|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Czw Sie 08, 2013 9:17 pm Temat postu: |
|
|
No pewnie, ja też lubię improwizować _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 9:00 am Temat postu: |
|
|
Każdy robi tak jak lubi Ja spaghetti nie robię z mielonym tylko z kiełbaską,bo u mnie tak wolą |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 9:02 am Temat postu: |
|
|
My z Kryspinem często jemy spaghetti z kiełbasą, też dobre _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 9:04 am Temat postu: |
|
|
No właśnie i o to chodzi,by sobie swoim smaczkiem dogadzać |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sob Sie 10, 2013 2:29 pm Temat postu: |
|
|
bohaterka cukinia, zwana także kabaczkiem
Wartość odżywcza owocu: Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal.
sałatka:
cukinia
jogurt grecki
ciut majonezu do smaku (ale nie musi być)
czosnek (świeży albo granulowany)
sól
pieprz
cukinię ścieramy na dużych oczkach
dodajemy resztę składników wg uznania
lekkie i bardzo smaczne
cukinia smażona
cukinia żółta (może być zielona)
sól
zioła prowansalskie
łyżeczka oleju zdrowego/ oliwy do smażenia
cukinię kroimy na plastry ok 1,5 cm
podsmażamy tak żeby się zeszkliła
gdy już jest na drugiej stronie doprawiamy solą i ziołami
odsączamy na ręczniku papierowym
można jeść na ciepło i na zimno _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
IvyBlue Senior
Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 63 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Nie Sie 11, 2013 5:33 pm Temat postu: |
|
|
Dżem z cukini jest bardzo smaczny _________________ If you could return to the past, is there anything you'd have changed? There's nothing I'd whant to change. Be it good or bad, it's all a part of me! It's an irreplaceble part of my life and I accept it ... |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Nie Sie 11, 2013 7:53 pm Temat postu: |
|
|
Wszystko co z cukinii jest pyszniaste |
|
Powrót do góry |
|
|
abisynka Master butterfly
Dołączył: 28 Lip 2008 Posty: 2666
|
Wysłany: Nie Sie 11, 2013 8:27 pm Temat postu: |
|
|
no to leczo po mojemu
ok 1 kg kiełbasy
6 dużych czerwonych papryk
2 zielone
2 żółte
1 pomarańczowa
można dodać 2 białe (jak są tanie dodaję)
6 pomidorów
2 duże cebule
4 kostki wołowe bulionowe na 1,5litra wody, 2 kostki na 0,75litra wody
i teraz w zależności czy to ma być bardziej płynne jak gęsta zupa to ok 1,5litra wody, jak gęste 0.75litra wody
słoiczek przecieru pomidorowego
sół, pieprz, cukier, słodka papryka
3/4szkalnki mąki do zagęczczenia i uzyskania aksamitnej konsystencji
Garnek mniej więcej ok 8 litrów co by dobrze się mieszało, patelnia, inne naczynia i mieszadełka , najlepiej krajaknica co rączki wyręczy
przygotowanie:
1. kiełbasę kroić w półksiężyce, ja ściągam skórki z kiełbasy więc najpier kroję kiełasę w poprzek na pół podtem wzdłóż aby łatwo zdjąć skórkę. Smażyć porcjami do zarumienienia, bez dodatku żadnego tłuszczu. Usmażoną wrzucać do garnka z odpowiednią ilością wody, zostawić ostatnią porcję kiełbasy do podsameżenia wraz z cebulką, o tym dalej.
2. cebulę obrać z łupin i pierwszej warstwy oraz odciąć końcówki, pokroić w kostki mniej więcej 1x1,5cm, jak tam wyjdą, dodać do ostatniej porcji smażonej kiełbacy i podsmażać z nią aż się zeszkli.
3. Po skończeniu smażenia wstawić garnek na kuchenkę, wrzucić kostki bulionowe i gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszajac by się nie przypaliło, jednocześnie można w tym czasie zająć sie następnymi składnikami o ile nie przygotowało sie ich wcześniej
4. pomidroki umyć i sparzyć, zdjąć skrókę usunąć twradą część ze środka, następnie pokroić w kostki ok 1x1,5cm i wrzucić do granka, najlepiej aby sie rozgotowały, jak nie to zostaną kostki
5. paprykę umyć, usunąć gniazda, pokroić w kostki 1x1,5cm lub 1x2cm, pokrojone dodać na ok 15 min przed końcem gotowanie, tj wtedy gdy kiełbasa cebula jest miękka a pomidorki się rozgotowały.
