Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kama01
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 5:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie,
To mój pierwszy post tutaj. Z miejsca przepraszam, jeśli powielam pytanie, dlatego nie zakładam nowego wątku, tylko się doklejam. Tu jest tego tyle, że ciężko się połapać… Pomyślałam, że spytam u Was, bo macie dużą wiedzę na temat tej choroby (i pewnie coś o innych auto- też wiecie), a ja niestety muszę bazować na tym, co wygooglam.

Otóż, od kilku lat mam następujące objawy:
1. bóle stawów skokowych – nie codziennie oczywiście, pojawiają się i znikają co jakiś czas; bólom czasem, ale nie zawsze, towarzyszy opuchlizna; jak ból się pojawi, promieniuje od kostki do śródstopia i w kierunku kolana, utrudnia chodzenie, nogi robią się sztywne, ociężałe, jak zaczyna boleć, to po kilkudziesięciu metrach muszę siąść i odpocząć, żeby trochę zelżało; potem mija, następnego dnia mogę się czuć znakomicie i wybrać na kilkukilometrowy spacer. I nic się nie dzieje. Nie zauważyłam tzw. sztywności porannej stawów.
2. wiecznie trupio zimne ręce i stopy.

A od kilku miesięcy doszło do tego:
3. zmęczenie, kłopoty z zasypianiem, wybudzanie nocne (budzę się rano i marzę o tym, żeby móc znowu zasnąć),
4 kłopoty z koncentracją,
5. migreny i takie zwykłe bóle głowy – co jakiś czas,
6. trzęsące się ręce,
7. duża potliwość,
8. pobolewania rąk (nie miałam nigdy kłopotów z cieśnią, w rodzinie owszem się zdarzały) zresztą nie tylko w nadgarstku,
9. bóle krzyża
Może te objawy mają się do siebie nijak, ale wypunktowałam wszystko, co wg mnie jest jakąś anomalią i co mi dokucza. Nie mam aft, rumienia, nadżerek, oczy bywają suche, ale dużo pracuję przy komputerze, włosy też mi garściami nie wypadają.

Wyniki mam następujące:
• morfologia miodzio
• OB, aCCP, CRP, kreatynina, mocznik, kwas moczowy, ALT, AST - wszystko w normie
• ANA - miano: 1:160
typ świecenia: plamisty
(badanie wykonano na linii komórek Hep-2 metodą immunofluorescencji pośredniej IIF)

Nie biorę leków, miałam parę lat temu badane hormony tarczycy i były ok, HCV też u siebie nie podejrzewam (zresztą parę lat temu po operacji miałam badanie-wynik negatywny), RTG klatki piersiowe coś 4 lata temu – w porządku, a jak rozumiem, rzs został wykluczony (w rodzinie jest), trąd i malarię też raczej wykluczam. Jestem po cholecystektomii.
Nie proszę rzecz jasna o diagnozę, tylko podrzucenie pomysłu, jakie dodatkowe badania mogłabym sobie zrobić, żeby wykluczyć przynajmniej część chorób. Zdaję sobie sprawę, że to może być ogólne przemęczenie i stres, może anemia (no ale krew mam b. dobrą), może jakaś choroba krążeniowa, a może po prostu należę do grupy szczęśliwców, którzy mają takie miano, a nic im nie jest. Ale nie jestem lekarzem z wykształcenia i nie mam ochoty wykładać setek złotych na wizyty u kolejnych specjalistów i na badania, które są niepotrzebne – bo jak zacznę „chodzić po lekarzach” to na tym się skończy. A to wszystko:
1. Skóra, błony śluzowe, narząd wzroku: LBT, badanie okulistyczne, badanie laryngologiczne
2. Układ ruchu: RTG stawów.
3. Układ oddechowy: RTG klatki piersiowej, dodatkowo: HRCT klatki piersiowej, scyntygrafię płuc, testy czynnościowe płuc, badanie płynu opłucnowego (ogólne lub bakteriologiczne)
4. Układ sercowo-naczyniowy: EKG, echokardiogram, dodatkowo: przepływy naczyniowe.
5. Układ wydalniczy: ogólne badanie moczu i posiew moczu, proteinuria dobowa, kreatynina z klirensem i mocznik, USG jamy brzusznej, dodatkowo: biopsja nerki.
6. Układ nerwowy: badanie neurologiczne, badanie psychiatryczne, badanie psychologiczne, EEG, tomografia komputerowa głowy, MRI głowy/kręgosłupa, EMG
nieco mnie przeraża.
Przeczytałam sobie to:
„Pacjent z pozytywnym wynikiem przeciwciał ANA może być badany dalej, w celu określenia, który antygen w jądrze jest odpowiedzialny za pozytywną wynik ANA. Rozpoznanie, który antygen jest odpowiedzialny za pozytywny wynik ANA może czasami być pomocny w określeniu dokładnej diagnozy. Na przykład, przeciwciała antyDNA są podstawowymi przeciwciałami wykrywanymi w SLE. Poziom tych przeciwciał we krwi może być przydatny dla lekarza w ocenieniu przyszłego przebiegu choroby, zwłaszcza u pacjentów z zaatakowanymi nerkami. Przeciwciała przeciwhistonowe mogą być bardzo pomocne w określaniu, czy pacjent cierpi na tocznia indukowanego lekami. Przeciwciała te mogą zostać wykryte także w klasycznym SLE. Przeciwciała do antygenu Sm są wykrywane wyłącznie w toczniu, a ich obecność pomaga potwierdzić ostateczną diagnozę. Przeciwciała do RNP są wykrywane w wielu chorobach tkanki łącznej. Kiedy ich obecność występuje w bardzo wysokich mianach, mogą świadczyć o mieszanej chorobie tkanki łącznej z cechami SLE, zapalenia wielomięśniowego i twardziny. Przeciwciała do SS - są wykrywane zarówno w zespole Sjogrena jak i w SLE a czasami są związane z toczniem noworodków.”
i to:
http://artelis.pl/artykuly/37176/Czynnik-reumatoidalny-RF-antyCCPprzeciwciala-przeciwjadrowe-ANA
i wnioskuję, że istnieje jakieś dalsze dokładniejsze badanie „po-ANA” …no coś w tym stylu, co z miejsca pozwoli np. wykluczyć toczeń? Tam jest mowa o: antyDNA, anty-Sm, anty-RNP, anty-Ro, anty-La, Scl-70, Jo-1 – Wam to pewnie coś więcej mówi? Co powinno w moim wypadku iść na pierwszy ogień?
Niestety mój NFZowski reumatolog stwierdził: eeee, nic się nie dzieje. I tyle.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam wszystkich.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.

Prawdę powiedziawszy choroba wie co to jest. Objawy niby znane, a jednak lekarze lekceważą temat. Osobiście myślę, że powinnaś drążyć wątek dalej (w miarę możliwości).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kama01
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 8:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej:)
Właśnie chcę podrążyć, na własną już rękę, bo żadnego skierowania nie dostałam rzecz jasna, tylko maść p/bólową ;] Ale nie wiem za co się zabrać w pierwszej kolejności, nie wejdę przecież do laboratorium i nie powiem: zbadajcie mnie na wszystko Smile A zacznijcie od hipochondrii (wzrok mojego ex-lekarza, gdy zapytałam grzecznie, czy nie można by ewentualnie spróbować zastanowić się nad jakimiś dodatkowymi badaniami - bezcenny;)
Wy wiecie co, jak, po kolei - dlatego prosiłabym o jakąkolwiek wskazówkę. Oczywiście pójdę do innego lekarza, szukam teraz kogoś dobrego, ale też nie wiem na kogo trafię, co mi zleci i ile to potrwa.
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 8:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuj poszukać tutaj: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=662

Od czego zacząć: trudno powiedzieć, co przypadek to inna historia. Dobrze jednak, że zdajesz sobie sprawę, że wszystkiego naraz wykonać nie sposób.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kama01
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 8:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok, to w takim razie głupie pytanie - nie macie czegoś takiego jak "szukaj" w danym temacie ?Smile Dużo lepsze nic ctr+f Smile
No ale mam już dwa nazwiska. Rozumiem więc, że lepiej uzbroić się w cierpliwość, iść do lekarza i czekać na jego sugestie, i skierowania? Nic na własną rękę? Uszszsz...jak ja nie lubię nie wiedzieć od razu Smile
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 9:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest wyszukiwarka ktora działa dobrze Very Happy

