Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 5:15 pm Temat postu: Yerba mate. |
|
|
Piję yerbatę od ponad tygodnia i jak na razie zauważyłam tylko tyle, że moje sny stały się bardziej kolorowe i wyraziste
Mimo podobno znacznie większej ilości kofeiny, nie odczuwam pobudzenia, zasypiam bez problemu i śpię długo. I nauka nie idzie mi ani szybciej, ani łatwiej.
Co do smaku - po kilku dniach picia yerbaty nie odczuwa się goryczy, ale wyczuwa się smakowe niuanse - więc nie należy się szybko zniechęcać.
Ktoś z Was jeszcze pije yerbatę, która na szczęście nie jest herbatą?
Na razie wypróbowałam Mate z guaraną, Mate miodową i Mate IQ. _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
cyryliaa Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 5:27 pm Temat postu: |
|
|
oj ja pijam
juz dugie lata w sumie nawet mam specjalistyczzne naczynka do tego uwielbiam !! zwykle czysta pije to jest zielona herbata z dodatkami  _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 5:30 pm Temat postu: |
|
|
Specjalistycznego naczynka nie mam, ale mam specjalistyczną bombille, czyścik i termometr
Nie obiło Ci się o uszy, czy yerba mate nie jest przypadkiem przeciwwskazana w SLE?
Zaczęłam pić mate, gdyż nie powinnam pić zielonej herbaty jakiejkolwiek, ponieważ nasila ona anemię z niedoboru żelaza a ja z żelazem i anemią mam ciągle problem. _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 6:03 pm Temat postu: |
|
|
hatifnat napisał: |
Zaczęłam pić mate, gdyż nie powinnam pić zielonej herbaty jakiejkolwiek, ponieważ nasila ona anemię z niedoboru żelaza a ja z żelazem i anemią mam ciągle problem. |
Czyli jeśli przyczyna anemii leży poza niedoborem żelaza, to picie zielonej herbaty jest irrelewantne dla tejże anemii? _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 6:25 pm Temat postu: |
|
|
Ziarenko napisał: |
Czyli jeśli przyczyna anemii leży poza niedoborem żelaza, to picie zielonej herbaty jest irrelewantne dla tejże anemii? |
Jeśli masz prawidłowy poziom żelaza i ferrytyny mimo picia zielonej herbaty często i w dużych ilościach, wynikałoby z tego, że picie zielonej herbaty nie wpływa na te parametry i jesteś wyjątkowa w naszej populacji
Ale tez picie zielonej herbaty z pewnością nie pomaga w utrzymaniu dobrych wyników morfologii (RBC, Hb, MCV, MCH).
Podobno Polacy nie są stworzeni do picia zielonej herbaty i właśnie u Polaków herbata ta szczególnie niekorzystanie działa na metabolizm żelaza a tym samym na produkcję hemoglobiny.
Ponieważ zaś suplementacja żelazem w chorobach tkanki łącznej jest niewskazana (żelazo ma mieć moc wywołania zaostrzenia), dlatego wolałam zrezygnować z picia zielonej herbaty. _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniaa Junior

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 12:57 pm Temat postu: |
|
|
hatifnat napisał:
Cytat: |
Ale tez picie zielonej herbaty z pewnością nie pomaga w utrzymaniu dobrych wyników morfologii (RBC, Hb, MCV, MCH).
Podobno Polacy nie są stworzeni do picia zielonej herbaty i właśnie u Polaków herbata ta szczególnie niekorzystanie działa na metabolizm żelaza a tym samym na produkcję hemoglobiny. |
Czy dotyczy to także białej herbaty? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 2:17 pm Temat postu: |
|
|
Niestety biała herbata również utrudnia wchłanianie żelaza.
(Uwielbiam białą herbatę, najlepiej z płatkami róży) _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 8:18 pm Temat postu: |
|
|
hmmm wiecie co... szczerze powiedziawszy nigdy nie zwracalam uwagi na takie rzeczy nie zastanawialam sie czy mi wolno czy nie wolno pic jakiejs herbaty byc moze nie dokuczalo mi nic takiego, ale nie wiem czy bym tak zrezygnowala... zwlaszcza z tej  _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 8:39 pm Temat postu: |
|
|
ja piję yerba mate od kilku dobrych lat
przeróżne rodzaje
gdy przesadzę z dzienną dawką, to potrafi nieźle pobudzić i spowodować bardzo częste wypróżnianie się _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 9:04 pm Temat postu: |
|
|
kinga napisał: |
potrafi nieźle pobudzić i spowodować bardzo częste wypróżnianie się |
miedzy innymi dlatego jej nie piję
chociaz lubię _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 4:24 pm Temat postu: |
|
|
potrafi nieźle pobudzić i spowodować bardzo częste wypróżnianie się |
nie wiedzialam mi sie jakos nie zdarza ale fakt to jedyne co mnie pobudza i smak dobry  _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylvia Junior

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 4:51 pm Temat postu: |
|
|
ja też nigdy się nie zastanawiałam nad tym czy mogę pić herbatę, prędzej moja mama gdzieś wyczytywała co mogę a czego nie - ja uwielbiam zieloną herbatę liściastą z dodatkami, mam specjalne bombille i inne przyrządy, ale szczerze - jeszcze nie użyłam, choć skuszę się niebawem
Ja stosuję teorię taką - jeśli mój organizm dobrze czuje się po tym co zjem i wypiję, to tym go karmię i poję poza tym do momentu kiedy wyniki są ok, i nic nie wskazuje na to by miało picie czegoś szkodzić - to myślę, że nie musimy sobie odmawiać  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 6:49 pm Temat postu: |
|
|
jeśli mój organizm dobrze czuje się po tym co zjem i wypiję, to tym go karmię i poję |
Sylvia w 100 % popieram  _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
|
Powrót do góry |
|
 |
Zolwik323 Super senior

|
Wysłany: Pią Kwi 27, 2012 1:02 pm Temat postu: |
|
|
Cześć,
Ja tez ostatnio wróciłem do popijania yerba mate. Wcześniej miałem problemy w bardzo wysokim pulsem 100-120 i chwile wystąpienia skojarzyłem w zaczeciem picia zioła. Przestałem więc na jakiś czas. Teraz od jakiś 2 tygodni wróciłem i jak na razie z pulsem jest u mnie dobrze (ok. 70).
Do tego popijam też zieloną herbatkę liściastą, czasami pokrzywkę, melisę i dziką różę. Zwykłą czarną praktycznie porzuciłem.
Nie jest tego dużo, bo pijam głównie w pracy. W domu to już tylko woda mineralna i sok jabłkowy.
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,8301921,Zielona_herbata___pic_czy_nie_.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
reval Junior

|
Wysłany: Pon Mar 25, 2013 10:33 am Temat postu: |
|
|
też kiedyś piłem dużo mate, fajnie pobudza. Niedawno się dowiedziałem, że może być szkodliwa - warto poczytać trochę o tym. _________________ leasing samochodów |
|
Powrót do góry |
|
 |
|