|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
InkaBalbinka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 22, 2013 5:41 pm Temat postu: |
|
|
Nie wychodzi, bo 38.5 to nie wiem czy to dobry pomysł....
"Wasza reumatolog" -ja jeszcze nie mam takowej, która by mnie naprowadziła na cokolwiek i cokolwiek poradziła. Na razie z temp wolę jej nie puszczać...
Jutro pojadę do rodzinnego, słowo pediatra to za dużo powiedziane, bowiem takowych w naszych przychodniach nie ma, zresztą marne szanse na poradę , bo z kłopotami z jej nosem(wciąż utrzymuje się obrzęk małżowin nosowych) od roku nie może poradzić sobie ponoć najlepszy w Białymstoku dziecięcy laryngolog:( |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 23, 2013 6:58 am Temat postu: |
|
|
Hmm. Widzisz ja już borykam się z tym prawie 4 lata i nabrałam dystansu i wiem w sumie kiedy co możemy. Dlatego jak jest temp. a nie ma innych objawów, dziecko jest żywotne, czuje się normalnie to podaję na zbicie temp. i funkcjonujemy normalnie, chodzimy na dwór.  _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 23, 2013 6:16 pm Temat postu: |
|
|
Hej,
Dopiszę się do grona tych z chorującymi dzieciami. Moje sześcioletnie dziecko właśnie dziś odebrało potwierdzenie rozpoznania "układowa choroba tkanki łącznej niezróżnicowana, niedoczynność tarczycy nieokreślona" :/ Pierwsze badania miała w szpitalu w grudniu ANA 1:320, potem w Krakowie w szpitalu św Ludwika (polecam gorąco) była diagnozowana wiosną - postawili wstępne rozpoznanie, dziś po odebraniu powtórnych wyników - potwierdzili diagnozę. ANA 1:2560 ziarniste i homogenne, brak przeciwciał zróżnicowanych, Ds/Dna ujemne. Zasadniczo większość wyników ma OK, oprócz uszkodzonej zastawki mitrialnej i dużego powiększenia całych grup węzłów chłonnych w całym ciele. Na razie nie zastosowali żadnego leczenia - obserwacja do grudnia i kontrola. W tej chwili mała czuje się dobrze, stąd taka decyzja. W okresie, kiedy leżała w szpitalu bolały ją stawy nóg i gorączkowała dość mocno i nieoczekiwanie i bardzo słabła w okresach gorączkowania. Na razie, póki czuje się okej, nie ma sensu włączać leków, z czym się zgadzam - w końcu sterydy to nie witaminki. Lekarka natomiast zaleciła jej rehabilitację, co ma sens. Powodzenia wszystkim dzieciakom i oby jak najdłuższe okresy dobrego samopoczucia. I bardzo polecam reumatologów z Krakowa. _________________ ***mal_kontent*** |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lip 23, 2013 9:19 pm Temat postu: |
|
|
Awania. To jest masakra jakaś, właśnie to całe diagnozowanie w naszym przypadku. Dziś mała po delikatnym stresie od razu ścięta z nóg, 39,9. Odpoczęła w domu, gorączka spadła. Nie wiem o co chodzi, już bym chciała wiedzieć, bo my od dwóch lat latamy bezskutecznie.
Zdrówka dla maleńkiej. W wieku mojej Inki:) Pozdrawiamy :* |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 23, 2013 10:02 pm Temat postu: |
|
|
Wiesz co - mojej młodej zrobili taką diagnostykę w Krakowie, że mucha nie siada. Wykluczyli jej masę rzeczy, które mogły dawać taki obraz - jakieś najdziwniejsze zakażenia, choroby genetyczne. Przebadali dokładnie - z góry na dół. Zlecili na dzień dzisiejszy rehabilitację, co ma sens, bo ma strasznie wiotkie stawy i to też może rzutować na samopoczucie i dalszą obserwację i interweniowanie gdy się zaostrzy. Wiesz, nie ma sensu faszerować dziecka sterydami, jeżeli jest "jakoś"... Jak Ci mała tak gorączkuje, to szpital. Moją córkę praktycznie od ręki z takimi objawami przyjęli do lokalnego szpitala i w sumie, chociaż spartaczyli diagnostykę, to i tak wykryli niedoczynność tarczycy i chociaż pominęli ANA 1:320 ciszą w epikryzie - to jednak dało asumpt do dalszej diagnostyki w porządnym szpitalu.
No i w sumie, od grudnia do kwietnia miała wstępnie postawioną diagnozę - dziś potwierdzoną kolejnymi badaniami. Także szybko poszło. _________________ ***mal_kontent*** |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 8:41 am Temat postu: |
|
|
awania tylko się cieszyć z tak szybkiej diagnozy. Moją diagnozowali ok. 2 lata.
P.S. już mamy taki nick na forum  _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 8:43 am Temat postu: |
|
|
ewelina to chyba jedna i ta sama awania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 8:53 am Temat postu: |
|
|
aiwka napisał: |
ewelina to chyba jedna i ta sama awania  |
Też tak myślę  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 9:10 am Temat postu: |
|
|
Tak wiem. Już się kapnęłam Zmylił mnie avatar. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 5:59 pm Temat postu: |
|
|
no zdecydowanie jedna i ta sama Z resztą chyba forum nie zarejestrowałoby tego samego nicka  _________________ ***mal_kontent*** |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Lip 26, 2013 7:20 am Temat postu: |
|
|
Tak tak wiem. Blondynka w końcu  _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Lip 26, 2013 11:30 pm Temat postu: |
|
|
Hej wpadłam do domu z Warszawy tylko po ciuchy, jutro rano wracam. Pierwsze co zrobiłam po wejściu do domu to odpaliłam komputer no i zdaję relację. W środę był hematolog, który stwierdził, że węzły są typowo odczynowe, bo ciągły stan zapalny(ufff, nie onkologiczne, ale takiej opcji nawet nie brałam pod uwagę). We czwartek dostałam telefon z IR , że mamy się stawić w niedzielę do 17 na hospitalizację. Mała na razie czuje się w miarę, raz miała gorszy dzień po dłuższym spacerze, że głowa mocno rozbolała i spała kilka godzin w dzień. Przy stresach temp rośnie odrobinę, poza tym bez odchyleń. Rano wyruszam do Warszawy, dzieciaki zostały tam z tatuśkiem. Mamy 1,5dnia luzu no i idziemy w końcu na diagnostykę. Dam znać jak wrócę. POzdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 26, 2013 11:36 pm Temat postu: |
|
|
Inka- trzymajcie sie!  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Sie 01, 2013 8:25 am Temat postu: |
|
|
Hej. Jesteśmy ciągle w IR. Przeciwciała ANA wyszły nam ujemne1 do 80, więc to ni rdaje podstaw do dalszych badań w tym kierunku. Ale szukaja dalej. Z krwi wszystko ok ale dużo leukocytów w moczu ma. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Papsi Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 01, 2013 8:31 am Temat postu: |
|
|
Inka trzymam kciuki! Czasem są tocznie seronegatywne, procentowo nie pamiętam, nie mniej jednak jesteście w dobrych rękach i tego się trzymajcie! Mojej małej ANA jest 1:80 oznaczone jako dodatnie ze świeceniem ziarnistym - i dr rozważa diagnostykę pod tocznia plus raynauld dodatni i nieprawidłowa kapilaroskopia, wypadanie włosów, osłabienie (wszystkie czynniki zapalne młoda ma w nornie tak jak i ja poza RF) . To się potrafi kluć długo i napewno małą pozostanie pod obserwacją. Melduj od czasu do czasu! Powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|