Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
joanna-sjogren Junior

|
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 7:35 pm Temat postu: PLAQUENIL a WYPADANIE WŁOSÓW |
|
|
Witam,
5 miesiecy temu zostal zdiagnozowany u mnie pierwotny zespol Sjogrena od tego tez czasu biore PLAQENIL, jednak od dwoch miesiecy zauwazylam znaczna utrate wlosow, wlsoy zrobily sie szorstkie i sztywne. Kilka dni temu wyszla cala garsc i natychmiast przestalam brac ten lek. Jesli ktokolwiek z was ma podobne przezycia lub doswiadczenia prosze o informacje. Pytanie dot. tez ARECHINY, ktorej nigdy nie bralam ze wzgledu na potencjalne zagrozenie dla oczu. Czy po Arechinie ktos z Was rowniez cierpial na lysienie? Prosze o informacje. Mam dopiero 28 lat i nie chcialabym stracic wlosow.
Pozdrawiam
Joanna |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 7:49 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Na pewno nie powinnaś sama odstawiać nagle leków, tylko skontaktować się z lekarzem prowadzącym i to on powinien zdecydować co robić.
Nie mam doświadczenia z plaquenilem, ale po arechinie jakby gorzej zaczęłam widzieć (mniej wyraźnie, ale to subiektywne odczucie sprzed wielu lat) i lekarze zdecydowali na jej odstawienie. Arechina zaczyna działać dopiero po jakimś czasie, jest to lek o przedłużonym działaniu i przy regularnych kontrolach okulistycznych nie powinno dojść do żadnych zmian.
Napisz coś więcej o sobie, jakie objawy masz, jakie badania robiłaś i u kogo się leczysz.
Chętnie doradzimy, ale nie ma wśród nas lekarzy aby postawić diagnozę lub dobrać dawki leków.
Zgłoś się do swojego lekarza na pewno.
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 7:53 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
ja od dawna przyjmuję Arechin, łysienia nie zauważyłam. Mało tego, od tego czasu włosy mam mocniejsze. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Strata włosów to zawsze duży cios, ale mam nadzieję, że nie będzie tak źle, a włosy odrosną. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 8:27 pm Temat postu: |
|
|
witaj
mam nadzieję ze włosy szybko odrosną  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
boguslaw4321 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Na Arechin reakcje bywają bardzo indywidualne - jest sporo informacji na naszym Forum.
Ja łykam to od ponad 5 miesięcy (1x dz 250 mg - przez 5 dni, 1 przerwa, itd.).
Żadnych ubytków włosów nie spostrzegłem. Jednak ok. miesiąc temu zwróciłem uwagę, że obraz nawet w słoneczny dzień jest czasem jakby przymglony. W ostatnich dniach staje się to już dosyć wyraźne. Być może to Arechin, nigdy czegoś takiego nie miałem, z zaćmą też nie było problemów.
Mam niedługo zaplanowaną kontrolną wizytę u okulisty. Po wizycie przekażę opinię lekarza.
 _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sie 31, 2013 6:30 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
asha_b Junior

|
Wysłany: Czw Paź 10, 2013 10:18 am Temat postu: Ja tez miałam problem z wypadaniem wlosow |
|
|
Brałam wtedy clexine, gdyż miałam dużo wybroczyn i często podrozowalam. Gdy trafiłam do lekarza w Indiach, powiedział mi, żebym przestała jak nie chce być lysa. Teraz biorę zagraniczny odpowiednik encortonu 2,5 mg, azathioprine 75 mg, hydroxychloroquine sulfate 200mg i wapno 500 z witamina D3. Ja kupuje leki za granica, ale podobno jest możliwość sprowadzenia tych leków tutaj. Możecie zapytać swoich lekarzy o ta kurację. Jest ponoć mało szkodliwa. Ja praktyczńie czuje się po tych lekach dość dobrze, jeśli się nieprzepracowuje. Niska dawka sterydu dodaje mi energii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
iza.b Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 10, 2013 1:51 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
A ja mam wrażenie, że po arechinie włosy mi wracają do dawnej kondycji, tnz. zrobily się sztywniejsze i ma dużo nowych kielkow |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 10, 2013 1:52 pm Temat postu: |
|
|
U mojej Tysi wypadanie włosów a wręcz łysienie zahamowało się po Arechinie/Plaquenilu. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
zupka Junior

|
Wysłany: Nie Lis 03, 2013 4:47 pm Temat postu: |
|
|
Mi po Plaquenilu włosy zaczęły momentalnie wypadać, a ponieważ mam je i tak rzadkie dlatego kupiłam sobie cudo Vichy na porost włosów i mam nadzieję, że przynajmniej zahamuję w ten sposób to wypadanie....
Dużo gorszym skutkiem ubocznym Plaquenilu jest negatywny wpływ na wzrok : ( |
|
Powrót do góry |
|
 |
|