|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2013 6:43 pm Temat postu: Bliny |
|
|
Bliny
składniki - wszystkie o temperaturze pokojowej/ z lodówki be musi się ogrzać /
30 dkg mąki gryczanej
25 dkg mąki pszennej /nie krupczatki/- mąki przesiać razem żeby się zmieszały
3 jaja
mala kostka drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
płaska łyżka cukru
400 ml mleka
15 dkg masła roztopić
W kubeczku rozetrzeć cukier ,łyżkę mąki pszennej i drożdże z150 ml ciepłego mleka /bardzo dokładnie/ i odstawić do urośnięcia zaczynu / można blisko gorącego garnka/ jakieś 15-20 minut
w tym czasie jaja wbić do naczynia dość sporego i z solą ubijać około 10 minut. Drożdże już powinny wypełnić kubek. Rozczyn wlać do ubitych jaek dodać 1/3 mąki ,połowę pozostałego po rozczynie mleka i bardzo dokładnie wymieszać robotem. Dodać 1/3 mąki resztę mleka i stopione masło i powtórka z rozrywki dokładnie wymieszać robotem. Dodać resztę mąki. Robotowi dać odpocząć i łyżką dokładnie wyrobić/ ponoć można zrobić to łapką ale jakoś mi nie pasiło/. Nawet zbyt długo nie wyrabiać żeby mąka się ładnie wmieszała. Przykryć ściereczką i odstawić na jakieś 20 minut. można sprawdzić wcześniej. Jak ciasto urosło/ podwoi swoją objętość / to ponownie łyżką wyrobić. Można już smażyć ale jak wyrabianie się powtórzy jeszcze ze dwa razy to będą pulchniejsze. Każde następne wyrastanie trwa nieco krócej
Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy i dodać łyżeczkę masła /niekoniecznie /Nakładać łyżką placuszki - mocno rosną/i smażyć na rumiano na niezbyt dużym gazie. Podawać z kwaśną gęstą śmietaną, z dżemem z czarnej porzeczki z wędzonym łososiem, siekanym drobno śledziem z czymś o zdecydowanym smaku. Bliny można jeść na słodko i na ostro.
Ja zmieliłam wędzonego łososia sałatkowego z kawałkiem cebuli i dodałam majonez no i pieprz ziołowy. no i wg uznania na dokładkę kwaśna śmietana. Może być łosoś w plasterkach ale drogo i niewygodnie
bo mimo że potrawę je się widelcem i nożem to łosoś się ciągnie .
Smacznego
PS miałam mąkę gryczaną z gryki nieprażonej czasem można dostać z prażonej ale ma zupełnie inny smak _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2013 7:10 pm Temat postu: |
|
|
dzięki
łopatologia jak dla mnie zrozumiała  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2013 8:08 pm Temat postu: |
|
|
Fajny przepis też muszę spróbować  _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 07, 2013 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Zostało mi kilka placuszków i na zimno zdecydowanie nie . Położyłam na gorącą patelnię między placuszkami łyżeczkę wody/ po kilka kropelek dosłownie między placuszki/ przykryłam przykrywką i na malutkim gazie 3-4 minuty i przewróciłam placuszki po chwili były gorące i pulchne. Zjadłam z kwaśną śmietaną. Pyszne i kaloryczne.W ten sposób można odświeżyć bułeczki z poprzedniego dnia.
Czas odgrzewania zależny od rodzaju patelni.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|