|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 07, 2011 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
a nie masz przy tym anemii? |
nie,raczej nie -kr.czerwone na dolnej granicy znów,ale jeszcze w normie,z żelazem pewnie bedzie podobnie
dzięki wszystkim za sugestie-w końcu trzeba odwiedzić ...poradnie ukochane,okulistyczną tym bardziej,bo słabsze oczy mam coś jednak muszę tylko kierowce zapasowego wziąć,bo nie wyobrażam sobie jechać po badaniu dna oka
zólwik,fakt-do wielu rzeczy można się przyzwyczaić ,w polskich realiach jest to jednak bardzo ,he he -względne  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
maki2 Junior

|
Wysłany: Nie Wrz 25, 2011 6:38 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam tak samo jak Ty + białe iskierki cos strasznego.. ;/
To moze być po Arechinie dlatego warto kontrolować wzrok co 2 miesiace. _________________ Ucz ludzi radości, której nie dostrzegają.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nusia Junior

|
Wysłany: Wto Lis 15, 2011 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Hej,
u mnie problem ze wzrokiem zaczął się już w gimnazjum jednak przez te lata i lata liceum nie miałam zbyt dużej wady.
Dopero gdy w wieku 17 lat trafiłam do szpitala w Sosnowcu lekarz włączył mi arechinę. Od razu wzrok pogorszył się o 3 dioptrie. Obecnie moc moich okularów to -7,5 (odpowiednik w soczewkach -6,75) Nie biorę już sterydów jednak po 3 latach ich brania odczułam to na całym ciele. Nie dość, że przytułam 30kg, powypadały mi włosy, popsuły się zęby, paznokcie, no i oczywiście wzrok. Obecnie biorę azathioprynę i leki przeciwzakrzepowe (jestem po zakrzepicy)
Ostatnio pogorszył mi się wzrok i chyba będę musiała odwiedzić okulistę... ojojoj |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zolwik323 Super senior

|
Wysłany: Czw Lis 17, 2011 7:19 am Temat postu: |
|
|
Margaret74 napisał: |
(...)
dzięki wszystkim za sugestie-w końcu trzeba odwiedzić ...poradnie ukochane,okulistyczną tym bardziej,bo słabsze oczy mam coś jednak muszę tylko kierowce zapasowego wziąć,bo nie wyobrażam sobie jechać po badaniu dna oka
zólwik,fakt-do wielu rzeczy można się przyzwyczaić ,w polskich realiach jest to jednak bardzo ,he he -względne  |
Margaret i jak Twoje badania?
PS. Ja swojej już prawie nie zauważam, dodatkowo powinno pomóc mi schodzenie ze sterydów (zmniejszanie dawki). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Lis 17, 2011 10:47 am Temat postu: |
|
|
oj Zolwik...nie dotarłam raz ,ze miałam z autem problem ,a muszę pokonać nim w 2 strony prawie 170 km. ,wiec nie ryzykowałam ;po drugie-jakoś mi lepiej -nawilżam oczy ,suplementuję się ,no i w grudniu kończę na 2 mies.brać arechinę -wytrzymam do nowego roku
super,że i u ciebie lepiej  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2013 5:55 pm Temat postu: |
|
|
ośeiżam stary temat
czy wszyscy kontrolujecie oczy regularnie ?
czy tylko wtedy jak coś się dzieje , albo i to się bagatelizuje ? jak to jest ?
pamiętajcie ze kazdy ból oka,ktory zaczyna się nagle z godziny na godzinę się nasila oraz pieczenie , zamglenie , opuchnięcie ,trzeba pokazać okuliście i to szybko
jak się przekonuję na sobie , nawet jeden dzien może robić róznicę
toczen atakuje nerwy wzrokowe,
atakuje także twardówkę( okulistka tylko popatrzyła i od razu zapytała czy choruję na toczen) strzał to był , bo miałam kartotekę zastępczą w ktorej niczego nie było ,nie znała mnie wogóle ,
zobaczyła to w oczach
tak sobie chodzę na randki z okulista i zastrzyki sterydowe
i mam nadzieję że ze będe widzieć -na razie jest lepiej ..
osłabione oko to także dobre miejsce dla ataku wirusów i bakterii
u mnie aktulanie grasuje w oku opryszczka, ktora nie jest dla oka przyjazna
zostawia na rasztę zycia rysy na rogówce, wgryza się w rogówkę i niszczy ją,więc widzienie siłą rzeczy będzie juz gorsze
jak boli oko , kazdy okulista was przyjmie, !
ja poszłam prostu do gabinetu i powiedziałam co się dzieje , nie było problemu, kazała mi wrocic z kartoteką i wejśc bez kolejki
dbać o oczy , bo bez nich juz nic nie będzie takie jak wczesniej
i pamiętać o tym że toczen także lubi oczy ( a czego on nie lubi ) _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2013 8:40 pm Temat postu: |
|
|
Moniko miałaś szczęście, że trafiłaś na lekarkę ktora rozumie, że nagłe przypadki trzeba przyjąć od razu. Ja raz poszłam z spuchniętym ropiejącym okiem lekarz stwierdził, że niema czasu po długim tłumaczeniu na co choruje i co biorę stwierdził, że za 3 dni mogę przyjść to przyjmie. _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2013 8:55 pm Temat postu: |
|
|
denim jest jeszcze okulistyczna izba przyjec w kazdym wiekszym miescie _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2013 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Deniam to nie jest po raz pierwszy , i za każdym razem uzyskałam pomoc,
za kazdym razem był to inny okulista
ja tylko powiedziałam co się dzieje , nie mówiłam na co choruję bo nie widziałam związku ,
poprzednie leczenie trwało kilka miesięcy pierwszy bardzo intensywny potem juz leki w domu i kontrole co tydzien , potem co 10 dni
może mam szczęscie do lekarzy ?
po 3 dniach to bym nie miała co leczyć , byłoby za pózno _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2013 9:56 pm Temat postu: |
|
|
Monika - kiedyś miałam podobnie. Bolało mnie oko, jakby coś do niego wpadło, chociaż niczego nie widziałam ani ja, ani domownicy. O 9 wieczorem prywatnie do okulisty i okazało się, że ostatni dzwonek, bo to było zapalenie rogówki. Okulistka powiedziała, że jeszcze dzień i niewesoło by się skończyło. Od tamtej pory chodzę do niej regularnie (będzie chyba ze 20 lat ) Zmian w rogówce już się nie zlikwiduje, trzeba więc szybko reagować, jak coś się dzieje. Amen |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2013 10:12 pm Temat postu: |
|
|
Ankanow w "większym mieście" raczej w dużym u mnie najbliższa jakieś 100km od domu uroki mieszkania na zadupiu  _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2013 10:16 pm Temat postu: |
|
|
wow,to wspolczuje a pewnie w powiatowym nie masz IP okulistycznej _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2013 10:39 pm Temat postu: |
|
|
powiatowe to najczesciej mają internę , czasem z kardiologią, i dziecięcy
faktycznie , to jest problem , , uroki mieszkania na zadupiu są na pewno ale dostęp do opieki medycznej to juz duży problem
ja mam do okulisty jakieś 3-4 minuty pieszo to jest plus a w przychodni 3 okulistów ,
Iwus tak samo dokładnie myslałam , że coś mi wpadło, w domu probowałam oko przepłukac , solą fizjologiczną
potem sztuczne łzy
zmiany w rogowce zostają, mam ich juz jak niezły rozrabiaka po walkach ulicznych bo zapalenia rogowki pojawiają się co jakiś czas
do tego doszła twardówka oka, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2013 10:59 pm Temat postu: |
|
|
No właśnie, okazało się też, że podobno już wcześniej coś tam miałam, bo rogówka w kilku miejscach uszkodzona. A teraz doszło jeszcze suche oko, mikrofilamenty... Ciągłe zakraplanie i kontrola. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jolkag Senior

|
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 6:36 am Temat postu: |
|
|
Hej Dziewczyny. Tak sobie czytam o waszych oczach i sama niestety się z tym borykam. Co chwile z oczami mi sie dzieje. Ostatnio silne zapalenie twardówki i nadtwardówki. A co do widoczności tocznia w oczach to Monika masz racje moja okulistka jak mnie pierwszy raz zobaczyła w szpitalu (wtedy jeszcze byłam na etapie rozpoznania ) to powiedziała z miejsca że to toczniowe uszkodzenie twardówki i zanik nerwów wzrokowych. To było jakieś 5 lat temu, a dzisiaj jest tylko gorzej, coraz gorzej widzę jak przez mgłę. Eh życie ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|