Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dzień dobry!
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ambrozja
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Sie 25, 2013 1:35 pm    Temat postu: Dzień dobry! Odpowiedz z cytatem

Witajcie,
forum przeglądam od początku tego roku, odkąd dopadły mnie problemy ze zdrowiem. Zaczęło się od czegoś na kształt przeziębienia i zapalenia zatok. Od tego czasu wciąż utrzymuje się stan podgorączkowy. W lutym zaczęłam szukać przyczyn złego samopoczucia. Wyczytałam wówczas, że podobne objawy do moich mogą występować w toczniu. Uznałam, że to mało prawdopodobne, żebym chorowała na coś takiego, ale stwierdziłam, że dla świętego spokoju zrobię badanie ANA. Byłam przekonana, że robię to badanie dla formalności, że nic nie wyjdzie... a tu psikus i wyszły przeciwciała w mianie 1:320 świecenie ziarniste i jąderkowe, w ANA2 nic nie wyszło.

Miałam zbadaną tarczycę (podejrzenie Hashimoto) i jelita (podejrzenie Crohna lub wrzodziejącego zapalenia jelita), we własnym zakresie sprawdziłam boreliozę. Wszystko wyszło ok. Zrobiłam profil ANA3, w którym wszystko wyszło ujemne, z wyjątkiem PCNA (cyklina I) - ilości śladowe, miano graniczne (+). Wiem już, że PCNA występuje w toczniu. Cały czas mam stany podgorączkowe, pobolewają mnie stawy (nie ma tragedii, nie muszę łykać tabletek przeciwbólowych, po prostu dają o sobie znać), włosy strasznie lecą, raz mimo stanu podgorączkowego czuję się w miarę dobrze, a czasem jestem strasznie osłabiona i nie mam za wiele siły.

Byłam u reumatologa na nfz - wówczas jeszcze bez wyników ANA3, lekarka powiedziała, że to normalne, że kobiety mają wyższą temperaturę i że normalne jest nawet 37,8 (!!!) i że mam cieszyć się, że nie leżę w szpitalu pod kroplówką i tak odesłała mnie do domu.

Byłam także prywatnie, już ze wszystkimi wynikami. Pani doktor powiedziała, że wyniki nie trzymają się kupy. ANA3 jest jakie jest, ale krew jest ok, dodatkowo mam niewielką limfocytozę (a przy toczniu powinno być odwrotnie), pozostałe parametry w normie: OB 6 (norma 20), CRP 0,34 (norma do 5), RF <20; mocz też ok.

Dostałam Arechin na 3 miesiące, za miesiąc mam iść do okulisty - skontrolować się z uwagi na lekarstwo oraz sprawdzić pod kątem sjogrena. Powiedziała też, że jeśli limfocytoza będzie się utrzymywała, to powinnam poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie do hematologa.

Tak więc od stycznia nie mam żadnej diagnozy. Pani reumatolog, u której byłam (Kamilla Klama) została dwukrotnie polecona na tym forum i ma bardzo dobre opinie w internecie. Poświęciła mi sporo czasu i czuję, że mogę zaufać temu, co mówi. Póki co będę brała ten Arechin i za jakiś czas skontroluję przeciwciała.

Na początku byłam bardzo załamana tym, że być może rozwija się we mnie toczeń lub jakaś inna choroba układowa. Teraz staram się dbać o siebie, zarówno fizycznie jak i psychicznie.

Słyszeliście to już pewnie milion razy, ale powtórzę po raz wtóry: dobrze, że jesteście i odkręcacie to, co wypisują na wikipedii i w artykułach - że po 5 latach można zbijać sobie trumienkę. Pokazujecie, że jest inaczej i że nigdzie się Wam nie spieszy. Życzę Wam wszystkim dużo zdrówka, długich remisji. I muszę powiedzieć, że jesteście bardzo dzielni, a to mobilizuje także świeżynki do niezałamywania się! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Sie 25, 2013 1:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum Very Happy
cieszę się z Twojej opinii o nas Wink
Podobno na poprawę na Arechinie czeka się długo , może i u Ciebie zadziała
Bardzo dużo tutaj osob , ktore mają objawy i częsciowe wyniki wskazujące na toczen.
niestety często na diagnozę czeka się latami
trzeba uzbroić się w cierpliwość

mam nadzieję że niedlugo poczujesz się lepiej , tego Ci życzę
abisynka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sie 25, 2013 3:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Very Happy

ja także gdy padło podejrzenie i wyczytałam te magiczne 5 lat, to wyłam kilka dni a potem wpadłam tutaj i mi wszystko przeszło, jak widać wilk nie taki straszny jak go opisują Very Happy
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Sie 25, 2013 3:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na Forum Razz

Powrót do góry
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sie 25, 2013 5:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko na forum Very Happy
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sie 25, 2013 5:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.

Mit o 5 latach można zdecydowanie odłożyć między bajki. Jeśli jest wdrożone leczenie i przynosi ono rezultaty, nie ma się czego obawiać.

Także głowa do góry i dalej do przodu, a wszystko się ułoży.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
paulina_87
Gość

PostWysłany: Nie Sie 25, 2013 7:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Ambrozjo Smile
ja z diagnozą żyję już przeszło 11 lat, a wcześniej 4 lata mnie próbowano zdiagnozować Wink a, i mam dwójkę dzieciaczków nawet Smile
Nie martw się na zapas, jeśli trafiłaś na dobrego specjalistę, to super, bo pozbiera wszystko do kupy (wyniki badań itp) i Cię poprowadzi w dobrym kierunku. Najważniejsze jest dobre nastawienie i nie myślenie dzień w dzień o tym samym. Oczyść umysł, odpocznij, zrelaksuj się, to bardzo pomaga
Trzymaj się ciepło!
Powrót do góry
boguslaw4321
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Sie 25, 2013 8:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej, Ambrozjo Very Happy ,
I Ty jesteś na ścieżce prowadzenia lekarzy, by mocą swojego statusu potwierdzili, co Ci dolega. Czasami to trwa latami, ale cóż.
Choróbska autoimmunologiczne mają to do siebie, że czasem na początku widoczności objawów tak "trochę dotykają" - tu trochę, tam trochę, jakieś miana zawyżone, kiepskie samopoczucie, coś tam jeszcze i nie bardzo wiadomo co jest. Ale wiadomo, że w ogóle COŚ jest.
Trzeba sprawdzać, badać, sprawdzać, badać, ...
Arechin jest dobry (pomimo działań ubocznych) - biorę od połowy marca i wyraźnie widzę, że kolejne rzuty mojego SCLE&Co są spłaszczone i trwają krócej. Jednak trzeba koniecznie monitorować wzrok.
No więc witaj w Rodzinie!
Very Happy Very Happy Very Happy
Agnieszka2211
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sie 26, 2013 2:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj!
Życzę szybkiej poprawy i samych dobrych dni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sie 26, 2013 3:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam na forum Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
basia20101984
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sie 26, 2013 6:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Buziak
Powrót do góry
Brute
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sie 26, 2013 8:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć,

to mój drugi post na forum, przed chwilą napisałem swój powitalny.

Ja mam stwierdzony zespół toczniopodobny i lekką limfocytozę.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lymphocytosis - tu piszą, że lekka występuje w układówkach.

Jeśli masz taką możliwość to może warto przejść się do jeszcze innego reumatologa - ja ze swojej strony mogę polecić panią reumatolog z euromedu na os. piastowskim, nie pamiętam jak się nazywa, przyjmuje na nfz i prywatnie (120zł).

jakbyś miała dłużej brać przeciwmalaryczne to zagraniczny quensyl lub plaquenil jest kilkanastokrotnie bezpieczeniejszy pod względem uszkodzeń rogówki przy długim stosowaniu.
Powrót do góry
Ambrozja
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sie 26, 2013 9:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję wszystkim za miłe przywitanie Smile Dziś tylko tak króciutko, bo jestem padnięta... Za kilka dni bardziej rozgoszczę się na forum, żebyście mogli mnie lepiej poznań i żebym ja mogła lepiej poznać Was.
Brute, może przypomnisz sobie nazwisko tej lekarki? Nasze przypadki wyglądają bardzo podobnie, przynajmniej na pierwszy rzut oka.

Dobrej nocki Smile
Powrót do góry
Brute
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sie 26, 2013 10:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://euromed.poznan.pl/reumatologia.php tu masz wszystko.

mogę polecić również prof. Hrycaja, przyjmuje na rzeczypospolitej.

ja u dr Klamy byłem jakieś 3 miesiące temu, ale to było zanim miałem bóle stawów i wypadanie włosów i mam o niej bardzo dobre mniemanie. nie wykluczyła układówki, ale uważała, że jeszcze to za mało na leczenie, ew. arechin.

inna sprawa, że przy Twoich objawach i przeciwciałach nie będzie jeszcze raczej konkretnej diagnozy układówki, raczej coś w stylu "niezróżnicowana choroba tkanki łącznej" jesli już. u mnie akurat wiele wyjaśnia ta nadwrażliwość na słońce, co wskazuje na początek tocznia.
to od podejścia reumatologa zależy czy uzna, że "trzeba czekać, aż się coś wykluje", czy dostaniesz leki. Akurat na takim etapie, to i tak nie leczy się niczym innym niż przeciwmalarycznym, nlpz i ew. sterydami w niedużej dawce, jak w moim przypadku.
Powrót do góry
Karii
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sie 27, 2013 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: