Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Okularnicy i problemy z oczami
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Sie 11, 2010 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ktos się orientuje czy okulary mozna odliczyc od dochodu przy korzystaniu z ulgi rehabilitacyjnej, bo jesli tak to musze miec fakture
szkła sa bardzo drogie przynajmniej te ktore mi zapisano
zwykłe to grosze ale przy astygmatyzmie niestety sa drogie.same szkła kosztuja duzo wiecej niz oprawki
gdzies czytałam ze jesli choroba powoduje zaburzenia widzenia a sterydy powoduja na pewno pogarszanie wzroku to sa odliczane jako sprzet rehabilitacyjny w rocznym zeznaniu podatkowym

warto to wiedziec bo u wiekszosci z nas leki powoduja ze potrzebne sa nam coraz mocniejsze okulary dlaczego mamy nie korzystac z tego co( wydaje mi sie ) nam przysługuje
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sie 11, 2010 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monia, nie jestem pewna, ale sprawdzę. Masz pierwszą grupę to chyba tak. Chyba możesz odliczyć, jako sprzęt rehabilitacyjny niezbędny do codziennego funkcjonowania. Tak później można argumentować. Bierz fakturę. Do stycznia trochę czasu zostało. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pluskotka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 21, 2012 12:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

(usunięte)

Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Sro Lis 20, 2013 4:24 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
hatifnat
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 21, 2012 2:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam -4 D (albo więcej), mam zespół Sjoegrena i mimo tego mogę nosić szkła kontaktowe - wbrew obiegowym opiniom szkła kontaktowe nie ją przeciwwskazane w zespole suchości, nawet chronią przed powstawaniem suchych owrzodzeń na rogówce. Natomiast nie można ich nosić, jeśli się owrzodzenie na rogówce już rozwinie.
Szkła kontaktowe też nie nasilają suchości pod warunkiem, że nie nosi się ich dłużej niż 6-8 godzin (powyżej tego czasu nawet niesjoegrenowcy odczuwają dyskomfort).

Zwykle jednak noszę okulary, gdyż dużo czytam.
Wada u mnie pojawiła się po wysokiej gorączce z zapaleniem oskrzeli, gdy miałam 14 lat. Od tamtej pory wada mi się pogłębia a zatrzymuje się tylko wtedy, gdy noszę głównie szkła kontaktowe.
kiniamil
Senior
Senior

PostWysłany: Sob Kwi 21, 2012 4:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Również noszę okulary, wadę mam dużą, bo -6D i -5D. Strasznie męczą się moje oczka (uczucie piasku pod powieką i czerwone żyłki w gałce ocznej), ale okuliści twierdzą,że nic niepokojącego się w nich nie dzieje (używam dlatego sztucznych łez). Do tego, od lutego mam stwierdzoną zaćmę posterydowąSad
Powrót do góry
iwus
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Cze 27, 2012 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I ja dołączam do klubu okularników - okularki są moim nieodłącznym towarzyszem od 13 r.ż. Mam krótkowzroczność i astygmatyzm. Podczas ostatniej wizyty (3 miesiące temu) nawet nastąpiła poprawa, zmniejszona moc szkieł, zmiana kątów widzenia. No i mocno zaawansowane suche oczy. Dostałam kropelki (Hyabak i Hylo-Gel), kropię i kropię, a efekty niewielkie. Rankiem wyglądam jak po solidnej imprezie, tak czerwone są. P. doktor pytała, czy aby nie mam jakiejś choroby reumatycznej, a ja patrzyłam na nią jak na dziwadło jakieś Twisted Evil Będę musiała odszczekać przy najbliższej wizycie (już we wtorek).
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 01, 2012 10:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam w okularnikach Smile

Oksy tez mam ale w zaleznosci od nasilenia zmeczenia raz jest lepiej a raz gorzej, lekarz powiedzial, ze nie musze ich nosic non stop ...

Pojawilam sie tutaj gdyz zauwazylam cos dziwnego...

Od jakiegos czasu troche sie u mnie pogorszylo, myslalam, ze jak poczuje sie ogolnie lepiej to i z oczami bedzie podobnie.
Ale stalo sie cos dziwnego co mnie zaniepokoilo- a mianowicie ,mam problem z lewym okiem, ktore niby jast "lepsze". Widze nim podwojnie. zamykajac prawe i probujac cos np. przeczytac mam podwojny obraz , wszystko przesuniete w poziomie, widze drogi wyraz , ktory jest przesuniety o jedna literke, choc kontury liter sa wyrazne..
Oczywiscie na badanie sie wybiore , musze jednak wybrac sie do miasta i umowic, wiec potrwa to ze dwa trzy tygodnie..
Poczatkowo pomyslalam, ze moze mi przejdzie, no wiecie samo weszlo, samo wyjdzie , ale nie chce Wink

czy ktos mial podobny problem???

Pozdrawiam-"wiecej widzaca" czarownica ewela Very Happy
Powrót do góry
renia79
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lis 11, 2012 5:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam i ja tutaj
tez noszę okularki Very Happy Very Happy , wada niewielka z mocnym astygmatyzmem, okulary sterfowe i cyinderki Laughing Laughing , na obu patrzałach teraz takie same, ale były rózne.

Ja w domu staram sie okularow nie nosić, coby oczy sie same pomęczyly Laughing Laughing , a nie miały ułatwienie

Ewela ja mam podobnie, jak zamkne którekolwiek z oczu nie daje rady widziec normalnie Laughing Laughing , a ponoc slepaki w miare dobre. oprócz zniekształcenia obrazu na oko otwarte nachodzi mgła.

Mam podejrzenie odklejania sie siatkowki, do obserwacji Laughing Laughing , i krwiaczka na spojówce, podejrzenie było, ze to cos neurologicznego Very Happy
Powrót do góry
Izabela T
Super senior
Super senior

PostWysłany: Sob Cze 01, 2013 10:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Ja również mam problem z oczkami po sterydach.
7 lat temu zrobiłam sobie operacje - laserową korekcję wady wzroku, miałam sporą krótkowzroczność i astygmatyzm, od młodych lat nosiłam okulary, i zawsze marzyłam żeby ich nie nosić, więc jak tylko nadarzyła się okazja żeby coś z tym zrobić, to oczywiście skorzystałam... Wadę zlikwidowali mi do zera, mogłam nosić okulary przeciwsłoneczne, iść na basen, to była dla mnie wielka radość.
Moja radość trwała jednak krótko bo zachorowałam i teraz po 4 latach łykania sterydów, na nowo noszę okulary Sad
O pieniądzach nie wspomnę, ile mnie taka operacja kosztowała.. ech, szkoda gadać Sad

Mam pytanie do osób które noszą okulary, czy wada Wam się pogłębia???
Bo ja na razie mam -2,5 i -1,5
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
IvyBlue
Senior
Senior

PostWysłany: Sob Cze 01, 2013 11:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dopisuje się kolejna "okularnica" Wink Okulary noszę od 7 roku życia, mam krótkowzroczność i astygmatyzm. Wada od lat jest taka sama. Prawie przez całe studia nosiłam soczewki, ale w pewnym momencie znudziły mi się i to jednak był drogi interes więc wróciłam do okularów - teraz jest taki duży wybór fajnych oprawek Smile

Od połowy listopada biorę arechin (przez 5 miesięcy brałam tez metypred, ale w malutkich dawkach bo tylko 2 mg) i teraz co 3 miesiące chodzę na kontrolę do okulisty - na szczęście wszystko jest w porządku z oczami Smile
If you could return to the past, is there anything you'd have changed? There's nothing I'd whant to change. Be it good or bad, it's all a part of me! It's an irreplaceble part of my life and I accept it ...
Powrót do góry
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Cze 01, 2013 11:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Izabela, ja jestem krótkowidzem. Wada nieco mi się rzeczywiście pogłębia, ale pogłębiała się zanim zaczęłam brać sterydy, więc tego specjalnie ze sobą nie łączę.

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Sie 29, 2014 8:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krótkie podsumowanie Smile
14 lat sterydów
2 lata arechin
(plus inna immunosupresja)

oczy w stanie bardzo dobrym Smile
żadnych uszkodzeń i tym podobnych Smile

Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 29, 2014 11:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wow! I oby tak dalej ! Very Happy

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: