|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 7:19 pm Temat postu: WAPŃ i inne ważne dla nas pierwiastki itp. |
|
|
Cytat: |
Rola wapnia w organizmie człowieka
Cóż w tym wapnie jest takiego wyjątkowego. Po co właściwie organizmowi potrzebny jest wapń? Ginekolog powiedziałby, że do wytwarzania estrogenów, kardiolog, że do pracy serca, neurolog- do procesów pobudzania i hamowania mózgu. O wapniu mówić można długo.
Główną jednak rolę odgrywa wapń,gdy współdziała z komórkami mięśniowymi. To właśnie wapń zmusza mięśnie do kurczenia się i rozkurczania.
Uczestniczy w tym procesie 1% wapnia zawartego we krwi. Życie nasze w dużym stopniu zawdzięczamy działaniu wapnia, ponieważ wszystko w naszym organizmie oparte jest na kurczeniu i rozkurczaniu -mięśnie, serce, jelita, oczy itd. Miliardy jonów wapnia wchodzą do komórek i wychodzą z nich, a my dzięki temu żyjemy. Jeden procent Ca we krwi to bardzo mało, dlatego organizm magazynuje go w kościach, zębach, paznokciach, włosach. Niedobór wapnia w kościach odczuwamy najszybciej, bo gdy brakuje wapnia we krwi, organizm pobiera go z kości. Organizm bardzo o to dba. Jak się to odbywa? Wapń dostarczamy organizmowi głównie z pożywieniem, lecz okazuje się, że wapń pochodzący z roślin nie jest w naszym organizmie przyswajany. Lepiej przyswajany jest wapń pochodzenia zwierzęcego, a są to chrząstki, kości i produkty mleczne. Kości to np. rosół, chrząstki-galareta, produkty mleczne-tłusty twaróg robiony w domu.
Jak to się odbywa u nas? Nie jemy tych produktów codziennie. A czy bolą nas ręce nogi lub kręgosłup? Oczywiście prawie każdy z nas to odczuwa. Oddychamy, ruszamy się, rozmawiamy, i robimy to bardzo aktywnie, serce pracuje nieustannie. Organizm pobiera wapń z kości. Kości zaczynają „krzyczeć”, że im brakuje wapnia, a my zaczynamy odczuwać bóle w stawach, kręgosłupie itd. Z bólami kręgosłupa zwracamy się do neurologa, który zaleca nam preparaty na tkankę nerwową, a kości bolą nadal. Po prostu należy uzupełnić brak wapnia w organizmie, ponieważ kości są systemem koloidalnym, który „klejony” jest wapniem. Kiedy zaczyna go brakować nasza galareta zaczyna się rozpadać. Młody człowiek fruwa, a stary ledwo się unosi tak nie musi być.!!!
Kamienie w nerkach powstają m.in. z powodu niedoboru wapnia i magnezu w organizmie.
Dlaczego tak się dzieje, że kiedy brakuje wapnia z magnezem to powstają kamienie? Otóż wapń nieprzyswajalny przekształca się w kamienie w nerkach, w woreczku żółciowym i na ścianach naczyń krwionośnych. Organizm tworzy zapasy wapnia w tym wypadku „złego „ wapnia, niezbędnego przede wszystkim dla kości. Magnez jest konieczny do przyswajania wapnia w organizmie.
Okazuje się, że wapń bierze udział w tworzeniu arteriosklerotycznych blaszek. Z tego wynika, że jeżeli wapnia przyswajalnego jest pod dostatkiem to możemy mówić o profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
W 1985 roku Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła konkurs na najlepszy preparat wapniowy. Okazuje się, że te preparaty, które były wtedy na rynku (gilerofosfat, calcim, glukonat calcim i in.) nie były przyswajane przez organizm człowieka, tzn. wapń nie wchłaniał się do kości, ponieważ wapń w tych preparatach był w postaci cząsteczek, które zatrzymywały się w nerkach tworząc kamienie.
Wapń w przyrodzie występuje w postaci jonów. Kiedy dostaje się do organizmu (jelito cienkie), przekształca się w postać cząsteczkową(wapno-sól nierozpuszczalna).
Taka cząsteczka nie może wejść do komórki, ponieważ przez pory komórek może dostać się tylko jon. Wcześniej uważano, że aby rozczepić tą cząsteczkę, wystarczy wyłącznie fosfor i witamina D. Później specjaliści doszli do wniosku, że to nie wszystko, ponieważ zapadalność na osteoporozę narasta w katastrofalnym tempie. Domowy twaróg w którym jest dobre wapno możemy kupić na rynku, tylko pytanie co to za twaróg, jeżeli mleko jest pasteryzowane.
Wiele osób, uważa, że rosół to woda, galaretę codziennie jadają tylko Chińczycy- dlatego konieczne jest doskonalenie preparatów wapniowych.
Wapń zajmuje 5 miejsce pośród wszystkich pierwiastków wchodzących w skład naszego organizmu, jest go około 2,5 kg ( 99% w kościach i 1% w tkankach miękkich oraz krwi ).
Wapń reguluje bardzo wiele procesów zachodzących w organizmie:
* Reguluje ph krwi ,co ma decydujący wpływ na nasze zdrowie
* reguluje krzepliwość krwi, zmniejsza kruchość naczyń, zwiększa ich przepuszczalność,
* zmniejsza reakcje alergiczne,
* niezbędne jest przy normalnej pracy mięśnia sercowego,
* kontroluje kurczenie i rozkurczanie mięśni,
* reguluje układ nerwowy, poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych,
* wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów,
* dobrze działa na płodność i donoszenie ciąży,
* pomaga w wyprowadzeniu z organizmu metali ciężkich,
* jest podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, wzmacnia włosy,
* zapobiega osteoporozie,
* obniża ciśnienie krwi,
* jest mocnym antyutleniaczem i antystreserem.
Niedobór wapnia objawia się następującymi symptomami:
* zaburzeniami w rozwoju dziecka (późne ząbkowanie i chodzenie, nadmierna potliwość, deformacje kości, wczesna próchnica, nadmierna płaczliwość w nocy.
* skrzywieniem kręgosłupa i kończyn dolnych,
* skłonnością do alergii i wysypek,
* złą krzepliwością krwi (częste krwotoki, siniaki),
* skurczami mięśni i padaczką,
* bezsennością, zawrotami głowy, osłabieniem pamięci, szybkim męczeniem się,
* bólami pleców, nóg, stawów oraz drętwieniem kończyn,
* osteoporozą i skłonnością do złamań,
* częstymi zaparciami,
Dzienne zapotrzebowanie na wapń to 800 - 1500 mg. Gdy dostajemy go mniej niż 500 mg zachodzi ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Wapń jest pierwiastkiem bardzo aktywnym i nie występuje w formie jonizowanej, tylko w różnych związkach chemicznych, dlatego ciężko przyswaja się w organizmie, poza tym napoje gazowane, kawa, cukry i węglowodany obniżają jego przyswajanie. Tylko 20-30% wapnia zawartego w żywności może być przyswojone przez organizm.
http://www.we-dwoje.pl/rola;wapnia;w;organizmie;czlowieka,artykul,2229.html
|
Cytat: |
WROGOWIE TWOICH KOŚCI
Kofeina
Przeprowadzone badania naukowe wskazują na zwiększone ryzyko złamań kości u osób wypijających 2 filiżanki kawy bądź 4 szklanki herbaty dziennie. Wykazano, że nadmierne spożycie kofeiny powoduje zmniejszenie masy kostnej, szczególnie u kobiet, u których dzienne spożycie wapnia jest niższe od zalecanego. Fakt ten ma praktyczne znaczenie, gdyż przeciętne spożycie wapnia u kobiet w Polsce odpowiada tylko ok. 40-50% zapotrzebowania, a konsumpcja kawy i herbaty jest wysoka.
Alkohol
W przewlekłym alkoholizmie zwykle występuje niski poziom wapnia w surowicy. Jest to zjawisko wtórne do niedożywienia, oraz uszkodzenia wątroby i trzustki. Alkohol wzmaga też wydalanie wapnia w moczu, ale mechanizm tego działania nie jest do końca poznany. Prawdopodobnie alkohol bezpośrednio oddziałuje na komórki budujące kość (osteoblasty) i hamuje ich funkcję.
Palenie tytoniu
W wielu badaniach epidemiologicznych stwierdzono, że palenie tytoniu stanowi czynnik ryzyka osteoporozy. Zanotowano wyraźny związek pomiędzy paleniem tytoniu a częstością złamań kręgów, kości przedramienia i biodra. Dokładny mechanizm tej zależności nie jest poznany. Przypuszcza się, że palenie może bezpośrednio hamować czynność komórek kościotwórczych. Kadm zawarty w dymie tytoniowym (narażenie palacza na ten składnik jest trzy razy wyższe niż niepalącego) upośledza gospodarkę wapniową. U kobiet największe znaczenie przypisuje się wpływowi palenia tytoniu na metabolizm estrogenów, co redukuje możliwość ich ochronnego oddziaływania na tkankę kostną.
Napoje typu cola, zupy w proszku
Zawierają znaczne ilości fosforanów, których nadmiar może powodować ujemne skutki zdrowotne. Potwierdziły to badania wskazujące na niekorzystny wpływ spożywania nadmiernej ilości fosforanów na stężenia i metabolizm witaminy D - regulatora gospodarki wapniowej. Nadmierne spożycie produktów bogatych w fosforany wyzwala w organizmie zmiany hormonalne prowadzące do aktywacji procesów niszczenia kości (kościogubnych). Może powodować to w konsekwencji zmniejszenie masy kostnej.
cały artykuł:
http://www.zdrowie.med.pl/osteo/osteo_7.html
|
przykładowa zawartość wapnia w produktach spożywczych
Cytat: |
Produkt Miara Zawartość wapnia
mleko szklanka - 250 ml 300 mg
jogurt kubek - 150 g 255 mg
biały ser porcja - 100 g 65 mg
ser ementaler plasterek - 30 g 260 mg
ser gouda plasterek - 30 g 210 mg
ser tylżycki plasterek - 30 g 145 mg
sardynki (z ośćmi) puszka - 150 g 630 mg
chleb kromka - 50 g 11 mg
ziemniaki porcja - 300 g 24 mg
mięso kotlet - 100 g 13 mg |
Produkty szczególnie bogate w wapń :
* mleko pełne w proszku; kefir i maślanki-z tego najlepiej się przyswaja;
* mleko zagęszczone niesłodzone;
* sery dojrzewające podpuszczkowe: tylżycki, gouda, trapistów;
* sery topione, camembert;
* ser twarogowo-owczy - bryndza;
* szprot i sardynki w olej lub wędzone-spożywane razem z kręgosłupem; łosoś, makrela, halibut, sardynka;
* czekolada mleczna;
* soja, fasola, groch, bób; brokuły, kapusta; słonecznik, wszystkie orzechy, mak, nasiona, migdały
* znaczne ilości chudego mleka;
* duża ilość wapnia może być zawarta w wodzie wodociągowej lub studziennej (" twardej").
tu jeszcze interesujący artykuł:
http://www.osteoforum.org.pl/mm8_2004_14.html _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Ostatnio zmieniony przez kinga dnia Sro Kwi 15, 2009 10:01 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 9:55 am Temat postu: |
|
|
c.d.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń i witaminę D3
Grupa wiekowa; Wapń (mg); Witamina D3 (j.m.)
Dzieci: 800 - 1200; 400
Młodzież: 1200; 400
Dorośli: 1000; 200
Kobiety w ciąży i karmiące: 1200 - 1500; 400
Kobiety po menopauzie: 1500; 400
Osoby po 65 roku życia: 1200 - 1500; 400
aby wapń się dobrze przyswajał potrzebna jest:
Wit. D - słoneczna witamina - niezbędna dla rozwoju i wzrostu szkieletu oraz utrzymania prawidłowego jego stanu przez całe życie, odgrywa decydującą rolę w procesie przyswajania i wykorzystywania wapnia.
* zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach - przy braku spada do 15-20%
* zmniejsza wydalanie wapnia przez nerki
* zwiększa mineralizację kości
* brak zwiększa wydzielanie PTH i resorpcję kości (PTH - hormon-parathormon produkowany przez przytarczyce regulujący metabolizm kości)
Zapotrzebowanie: dorośli 5µg dziennie
Główne źródła:
* ryby (makrela, śledzie, sardynki)
* tran
* jaja
* margaryny (dodawana), masło
* wzbogacone płatki śniadaniowe
* ze źródeł pokarmowych pochodzi ok. 20%
* głównie powstaje w skórze pod wpływem promieni UV
* w zimie nasłonecznienie niewystarczające
* niedobory zimą dotyczą 70% dziewcząt i ok. 50% kobiet
* stosowana w leczeniu osteoporozy jako suplementy z wapniem
* w nadmiarze (ponad 100µg dziennie) toksyczna
WROGOWIE:
mocna kawa, herbata, sól, jedzenie fast food, alkohol, warzywa bogate w szczawiany (szczaw, szpinak, rzodkiewka, buraki) _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly


Dołączył: 01 Lis 2010 Posty: 548 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Pon Lut 06, 2012 9:39 pm Temat postu: |
|
|
Bor
Główne zastosowania:
osteoporoza, złamania, ogólnie stan układu szkieletowego,
menopauza, zapalenie stawów i kości, reumatoidalne zapalenie stawów, młodzieńcze zapalenie stawów.
Hormony żeńskieBadania naukowe wskazują, że suplementacja borem znacząco wpływa na aktywność estrogenu. W pewnej próbie klinicznej
z udziałem kobiet w wieku pomenopauzalnym przyjmujących
3 mg boru dziennie stwierdzono istotny wzrost 17 beta estradiolu
– najbardziej aktywnej postaci estrogenu. Obecnie brak badań
na temat wpływu suplementacji boru na symptomy menopauzy,
ale dostępne dowody wskazują na korzystny jej wpływ na poziom
wapnia w organizmie.
Szkielet i gęstość kościNajwięcej korzyści z suplementacji borem odnosi
najprawdopodobniej układ szkieletowy. Jak wspomniano powyżej suplementacja borem znacząco zwiększa aktywność estrogenu,
co więcej niż prawdopodobnie wywiera pozytywny wpływ na gęstość kości u kobiet. Szczególnie istotne dla stanu kości są dane wykazujące zmniejszenie wydalania wapnia o 44% u kobiet
w wieku pomenopauzalnym przyjmujących 3 mg boru dziennie. Oprócz wpływu na estrogen naukowcy sugerują, że bor
może być potrzebny do przekształcania przez nerki
25-cholekalcyferolu w najbardziej aktywną postać witaminy D
(1,25 dwuhydroksycholekalcyferol). Ta postać witaminy D
jest niezbędna do wchłaniania wapnia w jelitach.
StawyNie ustalono jeszcze na pewno sposobu działania, ale w dwóch badaniach wskazano, że suplementacja borem ma korzystny wpływ na stawy osób z chorobami kości, reumatoidalnym zapaleniem stawów i młodzieńczymi postaciami zapalenia stawów. Wyniki
obu badań wykazały wymierną poprawę u dużej większości
osób przyjmujących dodatkowe ilości boru.
Powszechne źródła pokarmowe
zielone warzywa liściaste, owoce, produkty pełnoziarniste,
orzechy.
Możliwe objawy niedoboru:
osteoporoza, niedobór estrogenu, nadmierne wydalanie
wapnia i magnezu, niedobór testosteronu, pogorszenie funkcji umysłowych.
Suplementacja
Typowe dawki suplementacyjne wynoszą 1-9 mg dziennie. Chociaż można przyjmować bor oddzielnie jednak najlepsze rezultaty,
ze względu na efekt działania w organizmie, przynosi zażywanie
boru wraz z wapniem i magnezem.
Należy wybierać preparaty standaryzowane.
Piśmiennictwo:
1. Meacham S et al, Amercian Journal of Clinical Nutrition, 61,1995, pp 341-345.
2. Lore F et al, Horm Metabol Res, 16,1984, p 58.
3. Travers R et al, Journal of Nutritional Medicine, 1, 1990,
pp 127-132. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nulka Kadet


Dołączył: 02 Lut 2009 Posty: 33
|
Wysłany: Sro Mar 28, 2012 8:31 am Temat postu: ... |
|
|
a czy osoby przyjmujące sterydy (10 mg) powinny zażywać więcej wapnia niż te 800 - 1500 mg dziennie? czy taka dawka wystarczy by nie mieć niedoboru tego pierwiastka? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly


Dołączył: 01 Lis 2010 Posty: 548 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 11:26 am Temat postu: |
|
|
Kolejne badanie potwierdza zwiększone ryzyko chorób naczyniowo-sercowych w przypadku stosowania suplementów wapnia. Najnowsze doniesienia naukowców z National Cancer Institute z Maryland opublikowano na łamach wydania on-line JAMA Internal-Medicine.
W badaniu przeanalizowano dane 388 229 pacjentów, kobiet i mężczyzn w wieku od 50 do 71 lat. Uczestnicy rekrutowani byli w sześciu krajach oraz dwóch dużych amerykańskich miastach na przełomie 1995 i 1996 roku.
U mężczyzn poddanych analizie wykazano powiązanie między większą śmiertelnością z powodu chorób układu krążenia a przyjmowaniem suplementów diety zawierających wapń. Uczestnicy badania kontrolowani byli przez średnio 12 lat. W tym czasie z powodów chorób naczyniowo-sercowych odnotowano 3874 zgony w grupie kobiet oraz 7904 zgony w grupie mężczyzn. Z czego przyjmowanie suplementów wapnia deklarowało 51 proc. kobiet i 71 proc. mężczyzn.
Badacze wykryli, że u osób przyjmujących ponad 1000 mg wapnia dziennie ryzyko zgony z przyczyn kardiologicznych było blisko 20 proc. wyższe. Zaznaczyli również, że w dalszych badaniach warto zastanowić się nad przyczynami różnic w śmiertelności pomiędzy poszczególnymi płciami.
Badania związane z wpływem suplementów diety zawierających wapń na ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych przeprowadzali również naukowcy z Uniwersytetu w Auckland na Nowej Zelandii oraz University of Aberdeen w Wielkiej Brytanii i amerykańskiej Dartmouth Medical School. Ich wyniki opublikowano w kwietniu 2011 roku na łamach British Medical Journal. O badaniu tym pisaliśmy na łamach www.pulsmedycyny.pl. |
|
Powrót do góry |
|
 |
folka Master butterfly


Dołączył: 06 Cze 2012 Posty: 1458
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 1:32 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Produkty szczególnie bogate w wapń :
* mleko pełne w proszku; kefir i maślanki-z tego najlepiej się przyswaja;
* mleko zagęszczone niesłodzone;
* sery dojrzewające podpuszczkowe: tylżycki, gouda, trapistów;
* sery topione, camembert;
* ser twarogowo-owczy - bryndza;
* szprot i sardynki w olej lub wędzone-spożywane razem z kręgosłupem; łosoś, makrela, halibut, sardynka;
* czekolada mleczna;
* soja, fasola, groch, bób; brokuły, kapusta; słonecznik, wszystkie orzechy, mak, nasiona, migdały
* znaczne ilości chudego mleka;
* duża ilość wapnia może być zawarta w wodzie wodociągowej lub studziennej (" twardej").
|
Ach, ja to dopiero dziś przeczytałam... mam jeszcze jeden powód, zeby nie odmawiać sobie czekolady mlecznej i zagryzać migdałami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
boguslaw4321 Stary wyjadacz


Dołączył: 29 Lip 2013 Posty: 131 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob Sie 24, 2013 8:43 pm Temat postu: |
|
|
folka,
może zagryzaj jeszcze czekoladą gorzką np. 90% (na zmianę z mleczną), jest tam dużo dobrze przyswajalnego magnezu, którego jest mało w mlecznej
chociaż ja osobiście nie znoszę gorzkiej, preferuję mleczną i białą
 _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szopen Junior

Dołączył: 17 Wrz 2013 Posty: 1
|
Wysłany: Sro Wrz 25, 2013 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja kupuję wapń z witaminą d3 w tabletkach musujących za bodajże 3zł _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smenek Stary wyjadacz


Dołączył: 25 Wrz 2013 Posty: 105
|
Wysłany: Pon Wrz 30, 2013 2:20 pm Temat postu: |
|
|
ja nie wiem czy nie przesadzam z tym wapniem jak ma też złe strony, ale codziennie tabletka vitrum osteo tam jest chyba 800mg i do tego jedna na miesiąc tabletka bon vivy - rok temu podczas badania miałem stwierdzoną osteopenię i dlatego się zabezpieczam. Oprócz tego rybki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly


Dołączył: 24 Wrz 2012 Posty: 487
|
Wysłany: Pon Wrz 30, 2013 6:45 pm Temat postu: |
|
|
Jak bierzeż bonvive to wapń jest ci potrzebny ja przy osteniulu brałam 2 dziennie ale jak jest pożiom we krwi za wysoki to robiłam z wapniem przerwe _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sob Lut 22, 2014 2:56 pm Temat postu: |
|
|
Na ostatniej wizycie u reumatologa, Pani Dr powiedziała, że wg najnowszych badań i wytycznych osoby z toczniem (i nie tylko) powinny przyjmować dużo większe dawki witaminy D3
Zaleciła przyjmować od X do IV preparat Vitrum D3 forte
a w pozostałych miesiącach Vitrum D3
a do tego przez cały rok Calperos
w szczególności osoby łykające sterydy _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Sob Lut 22, 2014 4:15 pm Temat postu: |
|
|
sama biorę D3 zimą podwójnie , od listopada do konca marca
czyli biorę dobrze
czasem jest to np tran ( tańszy ) ale zimą więcej _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2011 Posty: 4048
|
Wysłany: Sob Lut 22, 2014 5:55 pm Temat postu: |
|
|
Podobno jakoś niedawno zmieniły sie normy na większe. Filipowi tez lekarka dołożyła vit d |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly


Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 6572 Skąd: Opolskie
|
Wysłany: Sob Lut 22, 2014 6:15 pm Temat postu: |
|
|
mnie kazano brać wapń z d3 i magnezem 2 razy dziennie. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|