Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 17, 2013 1:29 pm Temat postu: |
|
|
aza, wtedy jeszcze nie miałam stwierdzonego tocznia. W ciąży dostałam acard, brałam też leki przeciwpadaczkowe, mam epi. Kilka razy też byłam na podtrzymaniu ciąży. Brałam też leki podtrzymujące. Było to 12 lat temu. Konrad po dwóch latach dostał nerczyce. Nie musi to jednak być związane z moją chorobą. Od tego czasu co 2-3lata ma robiony panel ana i itp. Nerczyce udało się wyciszyć. Od 5lat jest w remisji.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 17, 2013 4:37 pm Temat postu: |
|
|
Aza niestety masz obecne przeciwciała anty Ro-mogą one powodować toczeń noworodków i całkowity blok serca u dziecka (konieczność wszczepiania rozrusznika zaraz po urodzeniu-taka sytuacja zdaża się u 3% kobiet posiadających dodatnie anty Ro-czyli rzadko-warto jednak poszukać lekarza,który się zna na tym a szczególnie neonatologa dobrego,który będzie umiał właściwie zareagować po narodzinach malucha jeśli będą niepokojące objawy! |
|
Powrót do góry |
|
 |
aza Junior

|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 1:25 pm Temat postu: Kina od aza |
|
|
I właśnie skutków Ro obawiam się najbardziej! Już jutro wybieram do poradni patologii ciąży i liczę, że tam możliwie szybko zadziałają. W następnym tygodniu mam też umówiona wizytę u ponoć bardzo dobrego poznańskiego reumatologa. Ufff, nerwy.... Tymczasem pozdrawiam!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 1:35 pm Temat postu: |
|
|
Aż spojrzałam w swoje najnowsze wyniki przeciwciał, też mam wykryte Ro/SS-A. W najbliższym czasie dziecka nie planuję, ale do 30-tki bym chciała i mnie nieco to zmartwiło  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
aza Junior

|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 1:43 pm Temat postu: Do Moni85 |
|
|
Monia 85, nie chcę Cię martwić, lecz rzecz w tym, że ponoć jak już anty-Ro/SS-A raz wykryto, to już raczej będzie z Tobą na zawsze. Ja mam 34 lata i jak na pierwszego dzidziusia to w zasadzie jest był to już "ostatni dzwonek". Chciałam, ale szczegółowo nieplanowałam, dziś cieszę się niezmiernie, ale jednocześnie okropnie martwię. Mam wyrzuty sumienia, czy aby nie narażam Dzieciątka na jakieś nieszczęścia. Dam znać co i jak po kolejnej wędrówce po lekarzach... 
Ostatnio zmieniony przez aza dnia Wto Lut 19, 2013 4:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 1:46 pm Temat postu: |
|
|
aza, no domyślam się, że to już raczej ze mną zostanie. Cóż... jakoś damy radę, jak przyjdzie na to pora A Tobie życzę powodzenia u lekarzy Koniecznie daj znać co powiedzieli  _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 4:41 pm Temat postu: |
|
|
witaj aza ,mozesz powiedziec do jakiego lekarza sie wybierasz? _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
aza Junior

|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 4:44 pm Temat postu: |
|
|
Żadna to tajemnica , idę do dra Mariusza Puszczewicza (przyjmuje na Garbarach, oprócz tego jest kierownikiem Katedry i Kliniki Reumatologii i Chorób Wewnętrznych UM w Poznaniu). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 4:46 pm Temat postu: |
|
|
Znam i polecam  _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 7:15 pm Temat postu: |
|
|
aza, ja mam +++Ro/SSA i SSB. Przed ciążą miałam też padaczkę i to tą z dużymi atakami. Nigdy nie żałowałam, że zaszłam w ciążę. Będziesz pod dobrą opieką i wszystko będzie dobrze. Ja rodziłam 12lat temu przez ten czas medycyna poszła dużo do przodu. W ciąży brałam silne przeciwpadaczkowe leki, później Konrad brał od 2-6 roku życia, bardzo duże dawki sterydów. Mimo to jest bardzo zdolnym uczniem (trochę leniwym ), ma zdolności muzyczne, więc leki i moje ataki nie spowodowały u niego szkód. Wszystko będzie dobrze. Najważniejsze abyś trafiła pod opiekę specjalistów  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 20, 2013 7:29 am Temat postu: |
|
|
Też znam Puszczewicza i polecam. Choć jakiś czas temu doszły mnie słuchy,że się popsuł-ale może to tylko plotki!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 20, 2013 9:24 am Temat postu: |
|
|
Ja, będąc na patologii ciąży w Poznaniu, miałam u niego jedną konsultację i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie
O ile dobrze pamiętam, nasza kochana Małgosia też go sobie bardzo chwaliła  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aza Junior

|
Wysłany: Wto Mar 05, 2013 10:36 am Temat postu: |
|
|
Obiecałam zdać relację z mojej wizyty w poradni patologii ciąży i u dra Puszczewicza. Kamień z serca. Poradnia potraktowała mnie serio, uważnie przyjrzano się wynikom i uznano, że trzeba mnie wziąć pod lupę. Tu jestem umówiona na jednodniowe badanie w szpitalu. Nie wiem czego będzie dotyczyć (to będzie 12 tydzień ciąży –może wiecie co i jak będą u mnie badać?), ale cieszę się, że się mną tam zajmą i nie zbagatelizowano moich ANA 1:5120, w tym Ro (90) i La (200).
Z kolei wizyta u dra Puszczewicza to też cud miód. Chwila zadumy nad wynikami i diagnoza (na którą czekałam od 2004 roku): zespół Sjögrena. Wykluczony zespół antyfosfolipidowy i toczeń . Krótko mówiąc mam na siebie chuchać i dmuchać, obserwować i spokojnie czekać na rozwiązanie. W międzyczasie oczywiście będę miała badania kontrolne pod kątem bloku serca (tfu, tfu). Lekarz uspokajał mnie jednak, że w całej jego 25-letniej karierze reumatologicznej miał dwa przypadki bloku i dwukrotnie podając odpowiednie leki blok ustał i dzieciątka urodziły zdrowe. Liczę, że ominę statystykę 3% kobiet, których dotyka to okrucieństwo i jestem coraz bardzie spokojna. Cieszę się na dzidziusia i mam nadzieję, że po porodzie nie spotka mnie rzut choroby (co jak wiecie w tej sytuacji jest prawdopodobne).
Tymczasem wszystkie Was gorąco pozdrawiam ze skąpanego w wiosennym słońcu Poznania! Aza  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 05, 2013 10:45 am Temat postu: |
|
|
HeJ Aza!
.. Coz za cud-miod wiesci!
Milo jest od rana przeczytac takiego pozytywnego posta!
Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Dzidziusia!
..i dzieki, za takich lekarzy!..
"dmuzhaj" na siebie - zdrowka zycze!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 05, 2013 10:47 am Temat postu: |
|
|
Aza, bardzo dobre wieści Życzę zdrowej i szczęśliwej ciąży Ciesz się nią  _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
|