w różnych pozycjach bez ostrzeżeń
Może u ciebie to jakieś zaburzenia rytmu, chwilowe ale na tyle szalone że film się urywa, ew również skoki RR, coś innego? Dobrze by było zrobić diagnostykę omdleń albo na neurologii albo na kardiologii, monitorowaniem serca, RR i eeg w trakcie omdlenia, inaczej to tylko zgadywanka  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 5:57 pm Temat postu: |
|
|
Abisynka zgodzę się z Tobą, tyle,że wiemy jak wygląda diagnostyka w Polsce...Teraz jak leżałam w szpitalu straciłam p.i co z tego skoro holtera założono mi 2 doby po zdarzeniu Wszystko co robią jest bez sensu..Nawet ekg nie zrobili w tym momencie, był tylko lekarz dyżurny, który nie zadał sobie jakiegokolwiek trudu,aby zorientować sie w sytuacji...Omdlenia wazgowagalne mam wykluczone, miałam test pochyleniowy.
Ankanow62 co do serca to jakoś 2 lata temu chcieli mi wszczepić na ok.1 rok rejestrator arytmii...ale jakos wtedy udało się tego uniknąć,teraz jednak omdlenia powrociły.... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 6:03 pm Temat postu: |
|
|
Asona mdlejesz codziennie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 6:07 pm Temat postu: |
|
|

Ostatnio zmieniony przez Asona dnia Sob Paź 05, 2013 9:21 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 6:27 pm Temat postu: |
|
|
pytam bo zalożenie holtera nawet na 48 h nie daje gwarancji ze akurat wtedy dojdzie do omdlen...a gdzie sie leczysz w tej chwili? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 7:49 pm Temat postu: |
|
|
dokładnie, załóż holtera ekg na kilka dni, 48h jak nie złapiesz to znowu za kilka dni, chyba że gdzies u ciebie jest holter event - naciskasz po zdarzeniu - działa jak rejestrator i zapętla sie, może coś uda się złapać w trakcie omdlenia.
również załóż sobie holtera ciśnieniowego, tak samo do skutku, aby zemdleć bo być morze masz coś z ciśnieniem, nagłe skoki.
i jeszcze eeg by ci sie przydało w trkacie urwania filmu, ale kurcze chyba nie ma takich do domu, przynajmniej ja o takich nie słyszałam
dobrze że chociaż wazowagalne ci wykluczyli, to już sukces . mi po jakiś 7 latach zdiagnzowano czemu urywa mi się film, bo faktycznie u nas w kraju trafić na kumatego lekarza, niczym housa to ciężko, choć bywają i tacy
a na naurologi leżałaś z tym? _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 8:11 pm Temat postu: |
|
|
Abisynka czy Asona ma sobie sama założyc tego holtera co kilka dni? a prywatnie wiesz ile to ja bedzie kosztowalo?wszystko ok jesli jest majetna i stac ja na to...a jesli nie jest? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 10:06 pm Temat postu: |
|
|
przecież można na nfz , jak dobrze dogada sie z kardiologiem to umówi na kilka badań lub położy do szpitala i tam cały czas na holterze może chodzić do skutku albo podłączona do kardiomonitora ale takiego obługiwanego za pomocą telemetrii - aby mogła w szpitalu normalnie chodzić i wszystko robić a personel prace serca śledzi na monitorze i w razie potrzeby reagują. wszystko zależy od podejścia lekarza a trzeba to wyjaśnić.
na nfz tez można dostać rejetrator zdarzeń na tydzień i nawet dłużej o ile poradnia dysponuje takim urządzeniem - niestety mało poradni takie ma na nfz, ale zwykłe holtery tak, 24h a czasem 48h są w poradniach, tylko pytanie czy kardiolog da więcej niż na jednego holtera w miesiącu/czy roku? nie wiem, można próbować, ew jednego prywatnie w tym samym tyg zrobić a i to nie mały koszt (60-100zł za 24h ekg - zależy gdzie i ile odprowadzeń, ciśnieniowy droższy) zatem kombinowałabym na nfz  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Lip 31, 2012 11:03 am Temat postu: |
|
|
Zrobienie kilku holterów w krótkich odtępach czasu i to na "już" na NFZ graniczy z cudem, a nawet bym powiedziała,że jest to nieosiągalne niestety Ale faktycznie o tej telemetrii nie pomyslałam, tyle,że z tego co wiem takich urządzeń u nas mają bardzo niewiele i są one"zarezerwowane"dla pacjentów po ablacjach, także watpię,żeby chcieli na mnie "marnować"na wiele dni taki sprzęt heh.No cóż zobaczymy czy uda się cokolwiek powiedzieć po tych bad.holerowskich w trakcie, których jestem.Tak czy siak wielkie dzięki za rady Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Gru 20, 2012 10:16 pm Temat postu: |
|
|
Mam pytanie do Was, czy ktoś z Was miał może podejrzenie i ew.diagnostykę w kierunku dystautonomii (chodzi mi o ośrodki,w których są wykonywane badania w tym kierunku). Mam takie właśnie podejrzenie, muszę mieć badania wraz z diagnostyką różnicową w kierunku zespołu MAS... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Gru 20, 2012 10:25 pm Temat postu: |
|
|
Asona oświec mnie bo , nie mam zielonego pojęcia co to jest  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Gru 21, 2012 6:29 pm Temat postu: |
|
|
Asona na pewno diagnozują to na neurologii w dużych ośrodkach diagnostycznych, czyli przy klinikach neurologicznych (uniwerystety medyczne, dawne akademie medyczne).
na 100% w warszawie na klinice neurologii warszawskiego uniwersytetu medycznego, ale czy w twoim regionie też, nie wiem, musiałabyś zadzwonić i zapytać. _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Gru 21, 2012 9:34 pm Temat postu: |
|
|
sam zespół MAS można też na kardiologii zdiagnozować natomiast dysautomomię to już na neurologii, wszystko jest ze sobą powiązane. Chyba że chodziło o MSA w dysautonimii?
Sugerując taką diagnozę nikt nie dał ci skierowania i informacji gdzie się z tym udać? Próbuj szukać miejsca, masz rację sprawa jest poważna i wymaga szybkiej diagnozy i leczenia.
Monika masz tutaj co to jest dysautonomia klik _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|