|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
asia86 Junior

|
Wysłany: Czw Paź 03, 2013 9:16 pm Temat postu: Ciclosporine (Neoral) |
|
|
Witam,
Cierpie na toczen, a kazdy dzien mojego zycia jest cierpieniem. W Polsce przepisywano mi Neoral, od roku mieszkam jednak w kraju 3ciego swiata gdzie sa problemy z dostepem do specjalistow, a zwykly lekarz nie moze wypisac recepty na ten lek, tak wiec zdobycie go nawet na pelnoplatna recepte graniczy z cudem. Ciagle wiec leki mam od Polski lekarzy, ktorych widuje przy okazji hollidai i zostaje pod ich opieka. Z powodu problemow wynikajacych z zaostrzenia jestem bez pracy i nie moge sobie pozwolic na podroz do Polski, a jedyne na co moge liczyc od miejscowych weterynarzy to prednisonol w dawkach dla konia i CellCept, ktorego nie moge brac. Ciclosporine moj weterynarz-specjalista nie chciala przepisac, bo nie jest to tutaj lek pierwszego rzutu, jej zdaniem w ogole nie powinien byc przepisywany, wiec nie dostane go nawet na pelno platna recepte. Jesli ktos dysponuje zapasem Cyklosporyny zwracam sie z ogromna prosba o kontakt. Pokryje wszystkie koszty wysylki i ewentualnego zakupu - w Polsce mam recepty w tej chwili na 100%, nie wiem jak wyglada odplatnosc dla osob ubezpieczonych. Jesli jest jakas dobra dusza bardzo prosze o kontakt, jest to niestety dosc pilne.
Jestem w trakcie zmiany 'specjalisty'. Poprzedni weterynarz przepisal mi myclofonelate mofetil 500 mg, ktorego... nie moge brac, bo w przeszlosci spowodowal powazne problem, a co wazniejsze w moim przypadku jest absolutnie nie skuteczny. Moge odstapic (BEZPLATNIE), komus kto potrzebuje 2 opakowania po 50 tabletek, lek jest tutaj bardzo tani, jesli ktos na prawde potrzebuje moge wykupic wiecej, bo wiem, ze w Polsce jest problem z jego dostepnoscia, byc moze komus ta paskudna trucizna uratuje zycie.
pozdrawiam cieplo i prosze o pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 7:52 am Temat postu: |
|
|
Witam.
Jestem bardzo ciekawa w jakim to "trzecim swiecie" ludzi lecza "weterynarze" i -jednoczesnie- CellCept jest bardzo tani...
Moze tak warto rozwazyc powrot do Polski, leczyc sie u specjalistow i pokrywac pelen koszt leczenia ? _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
asia86 Junior

|
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 3:32 pm Temat postu: |
|
|
ewela.t napisał: |
Witam.
Jestem bardzo ciekawa w jakim to "trzecim swiecie" ludzi lecza "weterynarze" i -jednoczesnie- CellCept jest bardzo tani...
Moze tak warto rozwazyc powrot do Polski, leczyc sie u specjalistow i pokrywac pelen koszt leczenia ? |
CellCept nie jest tani, bo jest bezplatny, place tylko za recepte 7 funtow. Nie wszystko w zyciu jest takie latwe i nie zawsze nasze zycie wyglada tak jak bysmy tego chcieli. Uwierz mi, ze mozliwosc leczenia nawet jesli wiaze sie z pokrywaniem kosztow leczenia to lepsza perspektywa niz brak leczenia. W pierwszym przypadku pozostaje jednak mozliwosc leczenia co daje nadzieje i wiara w lepsze jutro, w drugim niestety niewiele zalezy od Ciebie i nie mozesz zrobic absolutnie nic. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 4:08 pm Temat postu: |
|
|
asia86 napisał: |
Witam.
Moze tak warto rozwazyc powrot do Polski, leczyc sie u specjalistow i pokrywac pelen koszt leczenia ? |
CellCept nie jest tani, bo jest bezplatny, place tylko za recepte 7 funtow. Nie wszystko w zyciu jest takie latwe i nie zawsze nasze zycie wyglada tak jak bysmy tego chcieli. Uwierz mi, ze mozliwosc leczenia nawet jesli wiaze sie z pokrywaniem kosztow leczenia to lepsza perspektywa niz brak leczenia. W pierwszym przypadku pozostaje jednak mozliwosc leczenia co daje nadzieje i wiara w lepsze jutro, w drugim niestety niewiele zalezy od Ciebie i nie mozesz zrobic absolutnie nic. |
Najwyrazniej mieszkam w tym samym kraju "trzeciego swiata" od 9 lat i jeszcze nie trafilam do "weterynarza". Opieka medyczna, w kazdym kraju jest inna. Uwazam, ze zaliczam sie do szczesciarzy. Nikt nigdy nie odmowil mi pomocy, badan, lekow- kompletnie sie o to martwic nie musze. Za leki, recepte nie place nic. Leczenie wyglada podobnie do tego, ktore moglabym otrzymac w Polsce- pomijajac fakt koniecznosci placenia niebotycznych cen za leki w kraju oraz, ze na wizyte do, jakiegokolwiek, specjalisty czekam conajwyzej 6 tyg.
