Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam! i prosze o pomoc...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
trener
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Cze 29, 2013 4:54 pm    Temat postu: Witam! i prosze o pomoc... Odpowiedz z cytatem

witam wszystkich moze ktos z Was po przeczytaniu mojej historii cos mi doradzi albo rozjasni bo juz sam nie wiem co o tym myslec...
jestem 28 letnim facetem od 2 lat na mojej twarzy jest widoczny wyrazny rumien w ksztalcie motyla ktory wyostrza sie po ekspozycji na swiatlo sloneczne. mnostwo masci i specyfikow od dermatologow i nic... po masci sterydowej jest troszku lepiej ale po odstawieniu wraca. rok temu doszly wedrujace bole stawow szczegolnie dloni i stop, oslabienie sily miesni, drzenie miesniowe, fascykulacje wystepuja w roznych miejscach rowniez na twarzy. Dretwienie rak w nocy ktore potrafi obudzic.. do tego zdarzaja sie zaburzenia widzenia. drzenie obrazu w srodku pola czy iskierki w polu widzenia. a takze swiatlowstret ale tylko na sztuczne swiatlo. 4 okulistow twierdzi ze oczy sa ok. do tego ogolne zmeczenie i brak checi do jakiegokolwiek dzialania.

badania ktore mialem wykonane: (WSZYSTKO W NORMIE)
-morfologia z rozmazem
-mocz ogolne
-mocznik, kreatynina,glukoza w surowicy, OB,CRP, Próby wątrobowe, żelazo, potas, magnez, TSH,kwas moczowy,wapnfosfataza alkaliczna
-IgE całkowite
-RTG klatki piersiowej i EKG serca
-elektroforeza bialek,proteinogram biualek surowicy
-chlamydia trachomatis, mycoplasma,ureaplasma
-Anty-CCP (aCCP)
-Anty-HCV (aHCV)
-Antyhen HLA-B27 nieobecny
-ELISA anty-ENA (nRNP, Sm, SS-A[Ro], SS-B[La],Sci-70 iJo-1
-ANCA
-ds-DNA
-borelia EUROLINE-WB IgM - negatywny
-borelia EUROLINE- WB IgG - graniczne

jedynie wynik ANA2 wyszedl graniczny. metoda IIF na komotkach HEp-2 stwierdzono obecnosc przciwcial przeciwjadrowych o typie swiecenia ziarnistym w mianie 1:160

jesli komus chcialo sie to czytac i ma jakis pomysl; albo rade to prosze o odpowiedz Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Cze 29, 2013 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum Smile

czy byłeś ze swoimi objawami i wynikami u reumatologa albo immunologa?
czasem jest tak, że wyniki są świetne, a objawy żyć nie dają i mądrzy lekarze włączają leczenie
ja ostatnio miałam wyniki idealne, a motyl na całej twarzy, plamy na rękach, spuchnięte palce u rąk i bolesne stawy
włączono wtedy Arechin

choroba czasem potrafi czaić się latami...

Powrót do góry
trener
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Cze 30, 2013 10:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bylem u obu z nich i zaden tocznia u mnie nie widzi. Dostalem zalecenie brac magnez na drzenie miesni al nic to nie pomoglo. A co do dretwienia rak rreumatolog podejrzewa zaspol Guyona czy jakos tak.
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Cze 30, 2013 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kinga ma rację Smile Ja przeciwciał nie mam,motyla również,leukocyty i reszta morfologii do kitu i pozostałe objawy były czyli zmęczenie,bóle stawów i puchnięcie palców u rąk (które miałam od dobrych paru lat)Mój lekarz włączył Arechin i właśnie tak powiedział,że przeciwciała,motyl,mogą się pojawić nawet po latach.Jestem obserwowana w kierunku tocznia i całe szczęście leczona Wink
Powrót do góry
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Cze 30, 2013 6:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

meguchna ile masz tych leukocytow?
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Cze 30, 2013 8:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

2,6 w porywach
Wink
Powrót do góry
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Cze 30, 2013 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

istotnie niezbyt fajnie Sad ale to sa wartosci ruchome wiec sie nie martw na zapas,nastepne moga byc lepsze
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lip 01, 2013 6:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już się za bardzo nie martwię. Zanim trafiłam do reumatologa to minęły 3 lata i w zasadzie leukocyty nigdy nie były wyższe niż 3,2.Po Arechinie poszły nieco w górę Wink
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lip 03, 2013 10:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trener- witam cieplutko na forum.

Coz... latwo nie jest i tak jak Kinga pisala- choroba moze wykluwac sie latami a i droga do diagnozy jest czesto dluga i wyboista Confused

Jedyne co moge doradzic to poszukaj innego lekarza- moze bedzie mial inny pomysl, swieze spojrzenie na sprawe..

Trzymam kciuki i daj znac jak sie sprawy maja.
Pozdrawiam. Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: