|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lady007 Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 17, 2013 3:39 pm Temat postu: |
|
|
Cześć, mam 19 lat .. mam podejrzenie tej choroby w 99 % wykryto ją u mnie 2 lata temu czyli w wieku 17 lat [gdy trafiłam do szpitala]. To bardzo dziwne, ponieważ wiem, że choroba ta nie dotyka nastolatek właściwie wiem tylko tyle, że łączą się z tą chorobą powikłania..
U mnie jest podobnie - raz lepiej raz gorzej, wiem, że muszę się "zaprzyjażnić z zespołem pana sjogrena" jak już to ktoś napisał
Ale czy słyszeliście o tym, aby kogoś wyleczono z tej choroby??
Podobno jest jakiś odsetek wyleczonych kobiet i to przecież nadzieja na normalne życie
Jak to wygląda u Was?
agatka03 napisał:
Witaj:)
Jestem "szczęśliwą" posiadaczką pana Sjogrena i powiem Ci,ze "przyjaźnię się" z nim od ponad 20 lat i to całkiem, całkiem sobie zyjemy-wszystko jest pod kontrolą...Raz jest lepiej, raz gorzej - najważniejsze - poznać wroga i go oswoićSmileSmile
Pozdrawiam i głowa do góry.
Aha, jestem na rencie - miałam wybór - albo renta albo...wózek..."
Agata - podziwiam Twój optymizm
U mnie leki zaczęły działać od razu! Byłam pozytywnie zaskoczona - ale teraz plamy i obrzęki są coraz częstsze ... Czy organizm aż tak przyzwyczaja się do leków wraz z upływem czasu ich zażywania -że trzeba zwiększać dawki leków ?
Gdy leżałam w szpitalu, kobiety łykały bardzo duże dawki metypretu i innych leków [osobiście w tej chwili biorę metypred 4mg oraz Plaquenil 200mg - ten lek biorę dopiero od roku, bo jest dostępny poza granicami Polski, a wczesniej brałam Arechin 250mg]. Jak to wszystko wygląda u Was - podobno kobiety posiadające tą chorobę mają problemy z ciążą...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 17, 2013 8:28 pm Temat postu: |
|
|
witam
wydzieliłam temat dla ciebie , bo jesteś nowa , wieć najpierw warto się poznać
Cytat: |
Cześć, mam 19 lat .. mam podejrzenie tej choroby w 99 % wykryto ją u mnie 2 lata temu czyli w wieku 17 lat [gdy trafiłam do szpitala]. To bardzo dziwne, ponieważ wiem, że choroba ta nie dotyka nastolatek Mad właściwie wiem tylko tyle, że łączą się z tą chorobą powikłania..
|
gdzie to czytałaś ? bo nic mi o tym nie wiadomo , a znam sporo osob ktore chorują od dzeciństwa
zespołu Sjogrena nie da się wyleczyć tak jak i innych chorob z autoagresji , można je ewentulanie wyciszyć ,czasem na lata.
Czytaj na spokojnie forum, tutaj masz wszystko, także odpowiedzi na swoje pytania  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 17, 2013 9:08 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Przyznam rację Monice - pojęcie tj. "reumatyzm", czy "choroby reumatyczne" nie dotyczą tylko ludzi starszych - większość z nas (zwłaszcza tu na forum) to osoby w młodym wieku.
