|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 9:41 pm Temat postu: |
|
|
witaj,
cieszę się ,ze z dzidziusiem wszystko w porządku,pięknie przybiera na wadze
co do twoich obaw-niestety zdarza się,że 2 na 100 kobiet zachodzi w ciążę w czasie czynnej antykoncepcji...trzeba to jak najszybciej sprawdzić-odstawić pigułki i włączyć kw.foliowy
być może leki które bierzesz dodatkowo osłabiają działanie pigułki...sprawdź ulotki
bywają powikłanie groźne dla płodu,poronienia ale i zdrowiutkie dzieci się rodzą(najczęściej na szczęście)-wyjaśnij jak najszybciej te wątpliwości Paulinko-trzymam kciuki mocno  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 9:56 am Temat postu: |
|
|
ANTYKONCEPCJA U KOBIET Z TOCZNIEM RUMIENIOWATYM UKŁADOWYM SLE
Kobiety chorujące z powodu tocznia rumieniowatego układowego są znacznie bardziej narażone na rozwój incydentów zakrzepowo - zatorowych niż zdrowe kobiety, poza tym z tego właśnie powodu antykoncepcja doustna jest u nich niewskazana, ponieważ może zwiększyć ryzyko powikłań zakrzepowych. Jaki zatem może być skuteczny sposób antykoncepcji dla kobiet z SLE?
Badania przeprowadzone na 187 kobietach z toczniem, u których przez 50 miesięcy stosowano cyproteron i chlormadinon, okazały się być bardzo obiecujące.
Okazało się bowiem, że spośród wszystkich pacjentek tylko u jednej wystąpił zawał serca, u dwóch pozostałych wystąpiły incydenty naczyniowe.
Zmniejszyła się także aktywność choroby w porównaniu z początkiem stosowania badanych leków. Co najważniejsze jednak, antykoncepcja okazała się skuteczna i żadna z kobiet nie zaszła w ciążę w czasie terapii.
Kobiety zatem mogą stosować skuteczną antykoncepcję, w oparciu o stosowanie cyproteronu i chlormadinonu.
Tadeusz Markowski, 2011-07-29
http://www.reumatologia24.pl/antykoncepcja-u-kobiet-z-toczniem-rumieniowatym-ukladowym-sle.htm _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 10:00 am Temat postu: |
|
|
A tu drugie, zupełnie inne badania, wyniki także zaskakujące:
Kobiety przyjmujące doustną antykoncepcję są zagrożone toczniem rumieniowatym układowym. Kanadyjczycy przeprowadzili badanie, w którym przeanalizowali grupę 1,7 mln kobiet w wieku od 18 do 45 lat.
Doustna antykoncepcja kombinowana (COC), zawierająca estrogen i progesteron, okazała się być istotnym czynnikiem ryzyka diagnozy tocznia rumieniowatego układowego (SLE). W badanej populacji zidentyfikowano 786 przypadków wystąpienia SLE, które zestawiono z grupą kontrolną.
Wskaźniki ryzyka wystąpienia SLE były istotnie większe w grupie kobiet, które kiedykolwiek stosowały antykoncepcje doustną, w porównaniu do grupy kontrolnej. Największe jednak zagrożenie dotyczyło pacjentek aktualnie stosujących COC, które zaczęły przyjmować tabletki w ostatnim czasie.
Ze względu na szczególnie wysokie ryzyko wystąpienia tocznia rumieniowatego w podgrupie, która niedawno zaczęła stosować doustną antykoncepcję COC, przypuszcza się, że jest to ostry efekt przyjmowanie COC dotyczący jedynie podatnych na niego kobiet.
Źródło: Arthritis & Rheumatism 2009; 61(4):476-481 _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
eiffla Junior

|
Wysłany: Nie Mar 17, 2013 9:40 am Temat postu: |
|
|
Witam, mam takie pytanie w zasadzie 2 Toczeń zaczął mi się około 10 lat temu przy czym nie został zdefiniowany przez lekarza, dopiero jakieś niecałe 3 lata temu tak, od 5 lat biorę leki antykoncepcyjne, na początku tabletki ale tyłam po nich i puchłam, po czym zaostrzyły mi się objawy w postaci nowych blizn czy to może być powiązane? Od jakiś 3 lat mam plastry Evra ale nic nie zaobserwowałam u siebie, powinnam bardziej spytać lekarza dermatologa czy mogę je brać czy też raczej ginekologa? Wcześniej nie pytałam bo nie zdawałam sobie sprawy że antykoncepcja może mieć jakiś wpływ  _________________ "Wymagaj od siebie więcej, niż ktokolwiek inny od ciebie wymaga " - Henry Ward Beecher |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Mar 17, 2013 9:54 am Temat postu: |
|
|
wiesz co... ja bym pogadała i z tym i z tym; bo co dwie opinie, to nie jedna _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
carola Junior

|
Wysłany: Sob Maj 11, 2013 9:48 pm Temat postu: |
|
|
No ja mam dylemat ...
Wczoraj reumatolog powiedziała mi, żebym udała się do ginekologa i rzuciła tabletki. Powiedziała, że są badania potwierdzające uaktywnianie się tocznia zarówno układowego jak i indukowanego lekami przez estrogeny...
I mam dylemat spiralę nie założę, bo wiem że nie poleca się kobietą przed ciążą, a ja chcę mieć dzieci (jak tylko choroba wejdzie w remisję rozważę taką sytuacje ) a na lekach antykoncepcyjnych jednoskładnikowych ( z progesteronem ) kiedyś byłam i niestety po 2 mc zaczęłam krwawić i plamienie miałam 1,5 mc aj sama nie wiem...
Pani reumatolog powiedziała, że nie można wykluczyć że choroba uaktywniła się po stosowaniu antykoncepcji ( a ja za chiny nie potrafię przypomnieć sobie kiedy zaczęłam brać a kiedy dokładnie zaczęły sie pierwsze objawy ). Powiedziała, że u mnie jest to dziedziczna choroba ale to nie wyklucza jej aktywności przy estrogenach ...
Może macie jakieś przemyślenia na ten temat? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Maj 12, 2013 8:29 am Temat postu: |
|
|
a ja ostatnio czytałam, że wg najnowszych badań piguły antykoncepcyjne są bezpieczne dla kobiet z toczniem _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
carola Junior

|
|
Powrót do góry |
|
 |
cyryliaa Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lip 06, 2013 4:20 pm Temat postu: |
|
|
ja jestem szczesliwa posiadaczka spiralki od 3 lat - wlasnie dlatego, ze nie moglam brac dluzej tabletek...
nie rodzilam nigdy, choc nie powiem chcialabym kiedys i to ze teraz mam spirale tego nie wyklucza,a jest mimo wszystko dosc wygodne  _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lip 06, 2013 10:35 pm Temat postu: |
|
|
Hmm, a to spiralę mogą założyć sobie kobiety, które nie rodziły? Myślałam, że nie bardzo. A jakiś czas temu nawet się nad tym zastanawiałam. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|