Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam wszystkich
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 27, 2013 1:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam rodaczkę z grodu Neptuna.

O dr Bachorskiej niestety nic nie słyszałem. Fajnie więc byłoby, gdybyś podzieliła się opinią na jej temat.

Osobiście leczę się w Poradni Chorób Tkanki Łącznej w UCK (Akademia Medyczna) u dr Czuszyńskiej - efekty są takie, że w sumie raz na pół roku (a nawet i rzadziej) upewniam się, że wszystko jest jak należy.

PS. Na "babcine" metody lepiej uważać. Z 6 lat temu "załatwiłem się" maścią rozgrzewającą przy zapaleniu skórno-mięśniowym: z perspektywy czasu wiem, że było to gaszenie ognia benzyną Smile
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
christiane
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 27, 2013 8:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Smile

zbadaj na początek te h. tarczycy

ft3 i ft4 przede wszystkim Smile

warto zbadać poziom witaminy D3

być może Twoje dolegliwości są spowodowane niedoczynnością i Hashi

dopóki sama nie zachorowałam i nie zainteresowałąm się tematem nie zdawałam sobie sprawy jak poważne dolegliwości może powodować żle pracująca tarczyca

podobnie z poziomem D3, B12
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Neska
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Paź 27, 2013 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
O dr Bachorskiej niestety nic nie słyszałem. Fajnie więc byłoby, gdybyś podzieliła się opinią na jej temat.
Tak też zrobię :) Opinie na temat tej kliniki są dobre. Wprawdzie nie napawa mnie optymizmem fakt, że do jakiegoś lekarza jest wolny termin szybciej niż za miesiąc ;)) To może sugerować, że nie chodzą do niego, bo... no wiadomo :D Ale na pierwszą wizytę może być ktokolwiek, zobaczymy. A nazwisko Czuszyńska chyba już słyszałam. w pozytywnym kontekście... chyba, że tu na forum wyczytałam :)

Cytat:
Z 6 lat temu "załatwiłem się" maścią rozgrzewającą przy zapaleniu skórno-mięśniowym:
Maści nie używam, bo wiem, że można sobie kuku zrobić. odrobina wódeczki (zewnętrznie :P) jeszcze mi nie zaszkodziła. A teraz, przy tej pogodzie przetrwać noc bez obudzenia się to cud!

@christiane
Odkąd pamiętam miałam zawsze na poziomie 4.0, przy w miarę unormowanych ft3 i ft4, ale ostatnie badania robiłam wieki temu...

Jak zaczęły nasilać się objawy rumienia na twarzy brałam tran, B12 i B complex. Brałam też jakieś ziołowe specyfiki na obniżenie prolaktyny. Stosowałam to przez dłuższy czas i żadnej poprawy nie było.
Poza tym przy prolaktynie oprócz kłopotów z cerą są też zaburzenia miesiączkowania, a u mnie wszystko działa prawie jak w zegarku.

Zobaczymy, do 5-go listopada już niedaleko. Szczerze to mam nadzieję, że to tarczyca... Dopóki nie zrobię badań, tej wersji trzymać będę się trzymać!
Powrót do góry
christiane
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 29, 2013 6:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
@christiane
Odkąd pamiętam miałam zawsze na poziomie 4.0, przy w miarę unormowanych ft3 i ft4, ale ostatnie badania robiłam wieki temu...

a więc wyniki mogły się pogorszyć

niedoczynność zaburza metabolizm wszystkiego :/ objawów może byc cała masa i pasują one do wielu chorób

mam nadzieję, że wyjdzie Ci "tylko" niedoczynność Hashimoto

w każdym razie trzymam mocno kciuki, aby to było to Smile
Powrót do góry
Neska
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Paź 30, 2013 7:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję christiane :)
Wprawdzie na 99% jestem pewna, że dostanę do kompletu RZS, bo kości i stawy nie bolą mnie bez przyczyny. Mimo wszystko zdecydowanie wolałabym taki zestaw niż tocznia. Ale jak będzie inaczej - cóż, zaakceptuję i wezmę jak swoje, nie? ;)
Niepokoi mnie tylko moja twarz z tych wszystkich objawów, wygląda dokładnie tak (wybaczcie, że nie wrzucam swojego zdjęcia, ale za wstydliwa jestem :D) No, może nos mam odrobinkę mniej zaatakowany i bardziej brodę niż czoło ;)
Powrót do góry
christiane
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Paź 31, 2013 5:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nesko, nie jestem niestety osobą kompetentną, aby ocenić czy takie zmiany są na pewno ''toczniowe'' ale niestety mogą być

jeśli nie ma dodatkowych objawów typu własnie bóle stawów, mięśni to można podejrzewać jeszcze trądzik różowaty

u mnie kilkanaście lat temu pojawiły się podobne plamy, dermatolog stwierdziła, że to właśnie trądzik różowaty co może i było prawdą ponieważ po leczeniu i zaleconej diecie dość szybko to ustąpiło

jednak obecnie z racji przeciwciał ANA jakie u mnie stwierdzono zastanawiam się czy ta diagnoza była właściwa...
Powrót do góry
Neska
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Lis 05, 2013 6:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zniknęłam i się pojawiłam.
Donoszę o pierwszym sukcesie - byłam u lekarza, nie zwiałam!
Potem już było średnio wesoło, bo pani doktor mnie niestety nie wyśmiała...

Obiecałam Łukaszowi, że napiszę o moich wrażeniach na temat pani doktor Bachorskiej - jak na razie pozytywne. Wydaje się być bardzo konkretna i wnikliwa. Uważnie słucha wszystkiego, co mówi pacjent. To jeden z tych nielicznych lekarzy, którzy patrzą na pacjenta całościowo - nie tylko pod kątem swojej specjalizacji. Przepytała mnie jak na spowiedzi - choroby w rodzinie, stosowane dłużej leki, antykoncepcję itp itd, bardzo dokładnie zbadała (normalnie do gaciorów musiałam się rozebrać Razz)
Trochę taka złośliwa, ale w pozytywnym znaczeniu - opierniczyła mnie (wiecie za co, nie?) i przed wypisywaniem skierowania na badania zapytała, czy jestem pewna, że podołam, żeby się na darmo nie napisała a ona mnie już nigdy nie zobaczy Razz

Następną wizytę mam 21go listopada i mam się na niej stawić bezwzględnie z wynikami badań:
- RTG klatki piersiowej
- OB
- morfologia + rozmaz
- ogólne badanie moczu
- CRP
- kreatynina
- AspAT
- ALAT (pierwsze słyszę o tych dwóch Razz)
- RF
- anty coś tam HBS i HCV
- przeciwciała przeciwjądrowe ANA Hep2 w surowicy
- proteinogram

i... z konsultacjami od:
- laryngologa
- endokrynologa (wraz z wynikami TSH, przeciwciała tarczycowe, FT3 i 4, USG tarczycy)
- ginekologa
- stomatologa
- bezwzględnie dermatologa - mojej twarzy przyglądała się z 5 minut i macała aż czułam się niezręcznie.

U wszystkich tych lekarzy mam powiedzieć, że to na polecenie reumatologa i oni podobno będą wiedzieć o co kaman. Ma to wykluczyć inne stany zapalne w organizmie.

A, no i oczywiście od razu wyszłam w towarzystwie Razz Wchodziłam z panem Hashimoto, a do towarzystwa dostał objaw Raynauda Razz Co się będzie tak sam nudził, nie? Podobno mam go na dłoniach (to akurat sama widziałam, tylko nie wiedziałam, że to jakiś objaw) i na stopach. Niech to, że objaw Raynauda pani Bachorska znalazła mi na stopach świadczy o tym, że zbadała mnie bardzo dokładnie Very Happy
Powrót do góry
christiane
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 05, 2013 7:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Donoszę o pierwszym sukcesie - byłam u lekarza, nie zwiałam!

gratulacje Laughing

badania, skierowania Smile super, trafiłaś na na prawdę sensowną panią doktor

rób badania jak najszybciej Smile

a pani doktor postawiła Ci jakąś wstępną diagnozę?
Powrót do góry
Neska
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Lis 05, 2013 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hahaha! dziękuję za gratulacje, sama z siebie jestem dumna :D Teraz większe wyzwanie - te wszystkie konsultacje + badania. Chociaż chyba tylko na RTG i USG tarczycy będę musiała specjalnie się wybrać, bo do reszty siuśki i krew wystarczą :D Tylko teraz nie wiem, czy do wszystkich badań na czczo "płyny" zebrać?

I na razie nic konkretnego nie powiedziała, bo stwierdziła, że wróżyć nie będzie. Raczej wykluczyła RZS, chociaż na wszelki wypadek RF zleciła. Stwierdziła, że prędzej spodziewa się łuszczycowego zapalenia stawów. Co do tocznia powiedziała "zobaczymy"... Jak powiedziałam, że w bliskiej rodzinie jest chora osoba z toczniem, szybko zanotowała i stwierdziła, że to ważne.

Nic to, poczekamy - zobaczymy :)
Powrót do góry
aiwka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lis 06, 2013 8:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Neska zuch dziewczynka!!!! Spróbuj tylko czegoś nie wykonać Bicz Bicz Bicz Bicz
U mnie w rodzinie siostra ojca i jej córki mają łuszczycę i przez to też jestem w kręgu podejrzanych Smile
Powrót do góry
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lis 06, 2013 9:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nesca gratulacje....że nie zwiałaś Wink
Za robienie badań weź się jak najszybciej. Zwłaszcza ANA, na które czeka się ok.2 tygodni. A z tego co piszesz to wizytę kolejną masz już za 2 tygodnie.
christiane
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lis 06, 2013 10:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wszystkie z wymienionych badań krwi trzeba robić na czczo, ale część tak Smile

więc myślę, że dobrze byłoby jednak powstrzymać się do badań od jedzonka Smile
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lis 13, 2013 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przygotowana do wizyty?
Badania porobione????..
Rzuc czym w monitor. Wink
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lis 13, 2013 4:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Neska dlaczego milczysz? Chyba nie zrezygnowałaś z badań, co?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: