|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 18, 2012 9:23 am Temat postu: |
|
|
denim85 napisał: |
JA mam pytanie czy miałyście biopsję tarczycy bo moja mama dzisiaj była u endokrynologa najpierw stwierdził, że skoro ma dobre hormony to, to, że przeciwciała są 3 krotnie przekroczone to drobiazg a jak zobaczył USG to się wystraszył, że to może być rak bo jest 3cm guz dodam żę to nie jest specjalista od hasimoto. Miałyście podobne podejrzenia?? |
Ja miała takiego guza, mam Hashimoto. To wcale nie oznacza raka. Ale mama powinna zrobić biopsję i scyntygrafię. Ja jestem po usunięciu guza wraz z płatem tarczycy. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 18, 2012 10:16 am Temat postu: |
|
|
Udało mi się zapisać mamę do takiego polecanego lekarza zobaczymy co on powie niestety dopiero na kwiecień jak na wizytę prywatną to trochę się niestety czeka. _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Eclipse Kadet

|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2013 7:12 am Temat postu: |
|
|
Już myślałam, że jestem jakaś dziwna, ale jak zwykle znalazłam tu pocieszenie.
Mam dobre wyniki hormonów, chociaż duże wahania TSH w jednym laboratorium (było już powyżej 3 w czerwcu, a teraz jest 1,67. FT4 w normie, A-TPO odrobinę dodatnie (22). Ale sam gruczoł zrobił psikusa, bo w ciągu dwóch lat z poziomu powyżej normy (+ wole) zmalał do poniżej normy. Wynik z wczoraj:
PP 13,5x12,6x42mm
PL 17,9x13,1x22mm
Miąższ bardzo niejednorodny od 4 lat.
Nie leczą mnie, bo niby na co, jak wyniki hormonów bardzo dobre.
Taki mały gruczoł, a tyle zamieszania... _________________ Zespół Sjögrena + Hashimoto |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2013 7:27 am Temat postu: |
|
|
Eclipse ja mam hormony w normie i przeciwciała też, a na podstawie USG lekarz stwierdził, że za jakiś czas rozwinie się u mnie Hashimoto  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Eclipse Kadet

|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2013 7:49 am Temat postu: |
|
|
Aiwka - a dostajesz jakieś leki? Czekam teraz na reakcje mojego endokrynologa, a wolałabym nie dostać kolejnego obiektu do mojej małej apteki.  _________________ Zespół Sjögrena + Hashimoto |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2013 7:56 am Temat postu: |
|
|
Na razie nic nie dostaję. Tylko kontrola co roku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2013 8:46 pm Temat postu: |
|
|
Hashimoto sie nie leczy, reguluje się tylko hormony czyli eutyrox albo jod naprzykład _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
christiane Master butterfly

|
Wysłany: Nie Wrz 29, 2013 10:36 am Temat postu: |
|
|
Też mam Hashi przeciewicała aTPO wahają się od 100-130 aTG > 700
i celiakię
Hormony powolutku spadały, TSH rosło gdy było na poziomie 2,5 lekarz włączył euthyrox bo miałam typowe objawy niedoczynności
u mnie to Hashi chyba rodzinne bo moja córka zachorowała jak miała 9-10 lat, ciocia ma od lat, wujek i ostatnio mamę podejrzewają bo FT3 i FT4 nizutko
macie jakieś dolegliwości przy Hashi ? bo różnie ludzie piszą...
czytałam opracowanie, które mówi, że przy Hashi i/lub celiace ANA mogą być miernie dodatnie
choć ja się nie pocieszam bo u mnie miano 1:640 (bez żadnego podtypu)
i na razie diagnozy brak...
przy hashi dobrze jest stosować omega3 w większej dawce, selen, witaminę D oraz C
na jednym z forów jest sporo osób, którym po suplementach poprawiło się zamopoczucie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Wrz 29, 2013 11:24 am Temat postu: |
|
|
przy toczniu także warto brać Omegę 3 , vit D i C _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|