Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Plaquenil, QUENSYL
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 25, 26, 27  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Witek88
Senior
Senior

PostWysłany: Sro Lut 06, 2013 11:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wysyłam polską receptę do apteki w Berlinie, przelewam pieniądze na ich konto i po 7 dniach mam Quensyl razem z podbitą receptą.
Kwota, chyba stała od lat- 30 euro za opakowanie 100 tabl.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 07, 2013 11:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

4 lutego odbyło się 4 posiedzenie Rady Przejrzystości. Rada m.in. opowiedziała się za refundacją dapsonu w leczeniu choroby Duhringa i pemfigoidu ocznego, siarczanu hydroksychlorochiny w leczeniu tocznia rumieniowatego układowego oraz metoksalenu w leczeniu łuszczycy w trakcie naświetlań metodą PUVA i w leczeniu łuszczycy krostkowej dłoni i stóp.

"Dostępne dane z badań klinicznych wykazują, że siarczan hydroksychlorochiny stanowi aktualnie rekomendowaną opcję leczenia tocznia rumieniowatego układowego, zalecaną przez kompetentne, międzynarodowe organizacje i towarzystwa medyczne" - głosi uzasadnienie kolejnej opinii.

Rada opowiedziała się natomiast przeciwko refundacji siarczanu hydroksychlorochiny w leczeniu twardziny układowej, zespołu Sjögrena i reumatoidalnego zapalenia stawów, tłumacząc opinię brakiem przekonujących dowodów naukowych na skuteczność kliniczną tego leku w ww. wskazaniach.
Powrót do góry
Kasiaaa123
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Mar 16, 2013 3:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kochani, a powiedzcie mi czy ktoś składał wniosek o pozwolenie sprowadzania plaqenilu?
Bo ja próbowałam, i znalazłam aptekę gdzie mi wytłumaczono co i jak, ale moja lekarka powiedziała że nie weźmie na siebie odpowiedzialności bo nie ma powodu takiego że nie mogę brać arechinu.

I własnie się zastanawiam, mam niskie ciśnienie, wysoki puls, słabe oczy, wysypkę i zmiany skórne, nie mogę spać.
Myślicie że plaqenil nie ma takich objwawów i jest lepszy?
Bo w sumie jak czytałam troche to na ulotce skutki uboczne sa takie same jak przy arechinie..
Izabela T
Super senior
Super senior

PostWysłany: Wto Kwi 09, 2013 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też mam podobny dylemat. Czy wykupić Plaquenil??
Bo przy arechinie nie czułam się dobrze, spać nie mogłam, miałam dziwne wrażenie że zaraz spadnę, bo mieszkam na 7 piętrze i jak wyglądałam przez okno to miałam właśnie takie dziwne wrażenie. Nie mówiąc już o prowadzeniu samochodu. Po 10 dniach odstawiłam. Teraz mam przepisany Plaquenil w dawce 200mg i się zastanawiam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 09, 2013 11:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny niby jest to ten sam lek. Ja na początku brałam przez kilka lat arehin, później qensyl, powiem tylko, że jest różnica. Nie mam teraz czasu na rozpisywanie się mogę wieczorem opisać dokładnie.
Powrót do góry
Kasiaaa123
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Kwi 18, 2013 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakbyś mogła powiedzieć jaka jest różnica.. bo nie wiem czy jest sens zawracać sobie głowę załatwianiem tego.. Smile
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Kwi 18, 2013 6:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasiaaa123 napisał:
jakbyś mogła powiedzieć jaka jest różnica.. bo nie wiem czy jest sens zawracać sobie głowę załatwianiem tego.. Smile

wystarczy przeczytać cały wątek

Powrót do góry
Kasiaaa123
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Kwi 18, 2013 6:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak mniej więcej czytałam, ale chodzi mi o opinię jaka jest zmiana, bo w większości napisane jest jak się czują Ci co biorą plaqenil a mi chodzi czy naprawdę aż taka różnica jest. Bo moja reumatolog mówi że to tak samo jest i nie ma różnicy w działaniach ubocznych..
Izabela T
Super senior
Super senior

PostWysłany: Czw Lip 04, 2013 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie Smile

Ja zaczynam od jutra brać Plaquenil, na razie 200 mg rano, jak coś się będzie działo to poinformuję. Chociaż boje się o swoje oczy...
Od jakiegoś czasu mam taką plamkę na oku, dziwne uczucie, jak mrugam to ona się przesuwa. Ona nie jest widoczna na oku tylko ja ją widzę...
Powrót do góry
esqa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lip 04, 2013 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Izabela, ja również mam taką plamkę, jakby jakaś muszka sobie latała - okulista stwierdził, że to "męt w ciele szklistym". i że to nic strasznego. i że mam się tym nie przejmować. plaquenil biorę od 2 lat, a wcześniej przez 3 brałam arechinę.
Izabela T
Super senior
Super senior

PostWysłany: Pią Lip 05, 2013 12:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak to wygląda, taka muszka sobie lata. Ja arechinę brałam krótko 10 dni bo się źle czułam, zobaczymy jak będzie po Plaquenilu.
Powrót do góry
esqa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lip 05, 2013 12:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mówi się, że plaquenil to trochę lepsza arechina. trzymam kciuki, żeby Ci pomógł i żebyś się dobrze po nim czuła Smile
Papsi
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lip 10, 2013 5:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brałam arachinę, a teraz od tygodnia plaquenil. Po arachinie był cyrk z wysokim ciśnieniem, brakiem snu wogóle, napadami epi, miałam wrażenie, jakbym wypiła wiadro redbula. Lek odstawiono. Po plaquenilu nic się nie dzieje (skutki uboczne), czuję się lepiej, mniej dokuczają stawy i samopoczucie się ogólnie poprawia. Zero problemów ze spaniem, nie mam napadów epi. Jak dla mnie to dwa zupełnie inaczej działające specyfiki z plusem dla plaquenilu. Będąc w UCK w sierpniu poproszę o wniosek o refundację i import. Spróbować nie zaszkodzi.
Powrót do góry
Witek88
Senior
Senior

PostWysłany: Nie Lip 14, 2013 4:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Światełko w tunelu Smile

http://www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Reumatologia/Hydroksychlorochina-ograniczone-wskazania-do-refundacji,128087,1011.html

Chociaż nie do końca.

Niedawno była dyskusja na temat refundacji Calcortu. Stwierdzili że ma podobną skuteczność do Metypredu, encortonu itp....okej...ale zapomnieli że ma o wiele mniejsze skutki uboczne, a to bardzo ważna wiadomość bo wielu z nas leczy się sterydami przez lata.
Powrót do góry
Izabela T
Super senior
Super senior

PostWysłany: Wto Lip 16, 2013 10:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Papsi
miałam dokładnie tak samo jak Ty po arechinie, czułam się fatalnie.
Od dwóch tygodni biorę Plaquenil i coś się znów ze mną dzieje, jestem bardzo zdenerwowana, mam ataki agresji, kogo bym spotkała na drodze to bym "zabiła". Nie wiem czy to wina tych tabletek, czy po prostu tak się dzieje. Jeśli chodzi o stawy to jest ok, nic mnie nie boli, fizycznie czuje się dobrze. Ale psychika fatalnie...
Poczekam jeszcze, poobserwuje siebie. W sierpniu mam wizytę u reumatologa, jak moje objawy nie przejdą to będę musiała porozmawiać o tym z moim lekarzem.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 7 z 27

Skocz do: