|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
axx Junior

|
Wysłany: Czw Gru 12, 2013 10:34 pm Temat postu: |
|
|
Jak ma się sprawa z tarczycą u mężczyzn? Na kartce z laboratorium mam napisane, że limit TSH jest od 0 do 4.8. Ja mam 2.5 i myślałem, że idealnie na środku, a tu czytam inne tematy i okazuje się, że to jest dużo i że powinno być jak najmniej. Myślicie, że tsh 2.5 może dawać takie objawy jak te moje? Iść z tym do endokrynologa?
edit: mam 28 lat |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Gru 12, 2013 11:06 pm Temat postu: |
|
|
Axx
Cytat: |
Obowiązujący zakres normy TSH jest dziś dość szeroki - od 0,2-0,4 do 4,0-4,5 mIU/L. Jednak u ponad 95 proc. zdrowych osób stężenie TSH utrzymuje się w przedziale 0,4-2,5 mIU/L. Dlatego wielu lekarzy uważa, że górny zakres normy TSH powinien być obniżony do 2,5 mIU/L, a wartości wyższe mogą wskazywać na obecność utajonej choroby tarczycy. Niestety, niektórzy pacjenci po wykonaniu badania porównują wynik z normami odczytanymi na wydruku i uznając samemu, że wartości są prawidłowe, rezygnują z wizyty u endokrynologa. |
jeśli uważasz, ze coś jest nie tak i dziwnie się czujesz, to odwiedź endokrynologa - tak dla pewności  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 13, 2013 8:31 am Temat postu: |
|
|
z ostatnich informacji od endokrynologa wiem ze sterydy zaburzaja rowniez wynik TSH,tzn falszuja...i jesli jest w badaniu zalozmy 4 to w istocie bedzie wiecej... _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
christiane Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 13, 2013 11:42 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Myślicie, że tsh 2.5 może dawać takie objawy jak te moje? Iść z tym do endokrynologa? |
wg. mnie może, mam problem z tarczycą i objawów różnych może być sporo
myślę, że warty wybrac sie do endokrynologa, ale wcześniej zrób sobie TSH, ft3 i ft4, lekarzowi na podstawie wyników łatwiej będzie stwierdzić czy coś jest nie w porządku z tarczycą |
|
Powrót do góry |
|
 |
axx Junior

|
Wysłany: Wto Sty 07, 2014 12:58 pm Temat postu: |
|
|
W środę idę do laboratorium. Takie rzeczy zrobię:
- ANA
- kortyzol
- TSH, FT3, FT4
- kinaza kreatynowa
- glukoza
Gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to napiszcie. Chciałem robić przeciwciała na celiakie ale widzę że to kosztuje trochę więcej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
axx Junior

|
Wysłany: Sro Sty 22, 2014 12:40 pm Temat postu: |
|
|
Kortyzol 32 (norma do 19)
Pozostałe badania (ANA2, CK (kinaza kreatynowa), TSH, FT3, FT4, Anty-TPO) w normie.
Gdzie z tym teraz iść? Do endokrynologa? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 22, 2014 4:06 pm Temat postu: |
|
|
Pojedynczy wynik z kortyzlou nic nie daje , niczego nie wyjaśnia .
lekarz nie ma jak się do tego odnieść
Koryzol powinien być zbadany przynajmniej 2x w ciagu doby i oznaczony także kolryzol z dobowej zbiorki moczu w tym samym czasie
dopiero z takimi wynikami warto iśc do lekarza .
Tutaj pojdziesz i wyjdziesz. to tak jakbyś lekarzowi przynióśł wynik z krwi gdzie oznaczono tylko hemoglobinę - co nijak się ma do całego wyniku _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
axx Junior

|
Wysłany: Czw Sty 23, 2014 4:02 pm Temat postu: |
|
|
MonikaB, dzięki za odpowiedź Zrobię tak jak napisałaś. A słyszałaś coś o czymś takim jak ACTH? Bo słyszałem, że to właśnie często współgra z kortyzolem. Myślałem żeby to też sprawdzić przy okazji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolinaaa Junior

|
Wysłany: Sro Cze 04, 2014 4:05 pm Temat postu: |
|
|
axx, odezwij się, czy coś się wyjaśniło...?  |
|
Powrót do góry |