|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 09, 2013 1:28 pm Temat postu: |
|
|
Ankanow napisał: |
Smenek bardzo cie prosze nie strasz nikogo bolem popunkcyjnym,owszem bywa ale jest wpisane w ryzyko jak w kazdym innym badaniu,poza tym moze sam sie temu przysluzyles.. |
dokładnie...
ja leżałam na plecach na płasko bez poduszki 24 godziny punkcje miałam robiona kilka razy jeszcze jako dziecko ( wtedy to mnie na zmianę pilnowali bym nie wstawała bo miałam raptem 4 latka:) potem już jako dorosła osoba. i nic takiego się nie zdarzyło...
Mnie lekarz powiedział że nie mogę wstawać 24 h i tego się słuchałam Przed samą punkcją jak miałam robioną byłam poinformowana o wszystkim bo przecież zgodę podpisujemy na punkcję .Raz tylko mąż mój pod[pisywał bo wtedy byłam nieprzytomna,ale również go poinformowano o wszystkim.A ja zaraz po przebudzeniu miałam wizytę lekarska z informacjami...
A skoro tak szybko wstałeś wiadomo że źle się skończyło! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smenek Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Paź 09, 2013 1:31 pm Temat postu: |
|
|
poprawię się
przepraszam za strasznie
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 09, 2013 1:36 pm Temat postu: |
|
|
Smenek- (podobno lubisz ) _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smenek Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Paź 09, 2013 2:37 pm Temat postu: |
|
|
ewela.t napisał: |
Smenek- (podobno lubisz ) |
sam tego chciałem
W każdym razie nie chodziło mi o straszenie, może niepotrzebnie to napisałem, ale o wynik stresu przez który poddałem się dosyć ciężkim badaniom
Ostatnio zmieniony przez Smenek dnia Sro Paź 09, 2013 2:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
christiane Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 09, 2013 2:37 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Czytałem Twój wątek, jest ciekawy Smile To Hashimoto wyszło Ci po dalszej diagnostyce czy już w TSH było widać, że jest źle? Co do tego spięcia w głowie, to czytałem że ten objaw zgłąszają ludzie z zakażeniami bakteriami wewnątrzkomórkowymi (chlamydia, mycoplasma) które przedostały się do OUN - tyle że ja miałem diagnostykę w tym kierunku i nic. |
wiesz co Hashimoto wyszło przypadkiem , trochę się czułam ''niedoczynnościowo'' więc zrobiłam badania
u mnie kilka osób w rodzinie ma Hashimoto więc ogólnie orientuję się trochę w tarczycy, objawach itd (nasłuchałam się
co do bakterii, sama nie wiem w badaniu żółci sondą dwunastniczą wyszedł mi gronkowiec...
[/quote] |
|
Powrót do góry |
|
 |
sunset_girl_89 Super senior

|
Wysłany: Czw Paź 17, 2013 1:09 am Temat postu: |
|
|
Witaj AXX:)
Podobnie jak Ty, mam wiele objawów (mnóstwo tych co opisywałeś w 1 poście) i lekarze też ręce rozkładają...
Nie poddawaj się
Może faktycznie mamy nerwice? Czasami zastanawiam się czy nie pójść do psychologa, psychiatry...kto wie czy cały ten stres nie puści po kilku wizytach i pewnego razu wstaniemy jak nowo narodzeni - bez bólu...
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 17, 2013 6:57 pm Temat postu: |
|
|
witaj w naszych progach i pozdrawiam  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
axx Junior

|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 4:54 pm Temat postu: |
|
|
Witam po prawie dwóch miesiącach. Długo się zbierałem, żeby w końcu zrobić to ANA (i parę innych rzeczy), ale ostatecznie do tego nie doszło. Mój stan zdrowia zaczął się poprawiać. I teraz mam pytanie: czy jest sens robić to ANA w stanie w którym jestem teraz (tj. w miarę dobrym, może najlepszym od kwietnia) czy może jednak czekać na pogorszenie? Idealnie też się nie czuję, więc całkiem zdrowy nie jestem. Aktualnie wciąż zażywam witaminy B, D3, magnez i omega 3 (D3 trochę ponad normę, reszta w maksymalnych normowych dawkach z opakowania). Trudno powiedzieć czy to akurat pomogło.
Ale korzystając z okazji mam do was wszystkich czytających ten wątek i mających podobne objawy bardzo ważne dla mnie pytanie: jaki mieliście poziom glukozy? Ja mam 73 przy normie 70-120, zastanawiam się czy nie iść tropem hipoglikemii czy konkretniej niedoczynności kory nadnerczy. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 5:03 pm Temat postu: |
|
|
czy jest sens robić to ANA w stanie w którym jestem teraz (tj. w miarę dobrym, może najlepszym od kwietnia) czy może jednak czekać na pogorszenie? |
wg. mnie warto zrobić, czasem poziom przeciwciał nie koniecznie odzwierciedla samopoczucie (ja zrobiłabym ANA2
Aktualnie wciąż zażywam witaminy B, D3, magnez i omega 3 (D3 trochę ponad normę, reszta w maksymalnych normowych dawkach z opakowania). Trudno powiedzieć czy to akurat pomogło. |
wyrównanie poziomu witamin bardzo często przynosi znamienną poprawe w samopoczuciu.
Ale korzystając z okazji mam do was wszystkich czytających ten wątek i mających podobne objawy bardzo ważne dla mnie pytanie: jaki mieliście poziom glukozy? Ja mam 73 przy normie 70-120, zastanawiam się czy nie iść tropem hipoglikemii czy konkretniej niedoczynności kory nadnerczy. |
nie sądzę, abyś miał coś z nadnerczami, ale możesz zbadać sobie kortyzol
co do poziomu cukru, jest to poziom po pobraniu krwi żylnej czy też sprawdzałeś glukometrem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 5:21 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam chore nadnercza, cukier w normie
jak radzi christiane mozna zrobić kortyzol- chociaz tutaj sam wynik niczego nie wyjasni. Poziom kortyzolu robi się przynajmniej 2- 3 razy w ciagu doby, do tego bada sie poziom kortyzolu w dobowej zbiórce moczu. zwykle laboratorium nie zrobi Ci badan o 20 ,
Wtedy także duzo dzieje się w poziomach elektrolitow, ktore tez niezle mieszają w organizmie
Jesli masz w normie vit D3 , moze czas ją odstawić? nadmiar szkodzi bardziej niz jej niedobór _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
axx Junior

|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 5:34 pm Temat postu: |
|
|
Christiane, dzięki za odpowiedź
Właśnie co do ANA - zastanawiam się jakie ANA zrobić. Jak w ANA coś wyjdzie to potem i tak trzeba robić ANA2 a potem ANA3. Wolę nie latać do laboratorium za każdym razem więc pytanie mam takie: czy jest sens zrobić wszystkie trzy ANA za jednym razem? Czy może robienie ANA2 tak jakby uznaje ANA za zbędne? (to samo pytanie co do zależności ANA3 w stosunku do ANA2).
Poziom glukozy był po pobraniu krwi żylnej, ale w mocno kontrowersyjnych warunkach. Na badanie krwi (a już tym bardziej glukozy) przychodzi się na czczo, niektóre laboratoria piszą o 8 godzinach bez jedzenia, inne o 12. Ja badanie miałem ok godziny 8.30, ale ostatni posiłek miałem w nocy o 2.30. Miałem wtedy ciężką noc i po prostu musiałem zjeść tę kromkę chleba Wydawało mi się wtedy, że to nie zaburzy wyniku badania, ale potem dowiedziałem się, że "na czczo" nie równa się "nie jeść rano".
Monika B - dzięki za odpowiedź
Nie wiem czy mam w normie D3, ale lekarz pierwszego kontaktu kazał mi to zażywać. Nie wiem czym się kierował, ale jak potem poczytałem w necie o tej witaminie to powiedzmy, że zdanie miałem takie jak on Ale pomyślę o zmniejszeniu dawki. Odstawiać się boję, zwłaszcza po tym jak mi się polepszyło.
A kortyzol zrobię. Oprócz tego jeszcze na liście jest jeszcze kinaza kreatynowa (mam drobne problemy z chodzeniem, teraz już ok, ale wyglądało to dość nieciekawie) Jak macie jeszcze jakies pomysły co dodać to piszcie, bo jak się wybiorę w końcu do laboratorium to zrobię więcej rzeczy.
No i trzymajcie kciuki, żeby ostatecznie to był jednak toczeń. Zdecydowanie wolałbym pisać tutaj niż chociażby na forum stwardnienia rozsianego. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Czy może robienie ANA2 tak jakby uznaje ANA za zbędne? (to samo pytanie co do zależności ANA3 w stosunku do ANA2). |
myślę, że warto zrobić ANA2 jeśli wyjdzie ujemnie odpuścić, jeśli dodatnie mozna pomyśleć o ANA3 lub jeśli wolisz można od razu ANA3
z tego jednak co zauważyłam nie wszystkie laboratoria robią w ANA3 poziom i typ świecenia tylko szczegółowo ''podciała''
jeśli zdecydujesz sie na ANA3 od razu zapytaj o to koniecznie
jesli niepokoi Cię poziom glukozy możesz poprosić o glukometr w aptece (można go otrzymać nieodpłatnie nie będąc chorym na cukrzycę)
możesz kontrolować glukometrem przez kilka dni poziomy cukru: na czczo, 1h, oraz 2h po posiłku oraz 1-2x zrobić pomiar ''byle kiedy"
sprawdź jeszcze h. tarczycy, tutaj najmniejsze wahania mogą doprowadzić do bardzo złego samopoczucia
No i trzymajcie kciuki, żeby ostatecznie to był jednak toczeń. Zdecydowanie wolałbym pisać tutaj niż chociażby na forum stwardnienia rozsianego. |
trzymamy, trzymamy żeby to NIE był toczeń ani nic z tych rzeczy
myślę, że SM możesz wykluczyć  |
|
Powrót do góry |
|
 |
MEDUZA Junior

|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 8:23 pm Temat postu: |
|
|
Możesz zrobić sobie jeszcze poziom wapnia, bo z tego co wiem spadek może dawać podobne objawy, zwłaszcza gdy występują tak napadowo. Lekarze mówią o tężyczce utajonej. Jeżeli spowodowana jest chorobami nadnerczy często dochodzi też do spadku potasu, ale również choroby tarczycy i przytarczyc dają podobne objawy  _________________ RENATA |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 9:22 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli spowodowana jest chorobami nadnerczy często dochodzi też do spadku potasu, |
raczej potas jest obiżony , ale nie jest to jakiś drastyczny spadek
lecz już sód spada na potęgę.
to i to, jest bardzo wazne dla naszego życia.
występuje także zazółcenie skory
SM daje zupelnie inne objawy podstawa jest Rezonans głowy oraz badanie szpiku, inne badania ewentualnie sa dodatkiem dla ogolnego obrazu _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aisha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Lis 28, 2013 10:41 pm Temat postu: |
|
|
witaj axx
czy nadal masz tzw. spięcia w głowie przed zaśnięciem, nocne drgawki, przymglenia?
jeśli tak, można jeszcze zrobić eeg, chyba dotychczas nie robiłeś
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|