|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
iza.b Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 8:52 pm Temat postu: Witam |
|
|
Witam jestem nowa, chciałam dowiedzieć się, czy ktoś z Was miał podobny problem. Trafilam na oddział reumatologii w celu diagnostyki, mianowicie mam objawy tocznia, do tego suchość oczu, nosa i jamy ustnej, zniszczone ślinianki w obrazie usg, do tego powiększona wątroba, coś w rtg rąk i kolan.Wyniki nieznacznie podwyższone ob i crp, oraz próby wątrobowe, rf i antyccp ujemne. ana2 1:160 świecenie ziarniste, ana3 ujemne. Lekarz u którego byłam po hospitalizacji z wynikiem ana3 stwierdziła, że prawdopodobnie nakładają mi się toczeń, sjogren i rzs, ale nie ma jeszcze odpowiedzi autoimmunologicznej ze strony organizmu, gdyż byc może jest to początkowe stadium choroby,wypisała arechin i kazała zgłosić za 3 mca w między czasie kontrolować wątrobę. Czy są jakieś dodatkowe badania na tocznia? Proszę o radę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 9:12 pm Temat postu: |
|
|
witaj
faktycznie może to być toczen plus sjogren i /lub RZS, bo te choroby lubią występować grupowo
Na razie choroba jest w bardzo niewielkiej aktywności, moze tak byc latami , ale moze się ten stan zmieniać
Dlatego masz się zglosić do kontroli za 3 miesiące, czasem lekarze zalecają kontrolę po pół roku,
Wtedy ewentualnie dostaniesz skierowanie na kolejne badania
jakie badania są dla tocznia ?poczytaj tutaj http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957
, nie ma sensu ich robić samemu, bo koszt jest wysoki a do 3 miesiecy niewiele sie zmieni,
Myślę ze trafilaś w dobre ręce, bo w wiekszości przypadkow zaleca się tylko obserwację , czyli okresowe kontrole i czasem trwa to latami
spokojnie zastosuj sie do zalecen lekarki . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 10:09 pm Temat postu: |
|
|
Monika juz wyjasnila cobi jak..
Tak wiec nie pozostaje mi nic innego jak cieplutko przywitac na forum i wyrazic nadzieje, ze sie u nas zaklimatyzujesz i odnajdziesz to co Cie interesuje.
Polecam uzywanie naszej niezawodnej wyszukiwarki bo dzieje sie u nas duzo i ten wynalazek ulatwia odszukanie gleboko ukrytych watkow.
Pozdrawiam i zdrowka zycze.
Ps.Zapraszam rowniez do luznych pogawedek w Rozmowach Niekontrolowanych.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
iza.b Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sie 10, 2013 10:39 am Temat postu: |
|
|
Dzięki serdeczne za odpowiedz. No to trzeba uzbroić się w cierpliwość zgodnie z Waszą radą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sie 10, 2013 10:42 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie kolejną osobę na forum  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
boguslaw4321 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 7:48 pm Temat postu: |
|
|
... i ja dołączam się do powitania Ciebie na Forum
i pozdrawiam ,
kolega "przez ścianę" (SCLE)
Ostatnio zmieniony przez boguslaw4321 dnia Sro Sie 21, 2013 11:38 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 8:50 pm Temat postu: |
|
|
witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 9:10 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 14, 2013 5:54 am Temat postu: |
|
|
Witaj  |
|
Powrót do góry |
|
 |
InkaBalbinka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 14, 2013 6:53 am Temat postu: |
|
|
Hej. Witaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
iza.b Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sie 17, 2013 8:56 am Temat postu: |
|
|
Witam ponownie, zapomniałam napisać w pierwszym poście, że mam hashimoto i niedoczynnośc tarczycy nim spowodowaną. Oraz, że na usg znaleźli mi jeszcze angiomyolipomę nerki lewej 14-15mm i kamień 5-6 mm. A to coś w rtg rąk to cechy niewielkiego zaniku kostnego w obrębie rąk i nadgarstków, drobne zmiany zwyrodnieniowo-znieksztalcajace, niektóre szpary stawowe węższe i drobne pojedyncze geody kostne, w kolanach tylko drobne zmiany zwyrodnieniowo-zniekształcające. Dodam, że mam 42 lata i nie pracuje ciężko fizycznie tylko ,całe 8 godz. chodzę, więc skąd te zwyrodnienia? |
|
Powrót do góry |
|
 |
InkaBalbinka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 18, 2013 7:26 am Temat postu: |
|
|
No właśnie trochę kicha, że człowiek z tyloma pytaniami natury medycznej jest zdany sam na siebie. Pozostało CI albo uderzyć do kogoś prywatnie ze specjalistów i z nim porozmawiać(taka wizyta często otwiera drzwi do szybszej diagnostyki tylko trzeba znaleźć lekarza który jest jakąś szychą na odpowiednim oddziale szpitalnym) bądź czekać do zaplanowanej kolejnej wizyty notując sobie nurtujące Cię pytania na karteczce i zadać je swojemu lekarzowi. Mądry Doktor potrafi wszystko złożyć do kupy, trzeba tylko najpierw go znaleźć. DR House to niestety fikcja i jesteśmy zdani na naszych, często niedouczonych w konkretnych dziedzinach medykach, natomiast jeśli jesteś pod opieką reumatologa to nauczona swoim doświadczeniem, wiem że to z reguły kompetentni specjaliści. Tylko musisz wiedzieć o co chcesz zapytać na wizycie. Obraz kliniczny chorób z tej grupy jest bardzo różny, natomiast potwierdzony konkretnym wynikiem raczej daje podstawy byś byłą pod opieką stałą. Z tego co się już sama zorientowałam na forum wizyty co 3 miesiące są standardem , większość chorych z forum właśnie z taką częstotliwością pokazuje się lekarzom. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 18, 2013 6:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj! |
|
Powrót do góry |
|
 |
iza.b Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 03, 2013 8:11 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Wszystkim za miłe powitanie. Dzisiaj byłam prywatnie u neurologa, bo na NFZ termin na 14.10, a w ubiegły wtorek, ze tak napiszę strasznie mnie sponiewierało, pierwszy raz miałam coś takiego, zawroty głowy, wrażenie, że oczy mi się krzyżują i na dodatek problem z równowaga, akurat wysiadałam z auta i tak mnie zaczęło zarzucać jakbym była pod wpływem, odpoczęłam w przychodni i po upływie ok. 20min. puściło. Doktorek u którego byłam, notabene ordynator neurologii, po zbadaniu i wypisie ze szpitala od razu zaproponował położenie na oddziale, ale idzie teraz na 2 tyg. urlopu to 20.09 mamy się umówić na ostatni tydz. września, bo trzeba zrobić rezonans głowy i jakieś inne badania na tą moja chorobę zwyrodnieniową i jak powiedział szkoda czasu. Endokrynolog tez mi dzisiaj wszystko tłumaczył i stwierdził, że hashimoto to w tej chwili najmniejszy problem- łykamy letrox 125mg i będzie ok.
Ostatnio zmieniony przez iza.b dnia Sro Wrz 11, 2013 8:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Izabela T Super senior

|
Wysłany: Czw Wrz 05, 2013 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Witam moją imienniczkę
Czyli jesteś w dobrych rękach a skoro każą Ci położyc się do szpitala, to bardzo dobrze, zrobią badania, zawsze to lepiej niż ambulatoryjnie robić...
Ps. Gdzie nałapałaś aż tyle tego ??
Ale nie martw się bo ja też mam niedoczynność tarczycy, i tocznia i nefropatię toczniową i niedokrwistość.... Ech.. szkoda gadać
Pozdrawiam
Iza  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|