|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yasm Junior

|
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 3:40 pm Temat postu: Witam wszystkich :) |
|
|
Witam Was
Nie choruję na toczeń, jednak chciałabym z waszą pomocą rozwiać kilka wątpliwości
Choruję na Hashimoto, widziałam wątek o tej chorobie na forum i szczęśliwi posiadacze wiedzą jaki wachlarz objawów ma ta choroba Od jakiegoś czasu nasiliły mi się pewne objawy, które zawsze zwalałam na japończyka, ale jakoś nie daje mi to spokoju.
Zaczęło się od wędrujących bóli stawów, raz kolanko raz paluszek, nadgarstki, bark. Ani razu nie miałam żadnego obrzęku ani nic. Ból utrzymywał się do kilku godzin, czasem kilka stawów jednocześnie. Wiem, że przy hashimoto mogą boleć stawy, ale wcześniej nie bolały mnie tak często i tak mocno.
Do tego doszły bóle mięśni, w zasadzie takie otępienie albo ciężkość, nie wiem jak to opisać. Po prostu czuję, że je mam. Po szybkim marszu nogi mam jak kołki i mam wrażenie, że zaraz gdzieś z tyłu zostaną. To samo jest rano, jestem cała sztywna, wszystkie ruchy wykonuję powoli tak jakoś mimowolnie.
Bóle głowy, średnio 3 razy w tyg. silne.
Problemy z koordynacją ruchów, wszystko strącam, tłukę, uderzam się o byle co, co chwilę zaliczam jakąś futrynę. Chcę się podrapać, a zdzieram sobie skórę...
I co najbardziej mnie martwi, "wieczorne odpadanie", zaczynam się czuć jakbym miała grypę, boli mnie dosłownie każdy cm ciała, parzą mnie dłonie, jest mi okropnie zimno, czuje się otępiała i jakby lekko pijana i meeega wielkie zmęczenie. Jedynym wyjściem jest pójście spać. Na drugi dzień jest ok. zostaje tylko bol stawow.
Temp. cały czas mam ok 37,5
Zero energii i siły na cokolwiek. Psychicznie wysiadam, łapię doły bez powodu, jestem nerwowa, szybko się wściekam, unikam kontaktu z ludźmi, byle pierdoła potrafi mnie wyprowadzić z równowagi. Nie umiem rozwiązać żadnego problemu, wszystko spycham na bok. Każdą decyzję muszę skonsultować... A nigdy taka nie byłam.
W zasadzie każdy z tych objawów mogę podciągnąć pod hashimoto, tylko problem w tym, że leczę się, wyniki mam super a objawy nasilają się. U endo przy każdym objawie słyszę hashimoto! czyli chyba do końca życia nie zachoruję na nic, bo wszystko będzie hashimoto!
Chcę się wybrać do internistki, znając ją wyjdę z kompletem badań do zrobienia, ale nie chcę się wygłupiać i przesadzać.
Macie jakies sugestie? Moje objawy nie są koszmarne, nie umieram z bólu a mimo to czuję duży dyskomfort przez to wszystko. Nie mam żadnych "widocznych" objawów jak obrzęki czy wysypki.
Nie doszukuję się w sobie choroby, ale uwierzcie mi już samej siebie nie chce mi się słuchać jak ciągle mówię, że mnie boli wszystko po kolei.
Proszę o jakieś sugestie, nawet jeśli powiecie że mam iść do lekarza bo i tak mi bez wynikow niewiele powiecie, również się ucieszę bo może wreszcie ruszę te 4 litery, potrzebuję jakiegoś impulsu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
IvyBlue Senior

|
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 3:45 pm Temat postu: |
|
|
Proponowałabym Ci wizytę u reumatologa _________________ If you could return to the past, is there anything you'd have changed? There's nothing I'd whant to change. Be it good or bad, it's all a part of me! It's an irreplaceble part of my life and I accept it ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 3:48 pm Temat postu: |
|
|
(usunięte) _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pon Lis 18, 2013 8:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
yasm Junior

|
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 4:08 pm Temat postu: |
|
|
Zastanawia mnie tylko czy jak powiem lekarzowi ze bola stawy ale nie mam obrzekow, nie kaze mi sie isc leczyc, ale do psychiatry
Czy rumien na twarzy jest wrazliwy na dotyk? Np po potarciu staje sie bardziej intensywny? Tak z innej beczki
Dziekuje za szybkie odp. Chyba po prostu potrzebuje grupy wsparcia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Witam na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 11:13 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum
Na wsparcie tutaj mozesz liczyc a nawet, jak trzeba, to na baty lub kopa na rozped
Konsultacja z reumatologiem nie zaszkodzi i mam nadzieje, ze bedzie potrafil poskladac wszystko do "kupy" ,wpadnie na jakis trop lub pomysl.
Powodzenia i trzymam kciuki.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 10:40 am Temat postu: |
|
|
I ja witam na forum  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 11:35 am Temat postu: |
|
|
Witaj
Na japonczyku nie znam się wcale ale.. dobrze by chyba bylo jednak zrobić jakieś badania. Spróbować podrążyć temat. Mozna zwalac wszystko na japonczyka ale niech w takim razie zrobią coś z tymw ramach japonczyka. _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
christiane Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 11:53 am Temat postu: |
|
|
witaj
Też mam Hashi (i celiakię) masa objawów u mnie jest taka sama:
wędrujące bóle stawów - ustąpiły po wprowadzeniu diety bezglutenowej
Ból utrzymywał się do kilku godzin, czasem kilka stawów jednocześnie - dokładnie tak samo miałam
Do tego doszły bóle mięśni, w zasadzie takie otępienie albo ciężkość, nie wiem jak to opisać. Po prostu czuję, że je mam - dokładnie tak samo
Bóle głowy, średnio 3 razy w tyg. silne. - u mnie bóle głowy wystepowały codziennie, przeszły na diecie bezglutenowej
Problemy z koordynacją ruchów, wszystko strącam, tłukę, uderzam się o byle co, co chwilę zaliczam jakąś futrynę. - mam tak przed okresem na co dzień nawet nie bardzo
I co najbardziej mnie martwi, "wieczorne odpadanie", zaczynam się czuć jakbym miała grypę, boli mnie dosłownie każdy cm ciała, parzą mnie dłonie, jest mi okropnie zimno, czuje się otępiała i jakby lekko pijana Wink i meeega wielkie zmęczenie. Jedynym wyjściem jest pójście spać.
DOKŁADNIE IDENTYCZNE OBJAWY jak u mnie
Na drugi dzień jest ok. nawet całkiem w porządku
Temp. cały czas mam ok 37,5, miałam tak prze miesiąc obecnie jest w porządku
Zero energii i siły na cokolwiek - u mnie minęło na diecie BG
Psychicznie wysiadam, łapię doły bez powodu, jestem nerwowa, szybko się wściekam, unikam kontaktu z ludźmi, byle pierdoła potrafi mnie wyprowadzić z równowagi. Nie umiem rozwiązać żadnego problemu, wszystko spycham na bok. Każdą decyzję muszę skonsultować... A nigdy taka nie byłam - aaa to witaj w klubie ja dziś beczałam przez cały ranek później wyrzuciłam komórkę przez okno
Cytat: |
tylko problem w tym, że leczę się, wyniki mam super a objawy nasilają się |
wiesz co n a sobie nauczyłam się, że wyniki w normie nie oznaczają wcale, że jest dobrze napisz jakie masz obecnie poziomy TSH, FT3, FT4 i przeciwciał
jeśli masz wysokie przeciwciała można się od nich samych bardzo źle cczuć
mój wujaszek ma Hashi przeciwciała atpo i atg > 3000 hormony w normie, wykluczone inne choroby a chłopina czuje się tragicznie zwłaszcza psychicznie
warto zrobić ANA oraz może OB, CRP, RF, ASO poziomy wapnia, magnezu, sodu, potasu,D3, B12, parathormonu może kortyzol (ale tutaj dobrze żeby coś zalecił lekarz bo samemu to ciężko się diagnozować i przede wszystkim to nie są takie tanie badania)
no i koniecznie skonsultować się z reumatologiem
ja mam skierowanie do immunologa i reumatologa może uda mi się wcisnąć w tym miesiącu prywatnie bo na ubezpieczenie terminy na przyszły rok :/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
yasm Junior

|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 1:10 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za miłe powitanie
Christiane obawiam się, że możesz mieć racje z celiakią
Od dziecka choruję za zespół drażliwego jelita (uperdliwa choroba ale nauczyłam się z nią żyć) a w tym roku w styczniu wszystko mi się z jelitami popitoliło i właśnie m.in. dla tego poszłam do lekarza na spowiedź i wyszedł mi japończyk. Gastroenterolog zasugerował dietę bezlaktozową. W życiu bym się nie spodziewała, ale pomogło Z tym, że na wizycie powiedział że najpierw zaczniemy od laktozy, a jak nie pomoże to spr. gluten. No ale pomogło częściowo więc odpuścił gluten.
A teraz czytam, że celiakia lubi się z hashimoto iii z moim zespołem
TSH obecnie ok 1,25 ATPO powyżej 700 ft3 i ft4 bede robic dopiero w grudniu, sama dla siebie, bo moja Szanowna Pani Endo się nimi nie interesuje
Potasem się dokarmiam w tabletkach, bo go ledwo co miałam. W WC się z niego wypłukałam
No nic, już zdziałaliście cuda, muszę coś z tym ruszyć. Zwłaszcza że planuję potomka w przyszłym roku
Pluskotka i Christiane, mam was na oku Jeśli nie będzie to dla was problem, chwalcie mi się swoimi wynikami i osiągnięciami ze wzgl. na hashi jesteście dla mnie bardzo interesujące, jakkolwiek to zabrzmi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 1:59 pm Temat postu: |
|
|
(usunięte) _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pon Lis 18, 2013 8:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 7:33 pm Temat postu: |
|
|
Od dziecka choruję za zespół drażliwego jelita (uperdliwa choroba ale nauczyłam się z nią żyć) a w tym roku w styczniu wszystko mi się z jelitami popitoliło i właśnie m.in. dla tego poszłam do lekarza na spowiedź i wyszedł mi japończyk. Gastroenterolog zasugerował dietę bezlaktozową. W życiu bym się nie spodziewała, ale pomogło Smile Z tym, że na wizycie powiedział że najpierw zaczniemy od laktozy, a jak nie pomoże to spr. gluten. No ale pomogło częściowo więc odpuścił gluten.
A teraz czytam, że celiakia lubi się z hashimoto iii z moim zespołem Wink |
niestety czasem lekarze uparcie diagnozują ZJD tymczasem to nietolerancja lub nadwrażliwość na gluten i np. nietolerancja laktozy
a jak długo byłas na diecie BG? czasem trzeba nawet 3-9 miesięcy aby objawy całkowicie ustapiły
Celikaia lubi się z Hashimoto to prawda
TSH obecnie ok 1,25 ATPO powyżej 700 ft3 i ft4 bede robic dopiero w grudniu, sama dla siebie, bo moja Szanowna Pani Endo się nimi nie interesuje Wink |
to troszkę nieodpowiedzialna lekarka ft3 i ft4 są przecież bardzo ważne :/
aby poczuć się lepiej przy Hashi warto zażywać omega3 w większych dawkach, selen, D3, C, olej lniany |
|
Powrót do góry |
|
 |
yasm Junior

|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 8:45 pm Temat postu: |
|
|
Na BG nie byłam, jedynie na bezlaktozowej. O celiakii tylko wspomniał, że może być przyczyną moich dolegliwości. Nie orientujesz się może, czy od rodzinnej dostanę skierowanie na badania na gluten? czy raczej tylko od specjalisty? |
|
Powrót do góry |
|
 |
iza.b Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam i ja
Skierowanie na przeciwciała na gluten, to tylko od specjalisty, ja 3 lata temu płaciłam.  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Lis 06, 2013 10:53 am Temat postu: |
|
|
Na BG nie byłam, jedynie na bezlaktozowej. O celiakii tylko wspomniał, że może być przyczyną moich dolegliwości. Nie orientujesz się może, czy od rodzinnej dostanę skierowanie na badania na gluten? czy raczej tylko od specjalisty? |
niestety jak już wspomniała Izka, skierowanie na przeciwciała może wyspisać tylko specjalista, ale np. na gastroskopię juz może rodzinny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|