Mimo wszystko, choroba nie ma prawa odebrać szczęścia, czy marzeń, ani sprawiać, abyśmy czuli się poszkodowani - mam nadzieję, że sama dojdziesz do takich wniosków. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 17, 2013 9:28 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 17, 2013 9:32 pm Temat postu: |
|
|
Witam na forum  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lady007 Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2013 12:02 pm Temat postu: |
|
|
heh dziękuję za powitanie
noo troszkę na początku nie mogłam się tutaj połapać
ale już jest OK [mam 2 temat, który jeszcze nie wiem jak usunąć ]
Tak, czytałam na forach, że raczej tego typu choroby dotykają kobiety 30+ tyle, że zdaję sobie sprawę, że Internet czasem nie jest dobrym doradcą, ale mam nadzieję, że konto tutaj choć trochę mi pomoże
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2013 12:40 pm Temat postu: |
|
|
Lady007 napisał: |
Cześć, mam 19 lat .. mam podejrzenie tej choroby w 99 % wykryto ją u mnie 2 lata temu czyli w wieku 17 lat [gdy trafiłam do szpitala]. To bardzo dziwne, ponieważ wiem, że choroba ta nie dotyka nastolatek
Jak to wszystko wygląda u Was - podobno kobiety posiadające tą chorobę mają problemy z ciążą...  |
Witaj wśród nas
Ja mam teraz już potwierdzone, że choroba u mnie zaczęła się od 13 roku życia. Czyli byłam nastolatką. Nie wszystkie statystyki i informacje w necie są prawdziwe. Czego dowodem jesteśmy my na tym portalu.
Ciąża w obecnych czasach nie jest niczym nadzwyczajnym. W odpowiednim czasie wychwycona choroba i zaplanowana ciąża jest możliwa. Trzeba być pod opieką specjalistycznych poradni. U lepszego ginekologa. Będzie wszystko ok.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
anna.mac25 Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2013 1:16 pm Temat postu: |
|
|
[/quote]
gdzie to czytałaś ? bo nic mi o tym nie wiadomo , a znam sporo osob ktore chorują od dzeciństwa
zespołu Sjogrena nie da się wyleczyć tak jak i innych chorob z autoagresji , można je ewentulanie wyciszyć ,czasem na lata.
Czytaj na spokojnie forum, tutaj masz wszystko, także odpowiedzi na swoje pytania [/quote]
To chyba nie dla wszystkich oczywiste, bo moja mama, która w początkowym etapie diagnozowania poszła do jednej pani doktor i powiedziała jej, że ma podejrzenie Sjogrena i że jej siostra na to zmarła, zdziwiła się: "To niemożliwe. Zespół Sjogrena się dzisiaj leczy!". I bądź tu człowieku mądry! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lady007 Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2013 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie.
Tego samego się obawiałam - jest wiele różnych opinii,natomiast pytając mojego lekarza sama nie powiedziała czego mogę się spodziewać [może nie chciała mnie wystraszyć]. Choć mówiła, żeby pilnować okresu ciąży, bo kobiety różnie to przechodzą.
Jak u Was przechodzi cała choroba? |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Wrz 20, 2013 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 26, 2013 9:31 am Temat postu: |
|
|
Lady..
Witam na forum
Poszperaj troszke, poczytaj a znajdziesz duzo informacji (np. jak u nas przebiega choroba )
W skrocie raz jest lepiej a raz gorzej ale my jak polska reprezentacja- ciagle do przodu!
Pozdrawiam. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lady007 Junior

|
Wysłany: Pon Cze 16, 2014 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Cześć,
mam bardzo ważne pytanie, czy ktoś z Was wie może jak wygląda antykoncepcja oraz ciąża przebiegająca w tej chorobie?
Jakie jest ryzyko?
Mój reumatolog (z tego co pamiętam, o ile nic nie przekręciłam ) powiedział, że przed planowaniem dziecka powinno się odstawiać leki 3 miesiące przed lub zastąpić je czymś innym...
Jak to wygląda? Szczerze mówiąc nie mam obecnie czasu na wizytę ..
będę wdzęczna za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam - Lady
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 16, 2014 8:34 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję za przeniesienie
niektóre leki można brać w czasie ciąży, niektórych nie można
są też takie, po których musi być kilka miesięcy przerwy zanim się zacznie starania o dzidziusia
jakie masz aktualnie leczenie?
przeglądnij sobie te tematy
antykoncepcja raz jeszcze
toczeń, a ciąża
antykoncepcja
ciąża 3 w nim przekierowanie do wcześniejszych części tego tematu
a i z czasem odezwą się forumowe Mamy i doradzą  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|