Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
roksana Junior

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 10:24 am Temat postu: Witam :) |
|
|
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie
Od jakiegoś czasu śledzę forum i w końcu postanowiłam się przedstawić i opisać moją historię.
Miałam 12 lat kiedy zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy. Eutyrox szybko mi pomógł, minęło większość dolegliwości. Później na zmianę były stany zapalne żołądka i zespół jelita wrażliwego oraz bóle kolan o średnim nasileniu, bóle głowy ( tomografia ok)
W 2009 roku doszło bardzo duże osłabienie uniemożliwiające normalnie funkcjonowanie oraz znacznie powiększone węzły chłonne szyjne, dziwne ranki na całym ciele ( nie wiadomo co to było) bardzo duża suchość oczu, skóry. Zaczęła się obserwacja w kierunku chorób taknki łącznej. Moje badania wyglądały tak:
XI.2008-ANA 1:640 typ świecenia dyfuzyjny (homogenny) i dorbnoplamisty (drobnoziarnisty)
IV. 2009- ANA 1: 2560, SS-A natywne- intensywność 6 klasa(+), Ro-52 intensywność 9 klasa(+) Dalsza obserwacja bez leków, podejrzenie Zespołu Sjogrena
I.2010- ANA 1:5120, SS-A i Ro-52 nieobecne. Zmęczenie i bóle glowy uniemożliwiały już chodzenie do szkoły- włączono do leczenia Plaquenil. Objawy w znacznym stopniu minęły a kolana zostały zdiagnozowane jako konflikt rzepkowo- udowy wymagający rehabilitacji.
XI.2011- ANA-1:640 stan ogólny dobry, dalej Plaquenil
V. 2013 -ANA- 1:2560 typ świecenia przeciwciał dyfuzyjny, ANA-1:320 drobnoplamiste (drobnoziarniste), rozważanie odstawienia Plaquenilu
Morfologia, OB, CRP -zawsze ok, przeciwciała kardiolipinowe nieobecne, antykoagulantu toczniowego ( również przed leczeniem Plaquenilem) nie wykryto. Badania w kierunku boreliozy i pałeczek Yersinia w normie. Ostatnio okazało się ze mam bardzo duży niedobór wit. D3. W badaniach hormonów płciowych -niedobór porgesterunu w drugiej fazie cyklu, mam torbiel na jajniku i przyjmuję progesteron w tabletkach (Luteina)
Za jakiś czas będę miała dalsze badania na reumatologii, może odstawiony Plaquenil, czego się trochę obawiam. Rozpoznanie to nieokreślona choroba tkanki łącznej- do dalszej diagnostyki.
Co myślicie o tym wszystkim? Zdania lekarzy były podzielone- jeden mówił ze wyników badań się nie leczy tylko określoną chorobę ( u mnie takiej nie wykryto), inny zlecił Plaqenil po którym ustąpiło zmęczenie, bołe glowy i te plamki (ranki) na skórze.
Może ktoś z was ma podobne doświadczenia? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Roksana,niestety diagnozowanie chorob tkanki lącznej nie nalezy do łatwych,czasem trwa wiele lat ale trzeba miec nadzieje,,rozgośc sie na forum na dobre i na zle:-) _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Papsi Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 8:03 pm Temat postu: |
|
|
witaj  |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Roksana  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Witam na forum  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 9:28 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lip 18, 2013 6:35 am Temat postu: |
|
|
Ja rowniez cieplutko i serdecznie..
Zycze cierpliwosci- diagnostyka nie latwa i czesto bywa dlugotrwala. Rozgosc sie, pytaj.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
roksana Junior

|
Wysłany: Czw Lip 18, 2013 9:13 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za miłe przyjęcie :D |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lip 18, 2013 9:42 am Temat postu: |
|
|
Witaj  _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
InkaBalbinka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Roksana, u mojej małej na razie są tylko podejrzenia wynikające z objawów i dodtanich przeciwciał. NAtomiast objawy takie jak u Ciebie i też niedobór witd3. Coś tu wszystkie pacjentki łączy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|