Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
trener Junior

|
Wysłany: Sob Cze 29, 2013 4:54 pm Temat postu: Witam! i prosze o pomoc... |
|
|
witam wszystkich moze ktos z Was po przeczytaniu mojej historii cos mi doradzi albo rozjasni bo juz sam nie wiem co o tym myslec...
jestem 28 letnim facetem od 2 lat na mojej twarzy jest widoczny wyrazny rumien w ksztalcie motyla ktory wyostrza sie po ekspozycji na swiatlo sloneczne. mnostwo masci i specyfikow od dermatologow i nic... po masci sterydowej jest troszku lepiej ale po odstawieniu wraca. rok temu doszly wedrujace bole stawow szczegolnie dloni i stop, oslabienie sily miesni, drzenie miesniowe, fascykulacje wystepuja w roznych miejscach rowniez na twarzy. Dretwienie rak w nocy ktore potrafi obudzic.. do tego zdarzaja sie zaburzenia widzenia. drzenie obrazu w srodku pola czy iskierki w polu widzenia. a takze swiatlowstret ale tylko na sztuczne swiatlo. 4 okulistow twierdzi ze oczy sa ok. do tego ogolne zmeczenie i brak checi do jakiegokolwiek dzialania.
badania ktore mialem wykonane: (WSZYSTKO W NORMIE)
-morfologia z rozmazem
-mocz ogolne
-mocznik, kreatynina,glukoza w surowicy, OB,CRP, Próby wątrobowe, żelazo, potas, magnez, TSH,kwas moczowy,wapnfosfataza alkaliczna
-IgE całkowite
-RTG klatki piersiowej i EKG serca
-elektroforeza bialek,proteinogram biualek surowicy
-chlamydia trachomatis, mycoplasma,ureaplasma
-Anty-CCP (aCCP)
-Anty-HCV (aHCV)
-Antyhen HLA-B27 nieobecny
-ELISA anty-ENA (nRNP, Sm, SS-A[Ro], SS-B[La],Sci-70 iJo-1
-ANCA
-ds-DNA
-borelia EUROLINE-WB IgM - negatywny
-borelia EUROLINE- WB IgG - graniczne
jedynie wynik ANA2 wyszedl graniczny. metoda IIF na komotkach HEp-2 stwierdzono obecnosc przciwcial przeciwjadrowych o typie swiecenia ziarnistym w mianie 1:160
jesli komus chcialo sie to czytac i ma jakis pomysl; albo rade to prosze o odpowiedz  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 29, 2013 7:16 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum
czy byłeś ze swoimi objawami i wynikami u reumatologa albo immunologa?
czasem jest tak, że wyniki są świetne, a objawy żyć nie dają i mądrzy lekarze włączają leczenie
ja ostatnio miałam wyniki idealne, a motyl na całej twarzy, plamy na rękach, spuchnięte palce u rąk i bolesne stawy
włączono wtedy Arechin
choroba czasem potrafi czaić się latami... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
trener Junior

|
Wysłany: Nie Cze 30, 2013 10:19 am Temat postu: |
|
|
Bylem u obu z nich i zaden tocznia u mnie nie widzi. Dostalem zalecenie brac magnez na drzenie miesni al nic to nie pomoglo. A co do dretwienia rak rreumatolog podejrzewa zaspol Guyona czy jakos tak. |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Nie Cze 30, 2013 3:15 pm Temat postu: |
|
|
Kinga ma rację Ja przeciwciał nie mam,motyla również,leukocyty i reszta morfologii do kitu i pozostałe objawy były czyli zmęczenie,bóle stawów i puchnięcie palców u rąk (które miałam od dobrych paru lat)Mój lekarz włączył Arechin i właśnie tak powiedział,że przeciwciała,motyl,mogą się pojawić nawet po latach.Jestem obserwowana w kierunku tocznia i całe szczęście leczona  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Cze 30, 2013 6:33 pm Temat postu: |
|
|
meguchna ile masz tych leukocytow? _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Cze 30, 2013 8:40 pm Temat postu: |
|
|
2,6 w porywach
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Cze 30, 2013 8:58 pm Temat postu: |
|
|
istotnie niezbyt fajnie ale to sa wartosci ruchome wiec sie nie martw na zapas,nastepne moga byc lepsze _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lip 01, 2013 6:52 am Temat postu: |
|
|
Już się za bardzo nie martwię. Zanim trafiłam do reumatologa to minęły 3 lata i w zasadzie leukocyty nigdy nie były wyższe niż 3,2.Po Arechinie poszły nieco w górę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 03, 2013 10:36 am Temat postu: |
|
|
Trener- witam cieplutko na forum.
Coz... latwo nie jest i tak jak Kinga pisala- choroba moze wykluwac sie latami a i droga do diagnozy jest czesto dluga i wyboista
Jedyne co moge doradzic to poszukaj innego lekarza- moze bedzie mial inny pomysl, swieze spojrzenie na sprawe..
Trzymam kciuki i daj znac jak sie sprawy maja.
Pozdrawiam.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|