Bardzo niespodobal mi sie ton Twoje postu i uwazam, ze byl obrazliwy.
Wszyscy mamy problemy- te wieksze, mniejsze.. ale, w zadnym wypadku nie daje mam to prawa do uwlaczania innym.
Mozliwosc leczenia istnieje. Moze wystarczy zmienic specjaliste.
Pozdrawiam. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 11:32 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
myślę że faktycznie warto pomyśleć na jakimś specem w tym kraju gdzie mieszkasz. Nie wiem gdzie, ponieważ nie podajesz, więc trudno się odnieść. Leczenie u weterynarzy to już chyba ostateczność, ale skoro są weterynarze to i muszą być jacyś inni lekarze? Może jak nie w twoim kraju to gdzieś w pobliżu? U nas na forum była osoba która mieszkała za granicą ale do lekrzy, na badanie przylatywała do Polski, miała też rodzinę która mogła jej leki dostarczyć.
Asiu a nie masz w Polsce nikogo z rodziny kto mógłby dla ciebie zdobyć recepty? Lub co jakiś czas pomóc w sfinansowaniu podróży do Polski? Zdaję sobie z tego sprawę że to może być trudne a nawet nierealne, ale warto popytać w rodzinie, i faktycznie szukać innego lekarza przecież tutaj chodzi o twoje zdrowie a nawet życie, branie leków bez badań, tylko dlatego że kiedyś brałaś może źle się skończyć.
Przepraszam że tak pisze, ale czasami na forum pojawiają się osoby które po prostu chcą recepty na różne leki, a te leki nie są cukierkami, to bardzo niebezpieczne leki jeżeli są używane w niewłaściwy sposób.
Mam nadzieję że przemyślisz to, i poszukasz innego lekarza, jakiś możliwości do badań. Przecież nie można żyć w świecie bez dostępu do lekarza będąc poważnie chorym to podpisanie na siebie wyroku, takie jest moje zdanie, może źle rozumuję ale przemyśl to prosze
Pozdrawiam serdecznie, i trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie problemu  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 07, 2013 8:51 am Temat postu: |
|
|
Abisynko, Kochanie..
No ja mam odmienne wrazenia. Wydaje mi sie, ze "weterynarze" to nazwa wlasna Asi.. Jak rowniez tytulowanie miejsca, w ktorym zamieszkuje "trzecim swiatem"..
Wedle mojego nosa to jest to UK.
Ciekawa jestem kto z nas ma racje.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. 
Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Sro Paź 09, 2013 12:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 07, 2013 9:05 am Temat postu: |
|
|
Abisynko, Kochanie..
No ja mam odmienne wrazenia. Wydaje mi sie, ze "weterynarze" to nazwa wlasna Asi..
|
Ja też odnoszę takie wrażenie.
Z tym, że lekarzy nie nazywałabym weterynarzami, może to uwłaczać prawdziwym weterynarzom (którzy leczą nasze zwierzątka ) W ogóle wydawanie jakichkolwiek podobnych osądów na temat (np.) lekarzy uważam nie na miejscu. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Paź 07, 2013 5:54 pm Temat postu: |
|
|
a bo ja niekumata jestem
mimo wszystko uważam że należy zmienić lekarza jak jest zły, albo miejsce skoro nie ma tam speców  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 07, 2013 8:07 pm Temat postu: |
|
|
abisynka pocieszę cię bo jak napisała Asia o dawkach dla konia , pomyślałam że ten lekarz najpierw w stajni leczy konie a potem ludzi  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Paź 07, 2013 8:17 pm Temat postu: |
|
|
ja też tak pomyślałam, że jakiś ze stajni czy baraku wypełza, do porodu u ludzi i w ogóle do operacji na żywca, z nieumytymi rękoma. Wyobraźnia zaczęła mi pracować
Mam tylko nadzieję że autorka wątku postara sie o nowego lekarza zanim będzie za późno na leczenie. _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|