Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Cze 17, 2012 9:15 am Temat postu: |
|
|
Karolina
przy dużym białkomoczu: z basenu nie rezygnowałam, żyłam jak zawsze, diety nikt mi nie kazał zmieniać (no może ze względu na obrzęki unikać soli); przy pierwszym rzucie mówili, by wystrzegać się dużego wysiłku fizycznego
masz dużą dawkę, po 5 tygodniach powinno być dużo lepiej  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kiniamil Senior

|
Wysłany: Sob Cze 23, 2012 1:51 pm Temat postu: |
|
|
Karolina7, przy dużym białkomoczu w zaleceniach od lekarzy nefrologów miałam: stosowanie diety niskosodowej oraz niskobiałkowej. Należy unikać wysiłku fizycznego. Jeśli chodzi o kąpiele, np. w gorących źródłach, to rzeczywiście spotkałam się z opinią lekarza, że nie są wskazane. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zolwik323 Super senior

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 7:01 am Temat postu: |
|
|
Cześć,
Ponieważ jest duża utrata białka, to powinniśmy dostarczyć organizmowi jego odpowiednią ilość - ja miałem dziennie ok. 1g/kg masy ciała.
Co do wysiłku fizycznego, to wpływa on na wynik badania, więc na 24h przed zbiórką jak i w trackie zalecane jest unikanie nadmiernego wysiłku fizycznego. Nie rezygnowałbym jednak z wysiłku fizycznego na co dzień - basen, jazda na rowerze, bieganie i spacery nie pogorszą wyników a powinny poprawić Twoje samopoczucie i dodać Ci energii
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolina7 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 2:22 pm Temat postu: |
|
|
dziekuje za porady Chciałam tylko powiedziec ze w moim przypadku mam ograniczone spożycie białka 50 g/dobe Własnie to jest dziwne kiedys jak miałam duży białkomocz to tez miałąm diete bogatobiałkowa teraz zmienili na ubogobiałkowa _________________ zdrowie to nie wszystko ale wszystko bez zdrowia jest niczym |
|
Powrót do góry |
|
 |
Izabela T Super senior

|
Wysłany: Sob Sie 18, 2012 3:53 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Ja jestem po biopsji nerki, klasa III. Mam wysoki białkomocz, Brałam Solumedrol a teraz mam mieć Endoxan. Mój lekarz nic mi nie mówił na temat diety, czy mam jeść mniej białka czy więcej.
Pozdrawiam
Iza |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sie 18, 2012 4:45 pm Temat postu: |
|
|
Przy chorych nerkach raczej jest zalecana dieta niskobiałkowa. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Sie 18, 2012 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Izabela T napisał: |
Witam.
Ja jestem po biopsji nerki, klasa III. Mam wysoki białkomocz, Brałam Solumedrol a teraz mam mieć Endoxan. Mój lekarz nic mi nie mówił na temat diety, czy mam jeść mniej białka czy więcej.
|
Najlepiej zapytać lekarza prowadzącego.
Jeden zaleci niskobiałkową, a drugi przeciwnie. Mi kazali uzupełniać białko... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolina7 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 23, 2012 6:48 am Temat postu: |
|
|
Witam Was Kurcze juz od tygodnia boli mnie brzuch raz mocniej raz mniej Trzyma mnie tzw kolka nerkowa pojechalam do szpitala bo z poczatku myslalam ze to trzustka badz inne dziadostwo ale mam powiekszony UKM nerki prawej i lewej No i puscili mnie do domu Gdzie mam sie dalej udac Urologa nefrologa ginekologa ?czy jest to groźne ? czy mozna poczekac z tym troche ? _________________ zdrowie to nie wszystko ale wszystko bez zdrowia jest niczym |
|
Powrót do góry |
|
 |
sam Kadet

|
Wysłany: Czw Paź 04, 2012 9:32 am Temat postu: ACR - wytyczne zalecenia dot. toczniowego zapalenia nerek |
|
|
tłumaczenie google |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2012 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Napiszcie mi proszę ile powinna wynosić ilość ml w DZM przy normalnym piciu tak około 1,5 - 2,0 litrów płynu ? Jak to jest u Was ? _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller
Ostatnio zmieniony przez maglia dnia Pon Gru 03, 2012 11:15 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2012 8:22 pm Temat postu: |
|
|
przy robionym bilansie płynów:
wydalonego płynu więcej niż przyjętego
a co Ci się nie podoba?
PS. a DZM w jakim celu? do określenia utraty białka?
u mnie już od lat nie stosują DZM.... i całe szczęście
wyliczają inaczej _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2012 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Niepokoi mnie mała ilość tzn znacznie mniej wydalonego, niż przyjętego. A po co ? To ma być badanie kontrolne, chodzi właśnie o ilość białka. Lekarka mi zleciła jak byłam u niej ostatnio.
Jeżeli nie przez DZM, to jak ? _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |
aga123 Junior

|
Wysłany: Wto Lut 12, 2013 6:52 pm Temat postu: nefro protect |
|
|
Czesc,
Czy moglby ktos z Was podpowiedziec czy majac toczen miozna brac nefro protect ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 12, 2013 6:54 pm Temat postu: Re: nefro protect |
|
|
aga123 napisał: |
Czesc,
Czy moglby ktos z Was podpowiedziec czy majac toczen miozna brac nefro protect ? |
cześć
najlepiej i najbezpieczniej zapytać lekarza, czy dany suplement jest dla mnie dobry i czy leki, które biorę pozwalają na to  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
narcyzia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2013 10:02 pm Temat postu: mocznica |
|
|
kochani chciałam was zapytać czy przy problemach z nerkami pojawił sie u kogoś smak chłodzenia w ustach, dziwny posmak, mam tak od paru dni , przy tym bóle brzucha, obawiam sie mocznicy.....jutro ide zbadac mocz, w piątek krew ale dajcie znac czy coś takiego moze mieć miejsce _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|