|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aniams Kadet

|
Wysłany: Pon Gru 12, 2005 3:33 pm Temat postu: |
|
|
Ja jak zaczęłam zażywać leki to przytyłam z 49 do 70 kg. Szkoda że większość z tego poszła w brzuch.
W straceniu kilogramów pomogła mi ciąża - zamiast tyć to chudłam - teraz waże spowrotem 49 kg i tak prawdę powiedziawszy to mogłabym przytyć trochę, ale ciężko i umnie z tym
Na razie od trzech lat leków nie zażywam i na całe szczęście nie zapowiada się na to  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aga L Senior

|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 10:31 pm Temat postu: |
|
|
hmmm a ja mam problem, nie dość, że ogólnie jestem drobna (162 cm i 52 kg) to teraz chudnę. Biorę azatioprynę od 6mc i waga mi leci, teraz już 48, nie wiem co robić. Lekarz twierdzi że to rzut choroby, bo krew wariuje itp. Ubrania na mnie wiszą. Dostałam metypred do zestawu leków, może to coś pomoże. A wy jak sobie radzicie ze spadkiem wagi? _________________ Aga |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Aga L Senior

|
Wysłany: Wto Lis 12, 2013 7:03 am Temat postu: |
|
|
Dzięki, przejrzałam, ale nie ma tam istotnych wiadomości. _________________ Aga |
|
Powrót do góry |
|
 |
christiane Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 12, 2013 9:45 am Temat postu: |
|
|
ja nie mam na razie pełnej diagnozy i w sumie leczenia konkretnego też nie
u mnie z wagą bywało różnie mam ok. 170cm i najmniej ważyłam 38kg
obecnie 48-49
pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 12, 2015 1:30 pm Temat postu: |
|
|
Kawiarenki szybko umykaja a temat powraca. Latwiej bedzie sprawdzić, powrocic do wpisow juz umieszczonych lub przekierowac do nich osobe szukajaca odpowiedzi.
Pamietajmy o innych watkach.
Odnosnie anoreksji internet mowi:
Jadłowstręt psychiczny (anoreksja z grec. anorexia nervosa – an – brak, pozbawienie, orexis – apetyt) – zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą [1]. Obraz własnego ciała jest zaburzony; występują objawy dysmorfofobii. Lęk przybiera postać uporczywej idei nadwartościowej, w związku z czym pacjent wyznacza sobie niski limit wagi. Największe zagrożenie zachorowaniem dotyczy wieku między 14. a 18. rokiem życia. Po raz pierwszy opisał to zaburzenie w XVII wieku Richard Morton[2].ICD-10 wyróżnia dwie postaci anoreksji – jadłowstręt psychiczny i jadłowstręt psychiczny atypowy (F50.1).Anoreksję cechuje szybko postępujące wyniszczenie organizmu, które pozostawia często już nieodwracalne zmiany. Nieleczona prowadzi do śmierci w około 10% przypadków[3]. W 75% przypadków rozpoczyna się przed 25 rokiem życia.(...)
Leczenie psychoterapeutyczne, w stanach utraty wagi zagrazajacej zyciu-szpitalne. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|