|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maglia Master butterfly
|
Wysłany: Sro Mar 06, 2013 4:25 pm Temat postu: |
|
|
Cola napisał: |
2. Movals (?)
|
Ja biorę Movalis, to lek przeciwbólowy.
Co do przeciwciał, to u mnie trwało 4 lata zanim pojawiły się te konkretne wskazujące na chorobę. Na początku miałam przeciwciała 1:1280 i czułam się lepiej niż teraz gdy przeciwciała spadły do 1:640.
Mi lekarka powiedziała mi , że nie leczy się przeciwciał, tylko pacjenta i ważne są objawy.
A inne wyniki badań masz dobre ? OB, CRP itd ? _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
|
Cola Junior
|
Wysłany: Sro Mar 06, 2013 6:13 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
Tak, możliwe, że jest to lek przeciwbólowy, ponieważ bóle mam bardzo silne...
Badania cały czas były ok, czasem z małymi odchyłami od normy, teraz być może z powodu leków mam wszystkie wyniki z lekką nadwyżką lub niedoborem, lekarz powiedział , że są to wyniki idealne,ale miewał już pacjentów z takimi wynikami..Wątroba trochę podwyższona,kilka punktów poza normą.
Co do CRP to raz było ono podwyższone, podczas zapalenia stawu żuchwowego, kiedy to z bólu dwukrotnie straciłam przytomność (!!!).
Wtedy CRP wynosiło ok 70. Jak żuchwa odpuściła to CRP spadło do zera.
6 razy miałam bardzo bolesne zapalenie tego stawu i zdecydowanie
nie da się porównać tego bólu do niczego, czego doświadczyłam. A nie jestem osobą nadwrażliwą.
Inne bóle które mam opiszę jako silne, ale nawet nie porównuję do tamtego...Dlatego dostałam tan lek przeciwbólowy właśnie
Co do czasu o którym mówisz - mi lekarz powiedział, że właśnie tyle może to trwać..A jak często w ciągu tych 4 lat powtórzono Ci ANA? |
|
Powrót do góry |
|
|
maglia Master butterfly
|
Wysłany: Sro Mar 06, 2013 6:21 pm Temat postu: |
|
|
Ana miałam robione łącznie 3 razy od 2008 roku. Pierwszy raz wynik 1:320, drugi 1:1280, trzeci 1:640 i z oznaczeniem konkretnych przeciwciał.
Generalnie ja dopiero niedawno zaczęłam leczenie, wcześniej jak większość miałam problemy z diagnozą. Jak masz ochotę to przeczytaj mój wątek. _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
|
Cola Junior
|
Wysłany: Sro Mar 06, 2013 6:27 pm Temat postu: |
|
|
A jak mogę wejść na Twój wątek? Jestem tu nowa i jeszcze się nie poruszam po forum zbyt dobrze Możesz wkleic link? |
|
Powrót do góry |
|
|
Pluskotka Master butterfly
|
Wysłany: Sro Mar 06, 2013 10:13 pm Temat postu: |
|
|
(usunięte) _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Wto Gru 31, 2013 1:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Cola Junior
|
Wysłany: Sro Mar 06, 2013 10:32 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiakuc Master butterfly
|
Wysłany: Pon Kwi 29, 2013 7:46 pm Temat postu: |
|
|
mam pytanie jesli chodzi o przeciwciala o typie swiecenie centromerowym od prawie 30 lat mam rozpoznanego tocznia ale teraz oprocz świecenia homogennego i ziarnistego miano1:320 doszlo swiecenie centromerowe miano1:2560 problem polega na tym ze obniozone dopelniacze C3i C4 nie swiadcza o twardzinie ograniczonej o jaka zaczynam byc dodatkowo podejrzana bo zmoan na twarzy i konczynach nie mam cos w tym wsystkim nie pasuje objawy świadcza o jednym jak i cześć wyników a przeciwciala o czym innym nie idzie sie w tym polapac naet lekarzom dostalam skierowanie na tk z zwiększona rozdzielczoscia by zbadac płuca jak najdokładniej czy nie ma tam jakis zmian swiadczacych o nakladaniu sie kilu chorób woprócz tocznia bede wdzieczna za kazda opinie n aten temat ... _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Pon Kwi 29, 2013 8:14 pm Temat postu: |
|
|
kasiu wyszło ci wysokie miano przeciwciał centromerowych , czyli coś jednak się dzieje , bo tego nie mozna przeoczyć ,masz rację niski dopełniacz też tu nie pasuje
masz jakies zmiany typowe dla twardziny ?
z drugiej strony tych chorob masz sporo ,być może to organizm sam z siebie " swiruje " ( sorry ) ale tu wszystko jest tak duża zagadką a toczen nadal nie jest taki przewidywalny jak się wydaje
musisz poczekać na badania, nic innego nie zostaje
zmian w przełyku nie masz ? typowych dla twardziny ?
zmian skornych?
jeszcze jedno po tylu latach chorowania mogą i raczej będa zmiany w płucach,i to od tocznia także _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasiakuc Master butterfly
|
Wysłany: Wto Kwi 30, 2013 5:17 am Temat postu: |
|
|
w przelyku to nie wiem ale na twarzy i skorze nic sie nie zminilo lekarz tez juz mnie obejrzal postaram sie dostac jak najsybciej na ten TK laryngolog tez czeka w kolejce bo i wyszly pogrubienia sluzowki i mam troch problemu z oddychaniem i zatokami i wiele innych ale dziei za pomoc _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
|
carola Junior
|
Wysłany: Sro Maj 01, 2013 6:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Znalazłam dość ciekawą prezentację dotyczącą przeciwciał:
http://www.reumatologia.amp.edu.pl/pol/Files/gvfiudrfvgds.pdf
Ale nie to jest głównym tematem mojego postu...
Przeczytałam wszystkie tu strony i nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, a mianowicie:
czy któraś z was spotkała się z przeciwciałami mitochondrialnymi Hep-2?
znalazłam bardzo mało informacji jeśli chodzi o inne choroby związane z występowaniem takich p/c prócz pierwotnej marskości wątroby...
Jak już pisałam w wątku o mojej chorobie mam raczej większe prawdopodobieństwo wystąpienia tocznia niż marskości wątroby. I dlatego chciałabym dowiedzieć się o nich trochę więcej w kierunku tej choroby.
Na str laboratorium, które wykonywało mi badania znajduje się tylko informacja:
"P/c. p. mitochondrialne (AMA) met. IIF
Znaczenie kliniczne:
Głównie występują w pierwotnej żółciowej marskości wątroby, są jednak wykrywane także w toczniu trzewnym, zapaleniu mięśnia sercowego, kile, zespole antyfosfolipidowym i twardzinie układowej."
W poszukiwaniu odpowiedzi natrafiłam na plik pdf, w którym ujęto różne typy przeciwciał w tym przeciwmitochondrialne.
tu link:
https://www.uck.gda.pl/files/badania_pdf/InformatorLIK.pdf#page=3&zoom=auto,0,63
może komuś się przyda
Ja wiem więcej np, że typ M1 odpowiada toczniowi i kile, muszę się jeszcze dowiedzieć czy można prócz oznaczenia typu M2 (które wykonują w większości laboratorium) zrobić oznaczenia na inne typu.
Wydaje mi się, że tak powinno być, ale ...
Może Wy wiecie coś więcej na ten temat ??? |
|
Powrót do góry |
|
|
grasien Junior
|
Wysłany: Sro Lip 17, 2013 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Czy oznaczajac ANA Immunoblot bede miała oznaczenie anty dsDNA i anty Sm?Bo tak czytam i czytam i juz nie wiem? |
|
Powrót do góry |
|
|
christiane Master butterfly
|
Wysłany: Wto Paź 08, 2013 2:18 pm Temat postu: |
|
|
czy ktoś spotkał się z takimi wynikami:
ANA2
Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych w mianie 1: 640 dających na komórkach
HEp-2 obraz świecenia ziarnisty i chromosomów.
(ANA3 ujemne)
nic konkretnego nie mogę znaleźć...
we wcześniejszym badaniu ANA2
Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych w mianie 1: 640 dających na komórkach
HEp-2 obraz świecenia ziarnisty |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Wto Paź 08, 2013 2:46 pm Temat postu: |
|
|
christiane
Cytat: |
- ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie |
te chromosomów to chyba po prostu tak napisane hmm szczegółowo ?, bada się komorkę a wiec i chromosomy , ktore sa najważniejszą jej częscią _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pluskotka Master butterfly
|
Wysłany: Wto Paź 08, 2013 2:59 pm Temat postu: |
|
|
(usunięte) _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pon Lis 18, 2013 8:59 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
christiane Master butterfly
|
Wysłany: Wto Paź 08, 2013 4:14 pm Temat postu: |
|
|
Moniko, Pluskotko dzięki |
|
Powrót do góry |