Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
iwonka1 Junior

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 11:16 am Temat postu: o czym może świadczyć leukocytoza? |
|
|
witam..odebralam wyniki badan i mam leukocytoze..16,7 tys/mm szesc gdzie norma podana jest do 10tys/mmszesc..granulocytow mam 13,6 przy normie6,8....powiedzcie prosze o czym to moze swiadczyc.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
megi Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 11:43 am Temat postu: |
|
|
Witaj
z tego co wiem to może świadczyć o jakiejś infekcji |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonka1 Junior

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 12:09 pm Temat postu: witam |
|
|
tez tak mysle ale zastanawiam sie o jakiej bo nie jestem przeziebiona i wlasciwie nic mi nie jest na co moglabym zwrocic szczegolna uwage..a wogole jak to sie moze miec do tocznia? |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 12:23 pm Temat postu: |
|
|
w toczniu najczęściej spotykanym zaburzeniem morfologii krwi jest leukopenia, czyli coś wręcz przeciwnego.
a podwyższona liczba leukocytów może wiązać się z cała masą - poważnych i błachych przyczyn:
(...) może być spowodowane przyczynami fizjologicznymi (wysoka temperatura otoczenia, opalanie się na słońcu, ciąża, wysiłek fizyczny, stres) lub patologicznymi (stany zapalne narządów, uszkodzenia tkanek, zakażenia, zatrucia, nowotwory
leukocytozę obserwuje się po posiłku, pod wpływem stresu, w ciąży, w zakażeniach bakteryjnych, wirusowych, grzybicznych, stanach zapalnych, nowotworach, w terapii sterydami.
tak więc to nie musi być zwykłe przeziębienie z gorączką , wg mnie lekarz powinien zwrócić na to uwagę i odpowiednio to zinterpretować... |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonka1 Junior

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 12:52 pm Temat postu: dzieki |
|
|
dzieki Nenya..wlasnie umowilam sie na wizyte za tydzien u swojego lekarza..mam nadzieje ze to wyjasni |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 4:04 pm Temat postu: |
|
|
ja takze dzis odebralam wynik i leukocyty podchodza do 18 tys  |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwonka1 Junior

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 9:22 pm Temat postu: ooooooooo |
|
|
noooo......tez nie malo..masz jakies dolegliwosci ktore moglabys z tym wiazac?czesto miewasz taki stan rzeczy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 9:26 pm Temat postu: |
|
|
no chyba teraz moje posiniaczone i poguzowane nogi ale nie wiem czy to moze byc przyczyna... na szczescie z nogami o niebo lepiej nawet sie specjalnie tym nie przejelam zrobilam morfologie poprostu bo lekarz kazal po dwoch tyg zarzywania eku na tarczyce zrobic bo moga leukocyty spadac a tu wrecz odwrotnie.... ale nic mnie to nie martwi bylam dzis z tym u lekarki i powiedziala ze nie ma sie czym przejmowac... jakby spadly to trzeba bylo by lek odstawic... uff ale to pogmatwane  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lut 03, 2006 7:30 am Temat postu: |
|
|
czytam że nie tylko ja mam czasem przez kilka miesięcy za wysokie leukocyty/powyżej 10.000/ ale nie przekraczają 15.000 ale może faktycznie w tych przypadkach jest to po sterydach one tak dużo robią spustoszenia w organiźmie jednak jak nic szczególnego się nie dzieje nie przejmujmy się niech to robią za nas specjaliści..problem jednak czasem jest w tym .ze czasem pozostawienie tego samemu sobie może mieć zły koniec  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 23, 2012 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Pozwolę sobie odświeżyć wątek Jestem dziwnym przypadkiem, bo leukocytozę mam zawsze powyżej normy. Jakieś 24 lata temu doszła nawet do 34 tys. - oczywiście od razu zapakowano mnie do szpitala, wykonano szereg badań, łącznie z pobraniem szpiku kostnego i... nic. Poziom leukocytów po 3 dniach spadł do 13 tys., bez żadnych leków. Były częste wizyty w poradni hematologicznej i zakończyło się to stwierdzeniem, że to już taka moja uroda I tak chyba rzeczywiscie jest - zauważyłam, że jak jestem przemęczona, zestresowana, nie dojadam lub jem byle jak i byle co, to leukocyty lecą w górę i chyba coś w tym jest
najprawdopodobniej może to być jakaś skłonność dziedziczna, bo jedna z moich sióstr ma podobnie, no i moja córka również.
Pozdrawiam
iwus |
|
Powrót do góry |
|
 |
|