|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
christiane Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 7:54 pm Temat postu: witam :) i proszę o rade w sprawie wyniku ANA |
|
|
Witajcie, mam na imię Agnieszka. Od 2 lat ''poszukuję'' przyczyny moich dolegliwości. Ostatnio postanowiłam wykonać różne badania.
Okazało się, że mam niedoczynność tarczycy-Hashimoto, celiakię. Mimo leków na tarczycę oraz diety bezglutenowej nie czułam się dużo lepiej.
Zrobiłam badanie ANA1, którego wynik zamieszczam poniżej:
Zdecydowałam się od razu na ANA2 jednak na wyniki muszę poczekać.
PPJ test przesiewowy (ANA1) met. IIF dodatni
Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) na komórkach HEp-2 STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych.
Celem ich dalszej identyfikacji (określenie typu świecenia i miana przeciwciał-immunofluorescencja pośrednia, rodzaj antygenu-immunodyfuzja) wskazane jest poszerzenie diagnostyki poprzez zlecenie testu ANA2.
W przypadku zlecenia tego testu w okresie jednego miesiąca możliwe jest wykonanie go z surowicy pozostawionej w banku surowic w laboratorium.
Uzyskane wyniki badań należy interpretować w odniesieniu do całości obrazu klinicznego pacjenta.
Badanie wykonano testem firmy Euroimmun.
Proszę o informację czy oprócz ANA2 wykonać jeszcze jakieś dodatkowe badania?
poniższe objawy miałam od dawna, ale ostatni bardzo się nasiliły:
bóle głowy, zawroty głowy, bóle mięśni, stawów, pieczenie i suchość oczu, często bóle dosłownie wszystkiego, trudności w oddychaniu, lęki, stany depresyjne, kłopoty z pamięcią, koncentracją, osłabienie mięśni nóg, rzadziej stany podgorączkowe (do 37.6), rumień w kształcie motyla pojawiający się po ekspozycji na słońce i po wysiłku, zasłabnięcia bez omdleń
sporo tego jeszcze dlatego postanowiłam napisać objawy, które dokuczają mi najbardziej
w maju miała rezonans głowy z kontrastem oraz angio MR mózgu, wyszły dobrze, nie ma podejrzanych zmian...
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam 
Ostatnio zmieniony przez christiane dnia Pon Wrz 16, 2013 8:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 8:07 pm Temat postu: |
|
|
(usunięte) _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pią Lis 22, 2013 2:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 8:15 pm Temat postu: |
|
|
eh niestety do reumatologa dostać się trudno, ale mam nadzieję, że się ''wkręcę''
wiem, że wiele objawów może być od niedoczynności tarczycy i Hashimoto, ale z tego co czytałam nie powinno być przy Hashi i celiakii przeciwciał ANA (choć tu na forum przeczytałam że przy Hashi ana może być dodatnie --->http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957)
a u Ciebie wyszły też ANA?
Cytat: |
Może sensowne byłoby też zbadanie Ana 3 czy Ena |
kurcze sama właśnie nie wiem co tu robić dalej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 8:23 pm Temat postu: |
|
|
Witam na forum serdecznie
Powodzenia! _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 8:32 pm Temat postu: |
|
|
witaj
poczekaj na ANA 2 bo jesli one wyjdą dodatnie to juz wskazówka istotna , powinny pokazać ktore przeciwciała występują u Ciebie , dopiero wtedy reumatolog , resztę powinien zlecic lekarz
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 8:35 pm Temat postu: |
|
|
poczekaj na ANA 2 bo jesli one wyjdą dodatnie to juz wskazówka istotna , powinny pokazać ktore przeciwciała występują u Ciebie , dopiero wtedy reumatolog , resztę powinien zlecic lekarz |
dzięki za odpowiedź za ok tydzień będę miała ANA2 i na pewno dam znać jak wyszły
martwię się troszkę bo ostatni na prawdę bardzo źle się czułam, dziś jest troszkę lepiej i może idzie na lepsze, ale te dolegliwości to chyba zbyt są nasilone żeby to było tylko hashi i celiakia  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 8:36 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pią Lis 22, 2013 2:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 8:40 pm Temat postu: |
|
|
Ana mam tylko 1:80 o świeceniu ziarnistym. |
a więc nieduże miano moze faktycznie od Hashi
wiesz co u mnie trochę się poprawiło ze stawami po przejściu na dietę bezglutenową (choć szału nie ma ale mam nadzieję że pomalutku pójdzie na lepsze) i dołączeniu następujących suplementów:
witamina D, olej lniany, witamina C, omega 3 w dużych dawkach |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pią Lis 22, 2013 2:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Objawy wyglądają znajomo dla większości z nas, więc osobiście myślę, że raczej nie ma co czekać na wyniki ANA, chyba, że w charakterze upewnienia się.
Tak czy inaczej trzymam kciuki za szybką diagnozę. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 10:06 pm Temat postu: |
|
|
Objawy wyglądają znajomo dla większości z nas, więc osobiście myślę, że raczej nie ma co czekać na wyniki ANA |
wiesz co czekam jeszcze w sumie jeszcze tylko tydzień na wynik ANA2 bo ANA dodatnie choć niestety nie podano miana :/
Tak czy inaczej trzymam kciuki za szybką diagnozę.
|
dzięki jeśli lekarz będzie ''niezdecydowany'' zrobię wszystkie badania na swój koszt bo jednak jeśli rzeczywiście przyplątał mi się toczeń to dobrze byłoby wiedzieć jak najszybciej i zacząć się w miarę możliwości leczyć.
Tak w duchu to mam wrażenie, że złapałam coś w stylu chlamydii czy innego cuda i nikt mnie w życiu na badania na to nie skieruje. Smile |
niestety lekarze często nie chcą kierować na badania :/ ze mną było podobnie większość badań robiłam na własny koszt, kiedy zgłaszałam objawy zwykle wysyłano mnie do psychiatry
Z czasem te stawy bolą coraz mocniej i częściej |
a robiłas kiedykolwiek przeciwciała w kierunku celiakii? ta choroba niekoniecznie objawia się typowo czyli biegunki, wzdęcia, bóle brzucha itd. czasem właśnie bolą stawy, Celiakię ma sporo osób z Hashi...
[/quote] |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 10:12 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pią Lis 22, 2013 2:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 10:51 pm Temat postu: |
|
|
Większość z Twoich objawów pasuje do Hashi i do celiakii, ale myśle te ze są one w ogóle wspólne dla chorób z auto. Wszystkie wymienione przez ciebie mam i ja, a ana ujemne i diagnozy brak.
pluskotka powiem ci, ze ja jestem przekonana, ze mam jakaś atypowke, bo po antybiotykach wszystkie objawy mi sie wycofują. Zwłaszcza bóle stawów. Niby chlamydii miałam robione obydwie i jest ujemne, ale jest jeszcze nieszczęsna ureaplasma i mykoplasma i to cholera kilka rodzajów!!
W western blocie na borelioze wyszedł mi jakiś jeden prazek dodatni, ale ponoć odpowiada on tez za inne zakażenia baktryjne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 10:53 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Christiane:lol:
Pluskotka napisał: |
Od jakiegoś czasu mam problemy z żołądkiem, ale nie wiem czy to dobry trop... Dużo kosztują te przeciwciała? |
Pluskotka przepraszam , że nie w Twoim wątku. Nie myślałaś o nerwicy żołądka. Śledząc Twoje losy: najpierw śmierć Taty, teraz obrona pracy i choroba Kuby to jest duża dawka stresu. U mnie właśnie po dużych stresach zawsze bólem żołądka i zgagami się objawiało. Nie w najgorszym okresie a po wszystkim.  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2013 11:11 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pią Lis 22, 2013 2:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|