Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witajcie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
eczerka
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Cze 01, 2013 9:45 am    Temat postu: Witajcie Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich,

3 razy w ciągu miesiąca budziłam się z wysypką na powiekach i policzkach oraz dusznościami. Lekarz ogólny przepisał mi Rupafin i maść sterydową. Wysypka przeszła, ale nie mam siły, śpię po 12, 14 godzin, jestem wycieńczona. Boli mnie nerka.

Koleżanka z pracy, która choruje na toczeń poleciła mi zrobić testy przesiewowe i okazało się, że coś jest na rzeczy:

wyniki krwi i moczu w normie, oprócz niskiego poziomu MCH i MCHC

ANA Screen:
miano: 1:320, typ homogenny,
Uwagi: obecne przeciwciała dla centrioli.

Z tego, co przeczytałam na forum może to być SLE lub RZS. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć, co oznaczają przeciwciała dla centrioli.

Do jakiego lekarza teraz się udać: reumatologa, dermatologa, nefrologa ?

Kogo polecacie w Warszawie ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Cze 01, 2013 10:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj
do diagnozy to jeszcze droga daleka za mało masz objawow żeby stwierdzic co to jest na 100%
jesli bolą cię stawy, mięsnie to powinnas iśc do reumatologa, ale jesli to zmiany skórne to raczej dermatolog
powinni poszerzyc diagnostykę i jesli będzie taka koniecznośc właczyć leki

oprocz badania ANA powinnas mieć kolejne ANA 2 tutaj masz na temat linka poczytaj sobie
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957&start=0
jeszcze jedno dodatnie ANA mają także ludzie zdrowi , oraz osoby chorujące na wiele innych chorob , a wiec samo ANA nic nie daje, to raczej sygnał zeby szukać dalej

zeby potwerdzic chorobę musisz spełnić szereg kryteriow na razie nie ma u Ciebie zbyt dużo tego
chyba ze nie opisałas wiekszości
tutaj masz lekturę na popołudnie http://med.sisco.pl/ok/toczen,%20choroba%20podstepnaarial.htm#testana
pozdrawiam serdecznie
eczerka
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Cze 01, 2013 1:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję, poczytam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: