Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

nerki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 12, 13, 14  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cyryliaa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 20, 2013 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm ja posiadam nefropatie IV stopnia od 13 lat endoxan bralam ale mialam po nim zaostrzenie... Na początku miałam białko.i erytrocyty a teraz już od jakiś 10 lat mam spokój zero objawów,może i u Ciebie się unormuje

Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ona654
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Mar 22, 2013 11:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A skoro endoxan nie pomógł to czym leczyłaś nerki?Może pamiętasz po jakim czasie znikło białko i erytrocyty w moczu(wiem, że każdy ma inaczej)?
Pozdrawiam gorąco Laughing Super,że jest ok.Mam nadzieję,że u mnie też będzie.
Powrót do góry
lilisasa
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Kwi 17, 2013 3:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy biopsja nerek juz w 100 % wykrywa lupusa ( tocznia) i czy po tym badaniu to juz nie ma watpliwosci ze sie juz ma tego tocznia?
czy jest jakas szansa jeszcze ze to niekoniecznie toczen...
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 17, 2013 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytaj ten watek od poczatku- tam znajdziesz odpowiedz (na pierwszej stronie).....
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Kwi 17, 2013 3:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

biopsja nerek wskazuje w jakim stopniu są one uszkodzone
a czy to uszkodzenie na skutek tocznia czy z innych przyczyn to juz zupełnie inna sprawa
przeczytaj cały ten wątek , myslę ze wiele ci wyjasni
ja teraz przeczytałam dla ciebie , sama nie mam zbytnio uszkodzonych nerek a mam toczen , a wiec jak widzisz bywa to rózne
abisynka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 02, 2013 11:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy w dobrym miejscu zadaję pytanie, ale jak coś to mi wybaczycie Wink

zastanawia mnie jedno,
kreatynikę w surowicy mam zazwyczaj 0.64-0.67, czasem 0.61 a czasem 0.87 ale to rzadkość.
Przy tych samych wartościach kreatyniny z surowicy i z dobowej zbórki moczu 340ml-820ml. (wiem mało ale tak tam od lat mimo spironolu 200mg/dobe) klirens kreatyniny mam poniżej 60, 55-58 przeważnie, raz było 44. Natomiast wskaźnik filtracji kłębuszkowej wyliczony tylko z krwi wynosi więcej niż 60, raz tylko podano wartość 116. Ostatnio nefrolodzy robią mi tylko z surowicy, ja się tam nie przejmuję, dla mnie nawet mniej roboty Wink, tylko zastanawiam się czasami czy wszystko ok.
Dodatkowo często mam śladowe ilości białka (ostatnio z doby 0.07 więc zmieściłam się bez problemu n0,05-0,08 była) plus bardzo często świeże erytrocyty często w dużych ilościach. Czasami urobilinogen ok 1 i rzadko billirubina i ciałka ketonowe. Scyntygrafie GFR w normie, zawsze upośledzona faza wydalnicza, włącznie z blokadą odłypwu która ustępuje po podaniu leków moczopędnych (w bad dawano mi furosemid), test z kaptoptylem ujemny ale nastąpił całkowity blok odływu w obu nerkach. Pozostałe fazy w normie. Urografia ok. Dziabać nerek sie bałam i nadal boję.
Na rozpoznaniu mam wpisane przewlekła choroba nerek st1, a przed tem miałam przewklekła niewydolność nerek st1 (gdy robiono z klirensu regularnie)
w każdym razie nic z tego nie rozumiem, przez wiele lat nie miałam stałego lekarza bo nefrolodzy przychodzili we trójkę na trzy gabinety i nigdy nie było wiadomo do kogo się trafiło, a każdy z nich miał swoje pomysły i skier. Od 3 lat mam wyznaczonego lekarza bo coś tam się pozmieniało Smile. Zawsze zapominam o co kolwiek zapytać, bo ja tylko myślę jak z tamtąd szybko wyjść Rolling Eyes
aniakochana
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Sie 06, 2013 12:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam takie pytanie nie całkiem na temat. Brałam na początku choroby 60 mg calcortu i cellcept 1000mg. Z biegiem czasu zmniejszali sterydy, teraz dostaję od miesiąca 9mg calcortu i 3000mg cellceptu. Zmniejszyli mi sterydy o 3mg tylko a czuje się ostatnio słabo, często kręci mi się w głowie, zaczęły wypadać mi włosy. Czuję się rozkojarzona. Czy to możliwe, że przez zmniejszenie sterydziaków, czy pogoda? Bo też biorę piramil.
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sie 06, 2013 8:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aniu, schodzenie z dawki sterydow moze byc przyczyna gorszego samopoczucia -ja tak mam, (organizm musi sie przyzwyczaic do funkcjonowania na mniejszych dawkach "dopalaczy" Wink ) Mysle, ze powinnas, przy najblizszej okazji, porozmawiac o tym ze swoim lekarzem..

Mam nadzieje, ze szybciorem, wszystko powroci do normy! Very Happy
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Izabela T
Super senior
Super senior

PostWysłany: Pią Sie 16, 2013 10:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie.

A ja już myślałam, że nerki mi się uspokoiły, że są podleczone, tzn. białkomocz jest niski ok 0,36 mg/L w dobowej zbiórce moczu a miałam ok 4 gramów, brałam w zeszłym roku Solumedrol (mam III klasę nefropatii), myślałam, że to na jakiś czas mi pomoże, no i pomogło aż do teraz. Bo od paru dni, bolą mnie nerki i czuje się senna i zmęczona, dzisiaj rano jak wstałam to miałam worki pod oczami, czyli znów mi się nerki odezwały. Chyba muszę na biegu zrobić badania, bo wizytę u nefrologa mam dopiero 25 września. No i martwi mnie ta moja senność, kładę się wcześnie spać, śpie po 10 godz, a po południu jestem tak śpiąca i zmęczona, że muszę się przespać. Czy to objaw przy zaostrzeniu nerek???
Jakie badania na szybko sobie zrobić ???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 16, 2013 11:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Iza a tarczycę badałaś kiedyś? Przy niedoczynności jest mega senność.
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Sie 16, 2013 11:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Iza anemia także powoduje senność,
obrzęki mogą być także po sterydach, ja nie mam chorych nerek a obrzęki mam od lat
myślę ze podstawowe badania , morfologia i mocz, możesz zrobić
wtedy mozna będzie wykluczyć chociażby anemię
Izabela T
Super senior
Super senior

PostWysłany: Pią Sie 16, 2013 11:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monika B anemie mam ciągle, ok 10 przy sterydach, gdyby nie sterydy to pewnie byłaby jeszcze niższa.
A tarczycę mam chorą od 20 lat, jestem na eutyroxie 125 mg i mam w normie hormony tarczycy.
Te dwie rzeczy wykluczam...
Powrót do góry
Pluskotka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 16, 2013 2:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

(usunięte)

Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pią Lis 22, 2013 3:09 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Izabela T
Super senior
Super senior

PostWysłany: Wto Sie 20, 2013 6:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witajcie Very Happy
no i wylądowałam w szpitalu. W sobotę wieczorem dostałam dreszczy, gorączka prawie 40 st. Zbiłam ją sobie sama, myślałam, że jakoś przejdzie ale niestety, musiałam zadzwonić po pogotowie. Przywieźli mnie na SOR zrobili badania, podali pyralgine w kroplówce i zostałam przyjęta na oddział chorób wewnętrznych. Okazuje się, że zaraziłam się paciorkowcem a on wywołał u mnie różę, to taka wysypka, na nodzę ją mam, jest bolesna, czerwona, noga spuchła, mięśnie bolą itd.. czyli nerki jak na razie mam ok...
Powrót do góry
aiwka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sie 20, 2013 7:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znajomy ostatnio miał różę...tak samo gorączka 40 stopni, a po dwóch dniach paskudny rumień na pół nogi. 10 dni leżenia na zakaźnym pod antybiotykami. Zdrówka życzę kochana!!!
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 12, 13, 14  Następny
Strona 7 z 14

Skocz do: