|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zupka Junior

|
Wysłany: Nie Lis 03, 2013 1:27 pm Temat postu: witam |
|
|
Chciałabym się przywitać, napisać coś o swoim przypadku, w skrócie dołączyć do społeczności : )
Mam 28 lat i jestem kobietą, pierwsze problemy zaczęły się kilka lat temu (około 7), pierwsza diagnoza (niepewna) to był toczeń, później rzs, ostatecznie stanęło na toczniu i aps (zespół antyfosfolipidowy). Lekarzy od zawsze starałam się unikać (ostatecznie zawsze czułam się dość dobrze, poza bólami głowy i stawów) i żyć w przekonaniu, że jestem osobą zdrową. Jednak ciąża (aktualnie 18 tydzień) zmusiła mnie do zwrócenia się do służby zdrowia. Na każdym kroku słyszę od lekarzy, że to nieodpowiedzialne bo najpierw powinnam mieć pełną diagnozę, oraz że przy toczniu w ciąże należy zachodzić w remisji choroby. Ja ciąży nie planowałam, ale tez uważam że choroba była w remisji ponieważ czułam się świetnie (lekarze są innego zdania).
Strasznie się rozpisałam, przepraszam za to, może podam trochę wyników ;) Pominę wszystkie wyniki w normie, jak również morfologię.
Białko CRP -22,9
C3 - 0,8
C4 - 0,08
Bezpośredni test antyglobulinowy dodatni igG 2+. Na krwinkach obecne immunolobuliny igG wykazujące cechy serologicznych autoprzeciwciał do krwinek czerwonych.
Przeciwciała przeciw beta-2-glikoproteinie igM>150
Przeciwciała przeciw kardiolipinie IgG= 17,95
W surowicy przeciwciała przeciw dsDNA 1:80
EF = 65%
W surowicy na komórkach HEp-2 przeciwciała o typie świecenia ziarnisto-homogenicznym w mianie 1:1280
Swoistość przeciwciał:
-przeciwciała przeciw SS-A - wynik bardzo silny (to bardzo źle dla dziecka)
-przeciwciała przeciw RO-52 - wynik bardzo silny
-przeciwciała przeciw nukleosomom - wynik silny
-przeciwciała przeciw histonom - wynik bardzo silny
-przeciwciała przeciw AMA-M2- wynik bardzo silny
Reszta wyników to wyniki ujemne lub w normie. Jednak z powodu przeciwciał SS-A oraz RO-52 bardzo groźnych dla dziecka, otrzymałam leczenie:
-Encorton 15mg/dobę
-Plaquenil - 2x/dobę
- Acard
-Clexane
Oraz jestem monitorowana raz w tygodniu w szpitalu (powtarzanie niektórych badań, przede wszystkim dopełniacza C3, C4). Monitorowany jest też stan serca dziecka, które z powodu wspomnianych wyżej przeciwciał jest zagrożone.
Będę chciała zrezygnować z Plaquenilu, którego bardzo się obawiam.
Aktualnie czuję sie dobrze, nie wiadomo tak naprawdę czy przy zajściu w ciąże choroba była aktywna czy nie. Na pewno ciąża doprowadziła do gwałtownego zaostrzenia - co ja odczuwałam przede wszystkim przez totalne osłabienie oraz ból stawów. Teraz wszystkie objawy ustąpiły (prawie ; ) ).
Chyba wszystko co chciałam na razie napisać.
Mam nadzieję zostać aktywna forumowiczką. Mam również nadzieję urodzić zdrowego chłopca : )
Pozdrawiam wszystkich. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 03, 2013 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Zupko, witam cieplutko na forum
Na poczatek watek, ktory zapewne Cie zainteresuje
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=4089&start=0
Trzymam kciuki za Ciebie i chlopczyka!
Mam nadzieje , ze sie u nas zadomowisz.
Mamy tu troche mam, ktore opisaly swoje perypetie, mysle, ze ich diswiadczenia beda pomocne.
Pozdrawiam.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 03, 2013 1:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Życzę Ci dużo zdrówka i trzymam kciuki,żeby z maleństwem było wszystko ok. A napewno będzie- będziesz szczęśliwą Mamą zdrowego synka.
Zapraszamy na ploteczki do kawiarenki i do przeczytania dużo wątków, które napewno Ci pomogą.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 03, 2013 1:59 pm Temat postu: |
|
|
I ja witam na forum
Zdrowia życzę Tobie i Dzidziusiowi  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 03, 2013 5:15 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
cyryliaa Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 03, 2013 5:38 pm Temat postu: |
|
|
zupko witam serdecznie  _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją |
|
Powrót do góry |
|
 |
Justka223 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 03, 2013 7:23 pm Temat postu: |
|
|
Witam wśród nas  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Remek Kadet

|
Wysłany: Nie Lis 03, 2013 7:27 pm Temat postu: |
|
|
witam |
|
Powrót do góry |
|
 |
zupka Junior

|
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 4:52 pm Temat postu: |
|
|
witam !
Ja niestety nie znajdę sie w większości kobiet z toczniem i zespołem antyfosfolipidowym, które urodzą zdrowe dziecko : (
Do 29 tygodnia ciąży wszystko było dobrze, jednak w tym 29 tygodniu pokazała się u dziecka wada serca.
Na razie nie wiadomo jak to się będzie rozwijać i co z tego wyniknie.
Z moimi przeciwciałami przeciw RO należało sie tego obawiać, jednak mimo wszystko było to szokiem, bo myslałam, że skoro w 28 tygodniu jest dobrze to już do końca będzie dobrze.
Jednak nie załamujemy się i czekamy na dalsze konsultacje : ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 5:16 pm Temat postu: |
|
|
zupka spokojnie nie ma co panikować na zapas...
Ja miałam w trakcie ciąży wiele problemów , córa miała szmery na sercu zapalenie płuc, niedokrwistość, hipotrofia, miałam zakażenie wewnątrz maciczne .Jak się urodziła 3 pkt tylko a teraz zdrowa 17-latka . Więc nie ma co martwić się na zapas...Życzę Wam wiele zdrowia!!!! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela33 Junior

|
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Zupka U mnie jest podejrzenie SLE Pierwszą ciążę poroniłam w 4 tygodniu ale tak bardzo cchcieliśmy mieć dzidzię moja Dermatolog mówiła ze ta decyzja należy do mnie i jeżeli sie zdecyduję to znajdzie mi ginekologa i zdecydowałam się pierwszą córkę urodziłam w 2008r przez całą ciążę kłółam się zastrzykami z Clexany 4mg ale w ciąży czułam się świetnie pod koniec nogi tak mi puchły że ginekolog kazał mi więcej odpoczywać ale ja latałam do końca Lekarze odradzali mi kolejną ciąże straszyli mnie że może być źle że skoro mam jedno dziecko to starczy mi ale w 2012r okazało się że jestem znowu w ciąży a mówię ci jak ja bałam się do swojego lekarza zadzwonić z tą wiadomością i w tej ciąży żadnych leków nie brałam tylko witaminki łykałam no i w styczniu 2013 urodziłam drugą córeczkę co prawda przez CC bo nie ułożyła się tak jak powinna mały lenuszek mój kochany do tej pory jest takim leniuszkiem naszym Powiem ci że codziennie dziękuję Bogu za to że je mam bo one są darem od Boga właśnie W tej ciązy też dobrze się czułam tylko więcej plam miałam na skórze Ale teraz muszę się wziąć za siebie i porobić badania i musi być dobrze i będzie dobrze
Zatem Zupkapowodzenia i wytrwałości będie dobrze musi być dobrze  _________________ W życiu-czasem jedna rada przyjaciela warta jest niż dziesiątki mądrych ksiąg. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 11:13 pm Temat postu: |
|
|
Załamanie się to ostatnia rzecz, która powinna w takich sytuacjach przychodzić do głowy.
Wiem, że osobie z zewnątrz łatwo się mówi, ale trzymam kciuki aby wszystko potoczyło się po myśli. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz F. dnia Sro Sty 15, 2014 11:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
boguslaw4321 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 11:22 pm Temat postu: |
|
|
Hej, hej, witaj zupka
Zdrówka Tobie i maciupkiej dzidzi. Zobaczysz, będzie dobrze.
Nie chcę się za bardzo mądrzyć, ale głos agnieszki i eweli33 to konkrety! Dlaczego ma być źle, skoro będzie dobrze!
 _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 11:25 pm Temat postu: |
|
|
zupka kazde usg pokazuje coś innego, moze kolejne jednak tego nie potwierdzi a jesli nawet, teraz takie dzieci się leczy
zobaczysz będzie dobrze
Corka Agnieszki to dziewczyna jak malina- wyższa od mamy już _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
zupka Junior

|
Wysłany: Sob Mar 05, 2016 11:37 pm Temat postu: |
|
|
dwa lata szybko minęły, tyle za kilka dni skończy synek,
ponieważ nic po wykryciu u niego wady serca nie pisałam to streszczę:
Wada została wykryta dość wcześnie (drugi trymestr, dokładnie nie pamiętam), po tym cotygodniowe echo serca płodu czy się nie pogłębia wada (w przypadku tej wady to ważne bo mogło doprowadzić do uszkodzenia lewej komory i wòwczas zdecydowano by o interwencji wewnątrzmacicznej).
jak we wszystkich takich przypadkach skonsultowała nas prof Dangel, to już było w òsmym miesiącu i pogorszenia od wykrycia nie było.
wiedzieliśmy za to, że nie do końca wiadomo jak serce dziecka się zachowa po porodzie, było ryzyko, że wada w ciągu kilku godzin zmieni się w krytyczną.
Poród niestety cesarka 4 tygodnie przed terminem (pod naciskiem ordynatora, chyba go stresowałam na położnictwie). Dziecko od razu planowo przeniesione na noworodkowy OIOM, o kontakcie skóra do skóry mogłam zapomnieć.
wada lekka/umiarkowana w ciągu kilku tygodni zmieniła się na umiarkowaną. początkowo gdy dziecko szybko rosło to echa były częste, teraz coraz rzadsze. Mamy nadzieję na utrzymanie poziomu wady do uzyskania docelowego wzrostu ciała i opracowanie do tego czasu biologicznych zastawek.
Poza radością z rodzicielstwa nauczyło nas to pokory, głębszego zrozumienia potrzeby pomocy chorym dzieciom i ich rodzicom, może brzmi to patetycznie, ale co zrobić
w sumie to nic mnie nie nauczyło tak cieszyć się drobnymi rzeczami jak kilkudniowy pobyt na oddziale czd
Nie ma też nic piękniejszego od posiadania dzieci,może też dlatego, że łatwiej widzieć sens we wszystkim na co po prostu nie ma się już czasu ; )
Napiszę jeszcze, że przez całą ciążę dziecko było małe, po urodzeniu był w piątym centylu, teraz w dziewięćdziesiątym piątym. Szybko nadrobił, i zaświadczenie o niepełnosprawności i silny szmer nad sercem to jedyne łatwe do znalezienia dowody, że cokolwiek mu dolega : ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|