witaj na forum Very Happy
kama01
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W zasadzie tak. Ale jak już ktoś zalinkuje temat, który ma np. 15 stron, to trza się przezeń przekopać, co przy obolałych kończynach dolnych bywa trudne;)
No dobra, uzbrajam się, w końcu niektórzy czekali na diagnozę po kilka lat, a czym jest kilka lat wobec wieczności...
Może kolejny lekarz będzie z Leśnej Góry;)
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 9:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja wychodzę z założenia że jak się ciut wiecej przeczyta to moze kiedys się to przyda Wink

masz ANA 1:160 dodatni typ swiecenia ziarnisty a wiec
Cytat:
- ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie

do tego bole stawow , puchnięcie stawów

powinnaś dostac skierowanie do reumatologa na dalsze badania
tutaj
Cytat:
Pacjent z pozytywnym wynikiem przeciwciał ANA może być badany dalej, w celu określenia, który antygen w jądrze jest odpowiedzialny za pozytywną wynik ANA. Rozpoznanie, który antygen jest odpowiedzialny za pozytywny wynik ANA może czasami być pomocny w określeniu dokładnej diagnozy.

Testy na obecność przeciwciał przeciwjądrowych ANA powinny mieć charakter screeningowy (przesiewowy) u wszystkich pacjentów z podejrzeniem choroby tkanki łącznej. Testy metodą ELISSA pozwalają na szybkie stwierdzenie obecności ANA w surowicy i odrzucenie próbek z wynikami negatywnymi. Próbki z wynikami pozytywnymi należy podać immunofluorescencji pośredniej IIF (hodowla na liniach komórkowych Hep-2 lub innych materiałach np.przełyku małpy), która jest bardziej dokładna, gdyż pozwala ustalić miano przeciwciał i typ świecenia, co może pozwolić na rozróżnienie poszczególnych jednostek chorobowych. Dopiero po potwierdzeniu występowania przeciwciał przeciwjądrowych ANA powinno się przystąpić do oznaczania przeciwciał ENA czyli rozpuszczalnych antygenów skierowanych przeciw jądrom komórkowym ( są to: SSA (Ro), SSB (La), Sm, RNP, Scl-70).

kama01
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 10:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Świecę plamisto Smile
To co wkleiłaś czytałam, a właśnie reumatolog dał mi po 2 latach skierowanie na badanie ANA, a potem się zaciął i ani dudu. Więc pójdę do innego. Czyli rozumiem, że mając w ręku dodatni wynik ANA mądry lekarz powinien mi dać skierowanie na ENA?
Właśnie o to pytałam. Chcę przy okazji wiedzieć, czy trafiłam do sensownego gościa, czy kolejnego ekhm.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 10:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

plamisty i ziarnisty oznaczają to samo
no dokladnie potrzebujesz dalszej diagnostyki tak jak myślisz
dopiero to da odpowiedz co się dzieje

czasem jednak jest tak że wychodzą dodatnie ANa i nic więcej, wtedy diagnostykę powinno sie powtorzyc za pól roku czasem do roku ,
kama01
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 10:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko że liczyłam, że uda mi się wyłuskać z powiedzmy 15 zalecanych badań kilka (może moje objawy coś komuś nasuną) i będę wiedzieć szybciej albo już "z czymś" pójdę do specjalisty. Kurcze, lubię sobie połazić, a jak nagle nie mogę zrobić kroku, to mnie szlag cięźki trafia. Gdyby to była tylko kwestia wyników, a nie samopoczucia, to bym to olała i zrobiła powtórkę za jakiś czas. Czyli tak jak by to zrobił mój pan dr;)
No dobra, dzięki za odzew, nie zamęczam, odezwę się, jak będę po wizycie u kogoś innego, może dowiem się coś konkretnego i zostaną mi zlecone konkretne badania.
Pozdrawiam serdecznie Smile
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Kwi 13, 2013 10:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja sama miałam objawy na wiele lat wczesniej
i bywały bardzo utrudniające zycie
czasem tak jest
każdy z nas jest inny, ma także inne objawy , inne dolegliwości , a wiec czegoś innego się także szuka
te choroby mają jedną wspolna cechę każdy choruje ciut inaczej Rolling Eyes
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Kwi 14, 2013 7:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam na forum Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
przemek
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Kwi 14, 2013 5:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monika B a jak u Ciebie to na początku wyglądało.?
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Kwi 14, 2013 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

utraty przytomności i drgawki . Temperatura 40 stopni przez kilka miesięcy
pozniej dołączyły bóle mięsni i stawów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: