Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

propozycje przepisów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Czw Sie 08, 2013 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No pewnie, ja też lubię improwizować Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Pią Sie 09, 2013 9:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Każdy robi tak jak lubi Very Happy Ja spaghetti nie robię z mielonym tylko z kiełbaską,bo u mnie tak wolą Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Pią Sie 09, 2013 9:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My z Kryspinem często jemy spaghetti z kiełbasą, też dobre Smile
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Pią Sie 09, 2013 9:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie i o to chodzi,by sobie swoim smaczkiem dogadzać Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sob Sie 10, 2013 2:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bohaterka cukinia, zwana także kabaczkiem Razz

Wartość odżywcza owocu: Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal.

sałatka:
cukinia
jogurt grecki
ciut majonezu do smaku (ale nie musi być)
czosnek (świeży albo granulowany)
sól
pieprz

cukinię ścieramy na dużych oczkach
dodajemy resztę składników wg uznania Smile
lekkie i bardzo smaczne Smile



cukinia smażona
cukinia żółta (może być zielona)
sól
zioła prowansalskie
łyżeczka oleju zdrowego/ oliwy do smażenia

cukinię kroimy na plastry ok 1,5 cm
podsmażamy tak żeby się zeszkliła
gdy już jest na drugiej stronie doprawiamy solą i ziołami
odsączamy na ręczniku papierowym

można jeść na ciepło i na zimno Smile
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
IvyBlue
Senior
Senior


Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 63
Skąd: Lublin

PostWysłany: Nie Sie 11, 2013 5:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dżem z cukini jest bardzo smaczny Smile
_________________
If you could return to the past, is there anything you'd have changed? There's nothing I'd whant to change. Be it good or bad, it's all a part of me! It's an irreplaceble part of my life and I accept it ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Nie Sie 11, 2013 7:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko co z cukinii jest pyszniaste Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
abisynka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 2666

PostWysłany: Nie Sie 11, 2013 8:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to leczo po mojemu Very Happy

ok 1 kg kiełbasy
6 dużych czerwonych papryk
2 zielone
2 żółte
1 pomarańczowa
można dodać 2 białe (jak są tanie dodaję)
6 pomidorów
2 duże cebule
4 kostki wołowe bulionowe na 1,5litra wody, 2 kostki na 0,75litra wody
i teraz w zależności czy to ma być bardziej płynne jak gęsta zupa to ok 1,5litra wody, jak gęste 0.75litra wody
słoiczek przecieru pomidorowego
sół, pieprz, cukier, słodka papryka
3/4szkalnki mąki do zagęczczenia i uzyskania aksamitnej konsystencji
Garnek mniej więcej ok 8 litrów co by dobrze się mieszało, patelnia, inne naczynia i mieszadełka Wink, najlepiej krajaknica co rączki wyręczy Wink


przygotowanie:
1. kiełbasę kroić w półksiężyce, ja ściągam skórki z kiełbasy więc najpier kroję kiełasę w poprzek na pół podtem wzdłóż aby łatwo zdjąć skórkę. Smażyć porcjami do zarumienienia, bez dodatku żadnego tłuszczu. Usmażoną wrzucać do garnka z odpowiednią ilością wody, zostawić ostatnią porcję kiełbasy do podsameżenia wraz z cebulką, o tym dalej.
2. cebulę obrać z łupin i pierwszej warstwy oraz odciąć końcówki, pokroić w kostki mniej więcej 1x1,5cm, jak tam wyjdą, dodać do ostatniej porcji smażonej kiełbacy i podsmażać z nią aż się zeszkli.
3. Po skończeniu smażenia wstawić garnek na kuchenkę, wrzucić kostki bulionowe i gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszajac by się nie przypaliło, jednocześnie można w tym czasie zająć sie następnymi składnikami o ile nie przygotowało sie ich wcześniej Wink
4. pomidroki umyć i sparzyć, zdjąć skrókę usunąć twradą część ze środka, następnie pokroić w kostki ok 1x1,5cm i wrzucić do granka, najlepiej aby sie rozgotowały, jak nie to zostaną kostki Wink
5. paprykę umyć, usunąć gniazda, pokroić w kostki 1x1,5cm lub 1x2cm, pokrojone dodać na ok 15 min przed końcem gotowanie, tj wtedy gdy kiełbasa cebula jest miękka a pomidorki się rozgotowały.
6. po wrzuceniu papryki po ok 5 minutach, dodać koncentrat pomidorowy, łyżeczkę soli, łyżeczkę piperzu, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki cukru (można doprawiać po swojemu oczywiście) i mieszczać od czasu do czasu gdy papryka zmięknie.
7. gdy papryka jest miękka, posmakować i ew doprawić wg uznania
8. mąkę (3/4 szklanki) rozmieszać w szklance wody, tak by nie było grudek, jeżeli są to przelać przez sitko. Tak przygotowaną mąkę dodać do lecza i mieszczać, do zagotowania.
9. gotować jeszcze przez kilka minut, o można już jeść. oczywiście najsmaczniejsze jest na drugi dzień Very Happy


najgorsze jest obieranie tego wszystkiego ale jak ma sie pomocników idzie szybko, i oczywiście polecam różnego rodzaju krajaknice które migusiem pokroją praktycznie same, bez naszej męczarni

większość lecza mroże w pojemnikach po lodach, można trzymać ok miesiaca, może i dłużej ale nie próbowałam dłuzej.
odgrzewać dopiero po całkowitym rozmrożeniu aby nie zrobiła się breja.
sposób na szybkie rozmrażanie, włożyć pojemik do letniej wody np w misce lub zlewie, dodać trochę cieplejszej i coraz cieplejsze, w ok 15 min rozmrożone Very Happy
_________________
"wiedzieć to znać swoje przeznaczenie"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Nie Sie 11, 2013 8:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Abisynka 4 kostki rosołowe wołowe Question Exclamation Shocked samobójstwo planujesz powolne Question Shocked Shocked Shocked
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Nie Sie 11, 2013 9:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja lubię bardzo słone rzeczy,( niedobór sodu od lat) ale raczej 4 kostki to o 3 za dużo Wink
moze warto dodać np. lubczyk tez daje słony smak , tym bardziej w leczo gdzie podstawa to jednak warzywa
no ale co kto lubi , Wink
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
abisynka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 2666

PostWysłany: Nie Sie 11, 2013 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kinga napisał:
Abisynka 4 kostki rosołowe wołowe Question Exclamation Shocked samobójstwo planujesz powolne Question Shocked Shocked Shocked



no ja mam nakazane dużo dosalać i to przez hipertensjiologa i kardiologa ale to inna historia Very Happy

ogólnie jak ktoś nie lubi, czy nie może, czy nie chce, może dać mniej, albo wcale Very Happy
_________________
"wiedzieć to znać swoje przeznaczenie"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Pon Sie 12, 2013 9:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

abisynka napisał:



no ja mam nakazane dużo dosalać i to przez hipertensjiologa i kardiologa ale to inna historia Very Happy


Dobra Istoto Exclamation to dosalaj, ale nie pakuj kostek rosołowych - toż to sama chemia Exclamation Exclamation Exclamation
sól ziołową zastosuj, ale plissss odrzuć paskudne kostki, bo się wykończysz...
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
abisynka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 2666

PostWysłany: Pon Sie 12, 2013 12:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oki odrzucę zgodnie z zaleceniem Very Happy

wiem że to chemia, jak większość dzisiejszego żarcia Rolling Eyes , na szczęście rzadko stosuję kostki, do lecza tylko a że nie jem do za często, no dobrze zrezygnuję z nich Smile

wieoczoriem będę roboć deser to wrzuce przepis z fotami Very Happy
_________________
"wiedzieć to znać swoje przeznaczenie"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 2800

PostWysłany: Pon Sie 12, 2013 1:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

abisynka słuchaj dziewczyn, dobrze mówią/pisząSmile
A na marginesie to Ty dla wojska gotujesz? Ilość składników mega Shocked
_________________
Zbieram siły do walki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
iwus
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 2560
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Pon Sie 12, 2013 8:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cukinia jest super Very Happy Ostatnimi czasy podsmażam grube krążki na patelni grillowej bez tłuszczu, później posypuję ziołami i solą (sól uwielbiam i solę duuużo), na każdy krążek łycha jogurtu greckiego. Do mięska i ziemniaczków jak znalazł Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 14, 15, 16  Następny
Strona 6 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group