6. po wrzuceniu papryki po ok 5 minutach, dodać koncentrat pomidorowy, łyżeczkę soli, łyżeczkę piperzu, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki cukru (można doprawiać po swojemu oczywiście) i mieszczać od czasu do czasu gdy papryka zmięknie.
7. gdy papryka jest miękka, posmakować i ew doprawić wg uznania
8. mąkę (3/4 szklanki) rozmieszać w szklance wody, tak by nie było grudek, jeżeli są to przelać przez sitko. Tak przygotowaną mąkę dodać do lecza i mieszczać, do zagotowania.
9. gotować jeszcze przez kilka minut, o można już jeść. oczywiście najsmaczniejsze jest na drugi dzień
najgorsze jest obieranie tego wszystkiego ale jak ma sie pomocników idzie szybko, i oczywiście polecam różnego rodzaju krajaknice które migusiem pokroją praktycznie same, bez naszej męczarni
większość lecza mroże w pojemnikach po lodach, można trzymać ok miesiaca, może i dłużej ale nie próbowałam dłuzej.
odgrzewać dopiero po całkowitym rozmrożeniu aby nie zrobiła się breja.
sposób na szybkie rozmrażanie, włożyć pojemik do letniej wody np w misce lub zlewie, dodać trochę cieplejszej i coraz cieplejsze, w ok 15 min rozmrożone _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Nie Sie 11, 2013 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Abisynka 4 kostki rosołowe wołowe samobójstwo planujesz powolne _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Nie Sie 11, 2013 9:07 pm Temat postu: |
|
|
ja lubię bardzo słone rzeczy,( niedobór sodu od lat) ale raczej 4 kostki to o 3 za dużo
moze warto dodać np. lubczyk tez daje słony smak , tym bardziej w leczo gdzie podstawa to jednak warzywa
no ale co kto lubi , _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
abisynka Master butterfly
Dołączył: 28 Lip 2008 Posty: 2666
|
Wysłany: Nie Sie 11, 2013 9:11 pm Temat postu: |
|
|
kinga napisał: |
Abisynka 4 kostki rosołowe wołowe samobójstwo planujesz powolne |
no ja mam nakazane dużo dosalać i to przez hipertensjiologa i kardiologa ale to inna historia
ogólnie jak ktoś nie lubi, czy nie może, czy nie chce, może dać mniej, albo wcale _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Sie 12, 2013 9:38 am Temat postu: |
|
|
abisynka napisał: |
no ja mam nakazane dużo dosalać i to przez hipertensjiologa i kardiologa ale to inna historia
|
Dobra Istoto to dosalaj, ale nie pakuj kostek rosołowych - toż to sama chemia
sól ziołową zastosuj, ale plissss odrzuć paskudne kostki, bo się wykończysz... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
abisynka Master butterfly
Dołączył: 28 Lip 2008 Posty: 2666
|
Wysłany: Pon Sie 12, 2013 12:42 pm Temat postu: |
|
|
oki odrzucę zgodnie z zaleceniem
wiem że to chemia, jak większość dzisiejszego żarcia , na szczęście rzadko stosuję kostki, do lecza tylko a że nie jem do za często, no dobrze zrezygnuję z nich
wieoczoriem będę roboć deser to wrzuce przepis z fotami _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
|
ewelina266 Master butterfly
Dołączył: 13 Mar 2010 Posty: 2800
|
Wysłany: Pon Sie 12, 2013 1:00 pm Temat postu: |
|
|
abisynka słuchaj dziewczyn, dobrze mówią/piszą
A na marginesie to Ty dla wojska gotujesz? Ilość składników mega _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
|
iwus Master butterfly
Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Pon Sie 12, 2013 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Cukinia jest super Ostatnimi czasy podsmażam grube krążki na patelni grillowej bez tłuszczu, później posypuję ziołami i solą (sól uwielbiam i solę duuużo), na każdy krążek łycha jogurtu greckiego. Do mięska i ziemniaczków jak znalazł |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|