Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
christiane Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 05, 2013 10:43 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
U mnie świecenie ziarniste jest chyba rodzinne, a każdy z nas chorował na coś innego, więc typem świecenia w ogóle się nie przejmowałabym. |
dzięki Pluskotko za odpowiedź  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Paź 08, 2013 1:53 pm Temat postu: Nowe wyniki badań :) |
|
|
Witajcie
Mam już wyniki tych przeciwciał w panelu wątrobowym, spojrzy ktoś
Panel wątrobowy pełny (ANA2, AMA, ASMA, anty-LKM, anty-LSP, anty-SLA)
ANA 2 DODATNI
Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych w mianie 1: 640 dających na komórkach
HEp-2 obraz świecenia ziarnisty i chromosomów.
wcześniej wyszedł obraz świecenia tylko ziarnisty (w panelu wątrobowym zawarte było dodatkowo ANA2)
Metodą immunodyfuzji NIE WYKRYTO przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA (rozpuszczalnym antygenom jądrowym i cytoplazmatycznym).
Uzyskane wyniki badań należy interpretować w odniesieniu do całości obrazu klinicznego pacjenta.
P/c. p. mięśniom gładkim (ASMA) ujemny
Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciw mięśniom gładkim (ASMA).
Uzyskane wyniki badań należy interpretować w odniesieniu do całości obrazu klinicznego pacjenta.
Badanie wykonano testem firmy Euroimmun.
P/c. p. mitochondrialne (AMA) ujemny
Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciwmitochondrialnych (AMA).
Badanie wykonano testem firmy Euroimmun.
P/c. anty-LKM ujemny
P/c. anty-LSP ujemny
P/c. anty-SLA ujemny
Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciw antygenom specyficznym dla wątroby i nerki.
Badanie wykonano testem firmy Euroimmun. |
|
Powrót do góry |
|
 |
axx Junior

|
Wysłany: Pon Paź 14, 2013 10:57 am Temat postu: |
|
|
Christiane, ja mam inne pytanie. Miałaś jakieś odchylenia w ogólnej morfologii? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Paź 14, 2013 2:29 pm Temat postu: |
|
|
witaj
masz na myśli morfologię z rozmazem ? jeśli tak to jedynie mam od lat MCV i MCH w dolnej granicy normy
nie jem od jakichś 10-ciu lat mięsa więc możliwe, ze dlatego
czasem mam też ciut za mało eozynofili (ostatnio 0,08 przy normie od 0,1 jednak procentowo zawsze się mieszczą)
i zdarza się że PCT w górnej lub minimalnie powyżej normy, czytałam, że w chorobach autoimmunologicznych wzrasta
u mnie nigdy nie było powyżej 0,43 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lis 14, 2013 12:19 pm Temat postu: |
|
|
mam już wyniki nowych badań
ANA1 kontorolnie powtórzono raz jeszcze (z oznaczeniem miana i typu)
wynik bez zmian: 1:640 świecenie ziarniste
ANCA - ujamne
p.c przeciw Saccharomyces cerevisiae w klasie IgG - ujemne
LDH, IgA, IgG, IgE, ob, crp, rf - wszystko w normie
myślę, że powtórzę może ANA1 za jakiś miesiąc, dwa to dobry pomysł? czy nie ma sensu tak wcześnie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 14, 2013 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Za pół roku wystarczy. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lis 14, 2013 1:26 pm Temat postu: |
|
|
dzięki za odpowiedź, teraz jeszcze tylko czekam na konsultację u immunologa-reumatologa, jestem bardzo ciekawa co powie na wyniki i czy włączy mi jakieś leki
ostatnio pobolewają mnie trochę mięśnie rąk, czasem mam wrażenia pieczenia skóry, jednak dolegliwości nie są bardzo nasilone i pojawiają się niezbyt często... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Lis 20, 2013 3:34 pm Temat postu: |
|
|
mam już też wyniki ANA i ANCA ''w ręce" wcześniej były to tylko wyniki podane telefonicznie i chyba pani w rejestracji nie podała mi do końca dokadnie
ANA:
Metodą IIF stwierdzono obecność przeciwciał o typie świecenia HOMOGENNYM I ZIARNISTYM (a nie tylko ziarnistym jak podała pani przez telefon)
Miano 1:640
Istnieje możliwość identyfikacji przeciwciał anti-dsDNA (szkoda, że nie zlecił doktor od razu )
ELISA anty-ENA (nRNP, Sm, SS-A[Ro], SS-B[La], Scl-70 i Jo-1) wynik 5,4 RU/ml
wynik ujemny <20, dodatni >=20
P-ciała przeciw cytoplaźmie granulocytów ANCA (met. immunofluoryzacji)
Stwierdzono obecność przeciwciał ANCA o typie świecenia: atypowe ANCA+p ANCA w mianie 1:10
Istnieje możliwość identyfikacji przeciwciał anty-PR3 - ANCA oraz anty-MPO-ANCA metodą ELISA
wynik ujemny wg tego laboratorium to < 1:10 , dodatni to >1:10
jak sądzicie czy prosić doktorka o jeszcze jakieś dodatkowe badania? bo jest tego taka masa, że nie mam pojęcia o jakich jeszcze wspomnieć...
czy może zrobić coś na własną rękę? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 20, 2013 4:07 pm Temat postu: |
|
|
Myslę zeyś poszla z tymi wynikami, być może sam zleci ciag dalszy, coś jak wiadać się klaruje , wiec warto doprowadzić do końca _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Lis 20, 2013 4:50 pm Temat postu: |
|
|
może uda mi się wybrac w piątek do mojego doktorka, niestety do reumatologa jeszcze troszkę muszę czekać
a po tych wynikach Moniko coś ci się nasuwa co to może być?
obecnie w sumie nie mam jakichś konkretnych objawów, choć na pewno też troszkę sie przyzwyczaiłam do istniejących i może juz ich nie zauważam... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 20, 2013 5:21 pm Temat postu: |
|
|
Twoje przeciwciała występują w toczniu , Sjogrenie , ale juz ANCA może oznaczać jakaś chorobę naczyn.tych tez jest sporo. od Ziarniniaka Wegenera po chorobę Takayasu
rzecz jasna to tylko znowu podejrzenia.
Trzeba mądrego lekarza ktory to wszystko pozbiera w calość
Zyczę Ci tego jak najszybciej _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Lis 20, 2013 5:51 pm Temat postu: |
|
|
Zyczę Ci tego jak najszybciej |
dziękuję może w końcu uda się ustalić co i jak choć połączenie np. tocznia i jakiegoś zapalenia naczyń to już brzmi raczej źle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnaft Super senior

|
Wysłany: Sro Lis 20, 2013 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Christiane jestes chyba coraz bliżej w klarowaniu sie Twojej przypadłości .A czy objaw Reynauda u Ciebie występują ?
To tak a propo chorób naczyn. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Lis 20, 2013 10:04 pm Temat postu: |
|
|
Christiane jestes chyba coraz bliżej w klarowaniu sie Twojej przypadłości |
mam nadzieję
wiesz co właśnie nie mam Reynauda, lekarz powiedział, że na obecną chwilę wyklucza na pewno
doktorek na pewno będzie (znając jego) robił jeszcze ANCA szczegółowe
dowiem się pewnie w piątek
kurcze u mnie wszystko jest takie niejasne, w sumie czuję się całkiem dobrze
nie mam objawów charakterystycznych dla żadnej choroby układowej
może jakiś zespół toczniopodobny... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 21, 2013 9:32 am Temat postu: |
|
|
Moja córcia ma raz ujemne ANCA a raz dodatnie. Często ma objawy zapalenia naczyń, typu wybroczyny na ciele. Ale diagnoza na dzień dzisiejszy to Układowa...
Te choroby są tak pogmatwane i nakładają się na siebie, ze ciężko po jednym czy dwóch wynikach cos powiedzieć. Pewnie kwestia czasu. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|