Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

czy robić ANA3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pietruszka123
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lip 04, 2013 1:38 pm    Temat postu: czy robić ANA3 Odpowiedz z cytatem

Czy mając zdiagnozowane Hashimoto i wynik ANA1 pozytywne, typ świecenia homogenny, jest sens robienia ANA3? Czytam, że przy chorobach tarczycy badania ANA nie mają znaczenia. Jak w takim razie wykluczyć tocznia? Mam kilka objawów, które mogą go sugerować, a wyniki "tarczycowe" wręcz wzorcowe. Lekarze nie chcą mi pomóc, bo nawet morfologia jest w normie - czasem zdarzy się lekka niedokrwistość. Jedna dermatolog widząc moją plamę na skórze głowy - zaraz nad karkiem, mówiła, że to może być toczniowe, poczytałam trochę i patrząc na moje samopoczucie jestem skłonna przypuszczać, że może coś w tym być. Czułabym się pewniej, mając napisane, że to nie toczeń. Ale jeśli to badanie nie ma sensu, to nie będę wyrzucać pieniędzy w błoto. Tylko jak inaczej to sprawdzić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Lip 04, 2013 3:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj
warto zrobić te badania, i pogłebić diagnostykę

Ponieważ test ANA może być pozytywny ( u ciebie jest) w różnych chorobach, wyniki ANA musza być interpretowane w świetle historii choroby, oraz objawów klinicznych występujących u pacjenta. Dlatego pozytywny wynik badań sam w sobie nigdy nie jest wystarczający do diagnozy tocznia.

Jeśli test wyszedł pozytywnie u osoby, która nie czuje się dobrze i ma inne symptomy albo objawy tocznia trzeba pogłebić diagnostykę

nie piszesz czy byłas u rematologa , moze warto najpierw zasiegnąc jego opinii
pietruszka123
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lip 04, 2013 3:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja wizyta u reumatolog była wielką porażką. Zapisałam się, gdy miałam chyba jakiś atak i nie spałam nocami, tak bardzo mnie bolały stawy. Ale zanim do wizyty doszło, ten największy ból minął. Lekarka nie miała na mnie zbyt wiele czasu, kazała zrobić morfologię, OB, badanie moczu i rf. Morfologię i mocz miałam niedawno robione i wiedziałam, że są w normie. RF miałam rok temu robiony - był w normie. OB miałam robiony dawno - był wprawdzie podwyższony, ale z samym OB nie chciałam już iść. O toczniu nie rozmawiałam z nią.
Zrobię chyba tak, że rzeczywiście zrobię dalszą część badania ANA3 i zobaczę, co wyjdzie. Jeśli będzie z czym pójść do lekarza, to się wybiorę.
Czy to badanie robi się na czczo? Czy można chociaż kawę wypić? Smile ANA1 robiłam "przy okazji" innych badań, to byłam na czczo.
Powrót do góry
IvyBlue
Senior
Senior

PostWysłany: Czw Lip 04, 2013 4:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pietruszka123 napisał:
Moja wizyta u reumatolog była wielką porażką. Zapisałam się, gdy miałam chyba jakiś atak i nie spałam nocami, tak bardzo mnie bolały stawy. Ale zanim do wizyty doszło, ten największy ból minął. Lekarka nie miała na mnie zbyt wiele czasu, kazała zrobić morfologię, OB, badanie moczu i rf. Morfologię i mocz miałam niedawno robione i wiedziałam, że są w normie. RF miałam rok temu robiony - był w normie. OB miałam robiony dawno - był wprawdzie podwyższony, ale z samym OB nie chciałam już iść. O toczniu nie rozmawiałam z nią.
Zrobię chyba tak, że rzeczywiście zrobię dalszą część badania ANA3 i zobaczę, co wyjdzie. Jeśli będzie z czym pójść do lekarza, to się wybiorę.
Czy to badanie robi się na czczo? Czy można chociaż kawę wypić?Smile ANA1 robiłam "przy okazji" innych badań, to byłam na czczo.

Nie musisz być na czczo Smile
If you could return to the past, is there anything you'd have changed? There's nothing I'd whant to change. Be it good or bad, it's all a part of me! It's an irreplaceble part of my life and I accept it ...
Powrót do góry
pietruszka123
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lip 04, 2013 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Wink
Powrót do góry
InkaBalbinka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lip 06, 2013 5:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie daj się zbyć. Nie można. Lekarz to nie Bóg, nie może decydować o Twoim zdrowiu. Jeśli jeden Cię ignoruje-idź do innego. Jeśli jesteś pewna swego złego samopoczucia no to chyba coś jest na rzeczy i to oni są od tego żeby Cię zdiagnozować.
Powrót do góry
pietruszka123
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lip 06, 2013 9:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem wiem, sama nie będę się diagnozować. Ani tym bardziej leczyć. Razz Tylko w moim mieście bardzo trudno o dobrego lekarza i będę musiała jechać dalej, a wtedy lepiej mieć już coś ze sobą - np badanie ANA3.
Dziękuję InkoBalbinko za motywację, jeszcze powalczę o siebie Smile
Powrót do góry
InkaBalbinka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lip 06, 2013 9:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A skąd jesteś?
Powrót do góry
pietruszka123
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lip 06, 2013 9:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z małopolski
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: