|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
angela Master butterfly
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 5:27 pm Temat postu: |
|
|
Może ktoś mi powie... mam dzisiejsze wyniki krwi i najbardziej mnie interesuje kreatynina tzn. mam 0,59 wiem że to tak jakby jeszcze w normie ale miesiąc temu było 0,87 czym może być spowodowany takispadek i jakie może nieść ze sobą konsekwencje? przeczytałam, że
Cytat: |
# Poniżej normy
# Przy zaniku mięśni
# Podczas głodzenia
# Podczas leczenia kortykosterydami |
ze strony http://www.emedica.pl/szczeg_badania_lab.php3?nr=30&typ=5
co Wy o tym myślicie?... _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 5:51 pm Temat postu: |
|
|
Hmmmm... Ja mam 0,66. Nie wiem, czy to jest w normie... |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiakuc Master butterfly
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 2:01 pm Temat postu: |
|
|
Nenya czy jest różnica między prednizone a prednisolonem / tzn.oprócz róznicy w nazwie/ czy to mniej więcej taka róznica jak między encortonem a encortolonem jak możesz to napisz bo z nazwą prednizolone w żadnym temacie się nie spotkalam _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
|
nenya SuperMOD
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 2:19 pm Temat postu: |
|
|
ależ pada ta nazwa temacie Lekarstwa, w pierwszym poście, i to nawet pogrubiona!
encorton to tylko nazwa hadlowa leku, którego substancja czynna nazywa się prednizon (pisany też przez s - prednison) i jest to pochodna kortyzonu, czyli hormonu wytwarzanego przez korę nadnerczy.
kolejne jego wersje i przeróbki powstaly z myślą o jego udoskonaleniu i ograniczaniu skutków ubocznych, tak więc teraz jest już wiele leków znanych i opisywanych zazwyczaj pod wspólną nazwą glikokortykosteroidy, najczęściej stosowane to:
prednizon (encorton)
prednizolon (encortolon, sulupred)
metyloprednizolon (medrol, solu medrol, metypred),
deflazacort (calcort)
i jeszcze wiele innych w różnych postaciach - wziewnych, w czopkach, itd -ale to zawsze są to syntetyczne pochodne kortyzonu czyli glikokortykosteroidy zwane przez nas potocznie sterydami. |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiakuc Master butterfly
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 3:27 pm Temat postu: |
|
|
dzieki serdeczne chyba Cie nadto nenya nie nadwyrężyłam jak Ty to robisz że żadnego pytania nie pozostawiasz bez odpowiedzi ?..... _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
|
nenya SuperMOD
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 9:02 am Temat postu: |
|
|
tak trzeba, nie ma nic gorszego niż zostawienie kogoś samemu sobie, bez żadnego zainteresowania, chociaż najczęściej odpowiedzi na pytania moża samemu znaleśc bez większego problemu
aha, jeszcze większy odzew byłby gdyby pytania nie były kierowane bezpośrednio do mnie, tylko po prostu do wszystkich forumowiczy, wtedy ja miałabym mniej stresu, a inni mieliby możliwość zabrania głosu |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|