Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Persefona Junior
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 5:39 am Temat postu: Niezróżnicowana choroba układowa tkanki łącznej |
|
|
Witam
Już kiedyś do Was pisałam w sprawie dziwnych problemów neurologicznych imitujących SM.
Choruję od 13 lat. Choroba głównie dotyczyła ukł. nerwowego. Dlatego rozpoznano mi SM. Potem się wycofano z tej diagnozy. Objawy: niedowłady piramidowe, uszkodzenia nerwów czaszkowych (szczególnie twarzowego i odwodzącego), padaczka, pęcherz neurogenny. Między czasie bolały mnie stawy, miałam częste st. podgorączkowe. Przyspieszone OB. Kilkukrotnie robione ANA wyszły negatywnie.
W listopadzie 2010 wykryłam sobie (sama) przewlekłe zakażenie chlamydią pneumonae, mycoplasma i jersinią. Leczyłam się przez rok wg ILADS u zakaźnika. Dobrze odpowiadałam na leczenie. Choroba się uciszyła, ale wróciła po leczeniu.
W 2012 miałam podejrzenie przebycia zapalenia mięśnia sercowego. Zmiany w Echo serca się pojawiły. Od tego czasu mam napadowe ataki tachykardii z uczuciem kołatania serca i skoki ciśnienia.
Siadają mi stawy kolanowe - głównie wiązadła. Zakwalifikowali mnie do operacyjnej rekonstrukcji wiązadła krzyżowego przedniego. Czekam na termin zabiegu.
Poza tym problemy z układem żylnym. Jestem po lewostronnej safenoctomii.
Miewałam zmiany skórne. Ostatnio w lecie rumień wielopostaciowy - w reakcji na słońce uogólniona wysypka ciała.
Byłam po raz pierwszy u reumatologa w zeszłym tygodniu. Dała mi status obserwacji w kierunku niezróżnicowanej choroby układowej tkanki łącznej, która jest powikłana tym zakażeniem chlamydią i jersinią. Jedno na drugie się nakłada.
Wg reumatolog mam typowy przebieg choroby układowej. Dla mnie też to idealnie pasuje ale... ANA ujemne. Z przeciwciał wyszły mi tylko słabo dodatnie anty SMA (przeciwko mieśniom gładkim). No i test Combi wyszedł mi słabo dodatni. Ostatnie badania robione 3 lata temu.
Pozdrawiam, Magdalena |
|
Powrót do góry |
|
|
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 8:42 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum. Znajdziesz tutaj mnóstwo informacji oraz przemiłych i uczynnych ludzi |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 9:52 am Temat postu: |
|
|
witaj na nowo
nie wiem czy czytałas, jesli nie to wklejam
Cytat: |
Negatywny wynik ANA
Jest silnym dowodem przeciwko toczniowi jako przyczynie choroby, chociaż są bardzo rzadkie przypadki, gdzie SLE występuje bez wykrytych przeciwciał ANA - zdażyć się tak może u osób z przeciwciałami antyfosfolipidowymi albo anty Ro (SSA) .
U ok. 5% chorych nie wykrywa się obecności przeciwciał przeciwjądrowych. Rozpoznaje się wtedy toczeń seronegatywny (ANA-negative SLE). |
jak widzisz zdarzają się takie przypadki
sama mam ANA ujemne
Test Combi dodatni
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
cyryliaa Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 10:51 am Temat postu: |
|
|
Witaj _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją |
|
Powrót do góry |
|
|
basia20101984 Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 11:05 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 11:06 am Temat postu: |
|
|
Witam i ja na forum _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
abisynka Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 2:38 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
|
Pluskotka Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 3:11 pm Temat postu: |
|
|
(usunięte) _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pią Lis 22, 2013 2:41 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
esqa Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 3:21 pm Temat postu: |
|
|
witam i ja _________________ powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem... |
|
Powrót do góry |
|
|
Łukasz F. Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 6:17 pm Temat postu: |
|
|
Witaj z powrotem.
Trzymam kciuki za szybki powrót do normalności. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
|
iza.b Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 6:37 pm Temat postu: |
|
|
Ja również witam |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 7:11 pm Temat postu: |
|
|
I ja również witam |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Wto Wrz 17, 2013 5:28 pm Temat postu: |
|
|
Witam ponownie i cieplutko.. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|