Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Witek88 Senior

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 4:29 pm Temat postu: |
|
|
Są pewne doniesienie medyczne o tym że leki przeciwmalaryczne mogą powodować różne zaburzenia psychiczne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 4:39 pm Temat postu: |
|
|
A konkretnie jakie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Witek88 Senior

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 4:45 pm Temat postu: |
|
|
Zaburzenia nerwicowe i depresyjne...to tak ogólnie, ale pewnie u każdego może to się inaczej objawiać, jeżeli w ogóle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Papsi Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 7:33 pm Temat postu: |
|
|
ja tez jestem zdrowo podkurzona i rozdrażniona tak bez powodu, nie mniej jednak bardziej to zwalam na hashi i niedomaganie tarczycy (pus sterydy) niż antymalaryki. U mnie już drugi tydzień palquenilu i jest ok. Po samych sterydach gorączka mnie nie opuszczała, od 3 dni bodajrze mam 36,6 Sypiam jak dziecko, błogo i głęboko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
esqa Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 7:40 pm Temat postu: |
|
|
ja biorę plaquenil od jakiś 3 lat i nie zaobserwowałam u siebie żadnych podejrzliwych zaburzeń... a rozstroje nastroju pojawiają się z momencie zaostrzenia objawów choróbska - pewnie jak u każdego. _________________ powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Ja zanim wdrożono leczenie,to byłam bez życia.Zero energii,nerwów i żadnych chęci do działania.Powietrze ze mnie uszło,byłam jak kapeć.Teraz raczej spoko no ale tylko Arechinę łykam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
loni Senior

|
Wysłany: Czw Lip 25, 2013 10:33 pm Temat postu: |
|
|
Witam Was serdecznie
Dostałam dzisiaj receptę na Plaquenil, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak mogę bezpiecznie kupić lek (np. w sieci), bez konieczności wyjazdu na Słowację?
Z góry dziękuję za pomoc! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Papsi Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 26, 2013 6:34 am Temat postu: |
|
|
plaquenilu nie kupisz w żadnej polskiej aptece, chyba, że masz refundację i pozwolenie przez nfz (import docelowy). Ja ten problem załatwiłam robiąc akcję wśród znajomych na FB - zescanowałam receptę która poszła mailem do Francji (tam lek jest bez recepty, ale warto ją przesłać), Włoch i Holandii - znajomi znajomych, sami znajomi kupili to co na recepcie i wysłali lotniczą do Polski - czas oczekiwania - 6 dni. Jak im oddać kasę za lek - to już musisz indywidualnie rozegrać. We Francji i we Włoszech zapłącisz ok 5,33 E za opakowanie 30 szt, Holandia 15 E za opakowanie - kiepski interes, ale jak nie ma wyjścia, to co zrobisz. Pogadaj następnym razem z lekarzem prowadzącym o to pozwolenie na import docelowy (wtedy apteka Ci sprowadzi, czas oczekiwania ok 2-3 miesięcy na całą procedurę przy dobrych wiatrach) , ja to załatwię teraz jak będę w klinice, bo arechin u mnie wywołuje samo zło. Powodzenia! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Izabela T Super senior

|
Wysłany: Sob Lip 27, 2013 9:20 am Temat postu: |
|
|
Loni
Ja mogę pomóc w zakupie leku.
Wyjeżdżam przynajmniej raz w m-cu do Czeskiego Cieszyna, tam w aptece, kupuje bez problemu na receptę.
Trzeba by było przysłać mi receptę..
Szczegóły na priv.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kiniamil Senior

|
Wysłany: Wto Lip 30, 2013 8:38 pm Temat postu: |
|
|
Od ok. 2 lat mam sprowadzany Plaquenil. Zawszę występuję do MZ o pozwolenie na import docelowy leku i o jego refundację. Czas oczekiwania na sprowadzenie go do apteki to ok. 2 tygodni (najdłużej czekałam miesiąc). Niestety długo schodzi się w Ministerstwie (szybciej było za czasów NFZ), ale wszystko zależy też od podejścia kierownika apteki - osobiście byłam w dobrej sytuacji,że ruszano całą procedurę na podstawie ksera zapotrzebowania. Lek dostajesz max.na 3 miesiące i od nowa rusza cała procedura. Ale uwaga, od kilku miesięcy MZ odmawia refundacji (nie wiem czy także sprowadzenia leku) osobom chorym na inne choroby reumatyczne jak toczeń. |
|
Powrót do góry |
|
 |
loni Senior

|
Wysłany: Pon Sie 26, 2013 7:15 am Temat postu: |
|
|
witam, mam pytanie.
Od soboty przyjmuję Plaquenil 2x200 mg.
Czy przy tym leku można jednocześnie stosować antybiotyki?
Wyszła mi bakteria w ukł. moczowo-płciowym ale zapomniałam na ostatniej wizycie zapytać reumatolog jak jest z interakcjami itd...
Dzięki za pomoc! |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sie 26, 2013 7:21 am Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, ze można spokojnie. Moja córa bierze i nie odstawiali jej z powodu infekcji czy antybiotyków. Co innego MTX. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
loni Senior

|
Wysłany: Pon Sie 26, 2013 7:43 am Temat postu: |
|
|
ewelina266 napisał: |
Wydaje mi się, ze można spokojnie. Moja córa bierze i nie odstawiali jej z powodu infekcji czy antybiotyków. Co innego MTX. |
Dziękuję za informację  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Izabela T Super senior

|
Wysłany: Pon Sie 26, 2013 8:52 am Temat postu: |
|
|
Loni, można brać antybiotyki. Jak wiesz zachorowałam na różę i biorę antybiotyki równocześnie z Plaquenilem.
Także spoko, nie martw się.
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
loni Senior

|
Wysłany: Pon Sie 26, 2013 9:04 am Temat postu: |
|
|
Izabela T napisał: |
Loni, można brać antybiotyki. Jak wiesz zachorowałam na różę i biorę antybiotyki równocześnie z Plaquenilem.
Także spoko, nie martw się.
Pozdrawiam  |
dzięki
pozdrawiam serdecznie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|