|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 5:14 pm Temat postu: |
|
|
Bellus- NIE JESTES ZADNA IGNORANTKA!!!!
ignorancja «nieznajomość czegoś lub brak wiedzy z jakiejś dziedziny» |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zolwik323 Super senior

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 7:45 am Temat postu: |
|
|
Belly,
przepraszam za użycie niewłaściwego słowa - "ignoranctwo" W żaden sposób nie chodziło mi o urażenie Cię czy nazwanie ignorantką.
Chodziło mi bardziej o "ignorowanie"
(ignorować - celowo czegoś nie zauważać bądź nie zwracać na coś uwagi i celowo nie brać tego czegoś pod uwagę)
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmm... Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 11:48 am Temat postu: |
|
|
miałam się nie odzywać, ale...
Żółwik a propo Twoich "statystyk" z raportu o umieralności
Cytat: |
Około 80% chorych z szybko postawionym rozpoznaniem i odpowiednim leczeniem przeżywa 10 lat, a 60% – 20 lat. |
które podałeś-3 lata temu były one takie same ;/ i statystycznie rzecz biorąc, jeśli forum istnieje już 9 rok, to 20% użytkowników powinno już nie żyć. No bo 80% żyje 10 lat. Z tego, co mi wiadomo to tyle osób nie umarło...
A pamiętam jak dowiedziałam się o toczniu, weszłam na neta a tam statystyki o umieralności. Przecież to można było umrzeć od razu! ze strachu! A jak weszłam na forum to zobaczyłam osoby żyjące baaardzo długo z toczniem, którym jakoś nie jest blisko do umierania. Więc nie siejcie paniki-bo to jest sianie paniki dla nowych osób, którym świat się załamał bo dowiedziały się, że mają NIEULECZALNĄ chorobę.
A mój lekarz od razu powiedział-jeśli zaczniesz czytać w internecie ile ci życia zostało to lepiej od razu kładź się i czekaj na śmierć, bo moje leczenie ciebie nie będzie miało sensu.
I jakoś 3 lata na razie żyję. I mam się baaardzo dobrze. I myślę, żeby dożyć do 100! _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" |
|
Powrót do góry |
|
 |
eddie Senior

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 4:53 pm Temat postu: |
|
|
Mnie też już tu miało nie być, ale nie mogę tego czytać. Czy uważacie się za reprezentatywną grupę chorych ? Bo moim zdaniem nie jesteśmy taką grupą ocena przeżywalności w toczniu nie może się opierać na stwierdzeniu że klku z nas przeżywa więcej niż 20 lat. Powiedzcie mi skąd się biorą pacjenci który leżą i umierają w szpitalach ? Z kosmosu ? Rozszerzcie horyzonty - na tym forum nie są wszyscy którzy chorują na tocznia. Nikt nie mówi że wszyscy chorzy 20 lat umierają więc nic dziwnego że żyjemy ponad 20 lat. jednak moi drodzy czy zastanawialiście się co się dzieje z ludźmi którzy odezwali się na tym forum jakiś czas temu i już tu nie zaglądają ? Skąd pewność że żyją ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 4:58 pm Temat postu: |
|
|
łojojo na moim drugim forum jest prawie 1,7 tys. użytkowników, a udziela się może 30... i to znaczy, że reszta umarła?
no plisss
AMEN _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Ostatnio zmieniony przez kinga dnia Wto Sty 15, 2013 5:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
eddie Senior

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Nie nie sugeruję że wszyscy nie żyją ale myślę że wszyscy zarejestrowani użytkownicy na forum są grupą reprezentatywną a nie tylko te 30 osób ! Ile osób zarejestrowanych na forum żyje nie dowiemy się nigdy, ale na pewno część zmarła przez tocznia nie informując was o tym !
Teraz chcecie zamykać ? czemu nie wpadliście na ten pomysł wcześniej przed tym jak się nawzajem nakręcałyście ?
Ale powiem wam że dla mnie ten temat też może już być zamknięty i niech każdy zostanie przy swoim zdaniu, tylko zastanówcie się czasem nad tym czym robicie większą krzywdę nowym chorym ! Nie każdy lubi być karmiony jakąś papką którą im serwujecie. Czasem trzeba wiedzieć na czym się stoi !Co nie oznacza od razu wyroku śmierci |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 5:31 pm Temat postu: |
|
|
ci ludzie wracają , moze nie 100% ale wracają po kilku latach, czasem pisza pm , czasem odzywają się na fb.
czasem ich po prostu widzę na fb ,
a jaką my jesteśmy grupą ?
bardzo zroznicowaną. sa tu ludzie młodzi i starsi, z roznych regionów kraju ,
młode dziewczyny i matki i babcie .osoby uczące się , pracujące i nie pracujące,
ludzie z dodatkowymi schorzeniami, osoby pracujące fizycznie i umysłowo
nigdzie nie ma az takiego przekroju i wieku i stażu chorobowego , jednak przewazają tutaj ludzie z długim stażem chorobowym
te najmniej 5 lat chorowania ma tutaj jakies 80%
mało ? reprezentatywna grupa ? znajdziesz gdzieś bardziej rożnorodną grupę chorych ? _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
eddie Senior

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 5:40 pm Temat postu: |
|
|
Ilu ludzi masz na myśli ? Ilu jest stałymi użytkownikami forum ? A później policz ilu jest wśród nas ludzi chorujących powyżej 20 lat ? Jak już policzysz to zdasz sobie sprawę na podstawie ilu osób wysnuwacie własne opinie ? Jak można opierać swoją opinie na podstawie kilku osób ? Nie mówmy o osobach chorujących mniej niż 10 lat bo tu przeżywalność jest wysoka i nie ma o czym mówić |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmm... Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 6:05 pm Temat postu: |
|
|
eddie napisał: |
czemu nie wpadliście na ten pomysł wcześniej przed tym jak się nawzajem nakręcałyście ? |
ale w jakim sensie się nawzajem nakręcaliśmy? bo mnie się zdaje, że zdecydowana większość była za życiem a nie umieraniem (jak Ty)...
a propo statystyki-jak masz swoją firmę, to powinieneś coś kojarzyć ze statystyki-a jak wiadomo, na próbce można wysnuwać wnioski. A nasza próbka "złożona z członków tego forum" aktywnych (ale nie tylko w kawiarence) jest dość sporo. A więc jest reprezentatywna. Także mamy podstawy sądzić, że nasze wypowiedzi są prawdziwe.
No chyba, że istnieje jakieś inne prawo, mówiące o tym, że to mniejszość (znaczy dwóch osobników - Ty i Żółwik) ma rację...
Eddie z tego, co widzę-na forum jesteś od niecałego roku. Mało się udzielasz, bo masz tylko 49 postów. Może nie czytasz wszystkiego, może nie bywasz w kawiarence-gdzie rozmawiamy z osobami których też dawno na forum nie było, więc może nie wiesz, że my wiemy wiele o osobach, które Ty "uśmierciłeś" bo się nie odzywają (tzn. nie widzisz, żeby nowe posty dodawali). Ale bardzo często w kawiarence pojawiają się pozdrowienia od osób "starych" z tego forum, które żyją, mają się świetnie i z wieloma osobami utrzymują kontakt poza forum. Radzę Ci najpierw rozeznać się w temacie a dopiero potem wysnuwać daleko idące wnioski, że "skąd wiemy, że to osoby żyją"...
może poczytaj sobie nasze historie, może zajrzyj do kawiarenki i zobacz jakie wśród nas panują nastroje. Bo Ty masz bardzo przygnębiające podejście. Ale w lutym 2012 pisałeś, że masz doła. Może zamiast się tak nakręcać warto spojrzeć troszkę inaczej na to? zobacz, przeżyłeś już z toczniem około 19 lat. I jeszcze żyjesz. Więc istnieje spore prawdopodobieństwo (sądząc po wpisie z 28.02.2012 http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?p=152199&highlight=#152199 o tym, że bierzesz Metypred i Imuran) że dalej będziesz żył. To, że chwilo masz pogorszenie nastroju, to nie oznacza, że od razu będziesz umierał.
Ja Twoje wpisy rozumiem tak, że Ty boisz się, przeżywszy 19 lat z chorobą, że teraz Twoje szanse na dalsze życie spadają i boisz się, że zaraz umrzesz...Mam rację? _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" |
|
Powrót do góry |
|
 |
eddie Senior

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 6:23 pm Temat postu: |
|
|
To wy osoby które mówią że na tocznia się nie umiera chcecie narzucać swoje zdanie i od tego się wszystko zaczęło ! Ja nikomu swojego zdanie nie narzucam tylko go bronię ! To że macie inne to wasze święte prawo i ja już wiele razy pisałem że je szanuje. Jeżeli wszędzie piszę że umiera się pośrednio na tocznia to po co wasze posty że wy żyjecie i to nieprawda ! To jest papka, ja się nie wybieram na drugi świat i nawet obecnie jestem w szpitalu żeby ujarzmić go i żyć jak najdłużej co nie zmienia mojego podejścia do tej paskudnej choroby.
Jeśli chodzi o mało pochlebne uwagi to przeczytajcie jeszcze raz swoje posty wcześniejsze - jak nie widzicie to wam zacytuje
mmm... ja zdecydowanie jestem za życiem jak najdłuższym zarówno swoim jak i waszym ! a że choroba jest jaka jest i że ludzie pośrednio na tą chorobę pragnę zauważyć że jeszcze autorka tego postu wyraziła swoje zdanie i to ona pierwsza stwierdziła że ta wasza większość narzuca swoje zdanie mi (mniejszości) Czy Twoim zdaniem racje mają Ci co jest ich więcej ? to chyba nie fer ?:> Jak piszesz o osobach które żyją to pisz liczbami Bo jak pójdę tym tropem to są też osoby które się nie odzywają dawno a kiedyś byli w złym stanie
Nie masz racji ! Moje zdanie jest takie samo od lat ! Moje pogorszenie nic nie zmieniło - może tylko to że sie tu pojawiłem i odważyłem się wyrazić swoją opinię Ja po prostu od początku choroby uważam że ta choroba może zabić ! Nie koniecznie musi mnie zabić ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Ja po prostu od początku choroby uważam że ta choroba może zabić ! Nie koniecznie musi mnie zabić ! |
bo może i to każdego, właśnie dlatego ważne jest aby zdawać sobie z tego sprawę i pilnować regularnych badań, leczenia, unikania tego co sprzyja zaostrzeniu choroby.
To że postęp medycyny jest wielki, leszpszy dostęp do badań i inne leki, to powoduje mniej powikłań i zdecydowanie lepszy komfrot życia, możliwość powrotu na rynek pracy, zakładania rodziny a przede wszystkim długie życia.
Nigdy nie zapomnę tego, gdy siedziałam w gabinecie w por ch. tk. łącznej (uck), gdy padni dr S przy mnie rozmawiała przez tel z reumatologicznym szpitalem. Mówiła ')...)ile osób u nas na wew ostatnio umiera, tych naszych, w każdym tyg co najmniej 2 os. (...)'.
Nikt nie chce nikogo straszyć bo nie o to chodzi, oczywiście że tych umierających jest b.mało w porównaniu z tymi którzy żyją długo i nawet b.długo - do sędziwego wieku. To właśnie dzieki szybkiemu rozpoznaniu i wdrozeniu odpowiedniego leczenia jest szansa na prawie normalne życie (prawie bo wizyty u lekarzy czy pobyty w szpitalu trochę przeszkadzają). Dzięki temu leczeniu można żyć i żyć, i przeżyć innych. Ale trzeba pamiętać że niestety są osoby na których leki nie działają lub skutku uboczne wykańczają. To są praktycznie ułamki procent ale są, ale mieć pecha i być w tych ułamkach... każdy ma nadzieje że w nim nie będzie _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
eddie Senior

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 10:27 pm Temat postu: |
|
|
Bardziej subiektywną ocena jest stwierdzenie że toczeń nie jest chorobą mogącą prowadzić pośrednio do śmierci. Nasza ocena jest poparta badaniami i na pewno masz rację że wśród tych uierajacyh ludzi część jest źle leczona ale nie powiesz że wszyscy którzy umierają są źle leczeni  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 10:44 pm Temat postu: |
|
|
a wszyscy ktorzy umierają chorując na tocznia umierają własnie z powodu tocznia ?
bo to mnie nie przekonuje
takie samo pytanie przewija się od początku tej dyskusji
mogą umierać na skutek powikłan w trakcie choroby , ale nie jest to na 100% do potwierdzenia
tylko raz widziałam udowodniony na 100% przypadek smierci z powodu tocznia , na skutek zakrzepicy w płucach,
pacjentka była zle leczona na niskich dawkach leków jej lekarz twierdził że toczen jest w remisji
wszystko to widziałam w tv w dokumencie "Doktor G lekarz sądowy " smierć młodej osoby wymagała sekcji zwłok , ktora potwierdziła to co się stało
posrednią przyczyną smierci kobiety była długa podroz samolotem, co sprzyja zakrzepom
bezposrednią był zator płuc ale głowną przyczyną był zle leczony toczen ,
i tutaj się zgadzam kobieta umarła bo miała toczen , była zle leczona do tego dołączył inny czynnik , ktory spowodował smierć
jest w tym i toczen i reszta
nadal uwazam że na samego tocznia się nie umiera
zawsze to jest toczen + coś jeszcze / bez tego coś jeszcze nie byłoby to możlwe _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
eddie Senior

|
Wysłany: Sro Sty 16, 2013 8:39 am Temat postu: |
|
|
Monika każdy twój post jest taki sam - piszesz w kółko to samo, znamy juz Twoje zdanie, ale część ma inne:) Nie trzeba nic innego, wystarczy toczeń i organy wewnętrzne które każdy ma i niestety mogą być zniszczone przez tocznia - pośrednio powoduje to śmierć
ewela.t nie znasz mnie nie wiem co robię poza pisaniem tych wpisów na forum więc zastanów się zanim zaczniesz pisać o uciekaniu życia przez palce - to już uszczypliwość z Twojej strony Mnie aż tak to forum nie pochłania jak niektórych z was, wiec spokojnie o moje korzystanie z życia - to raczej ty tu więcej czasu spędzasz. Chciałem jeszcze zaznaczyc o czym ten temat jest a o czym wy piszecie - czemu nie potrafisz się skupić na temacie ? Jak nie masz nic w temacie do powiedzenia to może lepiej nie pisc i nie obrażać innych.
Mi się forum podoba - dzieki nie mu duzo się dowiedziałem, ja moge dyskutować z każdym do puki ktos używa argumentów a nie siły słowa. U was to się niestety zmieniło i zaczęła się jatka. Zgadzam się że wsparcie nie jest równoznaczne z przyznaniem racji ale mi chodziło bardziej o stosunek do kogoś kto ma odmienne zdanie - trzeba umieć uszanowac odmienność czyjegoś zdania a jak dyskutować to na podstawie argumentów a nie siłą słowa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
eddie Senior

|
Wysłany: Sro Sty 16, 2013 11:11 am Temat postu: |
|
|
Ankanow62 napisał: |
o prosze mamy tutaj krytyka literackiego,Monia czytalas?wciaz piszesz o tym samym a pan krytyk to po prostu wirtuoz slowa,ho ho... |
Za dużo ludzi w tym temacie piszę żebym wypisywał z imienia i nazwiska, ale wpis powyżej jest przykładem takiego dopiekania Nie mam się za wirtuoza słowa ale dziękuję za uznanie Staram się jednak używać innych argumentów na poparcie moich twierdzeń
bellybelly do Ciebie nie mam naprawdę nic - bardzo mi pomogłaś i jestem Ci niezmiernie wdzięczny i dziękuję za to, co nie znaczy że nie możemy miec odmiennego zdania i dyskutować. Jesli chodzi o jatki to widać do kogo je kieruję i ktoś kto piszę na poziomie na pewno sie nie obrazi
Wydaje mi się że te stare dane sprzed 15 lat były inne - przynajmniej takie znalazłem w internecie. ale tu trzeba było żebyś przytoczyła konkretne źródło bo to jednak rozmowa o czymś czego nie widzisz. Nawet jak byśmy zapytali dobrego lekarza zajmującego się toczniem i on powiedział że na tocznia sie umiera to i tak część powiedziała by że on się nie zna i podważała jego zdanie, my nie jesteśmy lekarzami więc każdy z nas sądzi tylko że ja się opieram nie tylko na obserwacjach ale też na niezbitych dowodach natomiast wy się opieracie tylko na własnych doświadczeniach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|