Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 27, 2013 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Może jakość sprzętu spowodowała te rożnice, to co było widać na poprzednim tutaj nie zostało wychwycone?
także inny lekarz , ktory opisywal nie zworócił uwagi na zmiany , ktore są niewielkie?
to tylko gdybanie, bo tego się raczej nie dowiesz
Ja miałam 3 badania na tym samym sprzęcie , opisywane przez tego samego radiologa, w 1 i 3 są zmiany w drugim ich nie było .
też nie wiem dlaczego _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
eve1983 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Lis 27, 2013 10:29 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuje za odpowiedz 10 grudnia mam wizyte u neurologa,może on mnie oświeci o co w tym chodzi.
No i oczywiście dalej nie wiem na czym stoję  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 27, 2013 10:34 pm Temat postu: |
|
|
Eve, mam nadzieje, ze neurolog bedzie potrafil to racjonalnie wyjasnic...
Przykro mi, ze nadal nie wiesz co jest grane.
Tuulasy.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
eve1983 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Lis 27, 2013 10:41 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Ewela
Pozdrawiam
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
eve1983 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Gru 14, 2013 10:36 pm Temat postu: |
|
|
Cześć wszystkim.We wtorek byłam u neurologa i wyobrazcie sobie że powraca u mnie temat stwardnienia rozsianego.Lekarz uważa ze te "znikające" zmiany w mózgu mogą oznaczać SM.Niestety muszę powtarzać rezonans co pół roku Chciałabym już wiedzieć co mi dolega Chcę powtorzyc badania m.in.ANA i p/przeciw śródbłonkom naczyń.Myslicie że ma to sens?Ostatnio te badania miałam 9 miesięcy temu i dla przypomnienia ANA 1:1280 a AECA 1:2560Może warto byłoby zrobic jeszcze jakieś badania.Tylko jakie?Doradzcie prosze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 14, 2013 10:49 pm Temat postu: |
|
|
Eve dużo sił Kochana - będzie dobrze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 14, 2013 10:50 pm Temat postu: |
|
|
lekarz stwierdza ze to może być SM ale nie zleca kolejnych badan?
tutaj najwazniejsze jest oprocz zmian demielinizacyjnych w mozgu także wyniki z punkcji kręgoslupa.
bo Rezonans sobie ale jesli nie ma w punkcji prażkow oligoklonalnych ( charakterystyczne przeciwciała ), nie robiono ci innych badan przeciwciał ,
nie wystąpiło np zapalenie nerwu wzrokowego, czy zaburzenia np chodzenia czy np mowy to lekarz rzucił hasło ktore nie ma popracia jak na razie w badaniach
na razie to nie diagnoza wiec się nie martw. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
eve1983 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Gru 14, 2013 10:54 pm Temat postu: |
|
|
Prążki oligoklonalne mam w płynie i w surowicy.Nie wiem jak to powinno wyglądać przy SM.Lekarz powiedział tylko że trzeba czekac,zresztą każdy lekarz mówił mi to samo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 14, 2013 10:59 pm Temat postu: |
|
|
no jak je masz to zmienia sytuację
miałas moze problemy np z utratą wzroku czasowe, czy widzenie podwojne lub jak przez gęstą "mgłę"?
utraty przytomności ? niedowlady konczyn ( czasowe)
badanie potencjałów - za pomocą elektrod ?
na co trzeba czekać  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
eve1983 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Gru 14, 2013 11:13 pm Temat postu: |
|
|
nic takiego nie miałam.Były tylko silne zawroty głowy przez 2 dni i oczopląs,ale to było w marcu i jak na razie sie nie powtórzyło.I badań też nie miałam zadnych w tym kirunku.Kurczę,ja już sama nie wiem co jest grane.To juz trzecia choroba którą u mnie podejrzewają.Na razie wykluczyli tylko neuroborelioze.Wkurza mnie to czekanie,żebym mogła chociaż w tym czasie robić jakieś badania,cokolwiek żeby sie w końcu czegoś dowiedzieć.Mam czekać ale na co.Aż bedzie gorzej?to wszystko bez sensu.Rozumiem że takie choroby nie są diagnozowane od razu,ale bezczynne czekanie,bez jakichkolwiek badań? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 14, 2013 11:18 pm Temat postu: |
|
|
własnie ze saa może bywają diagnozowane od razu.
moja chrzesnica miała zapalenie nerwu wzrokowego , na jakiś czas praktycznie przestała widzieć,
w ciagu 2 tygodni miała diagnozę SM, Rezonans , punkcja , badanie potencjałow i jeszcze kilka badan .
od razu dostała leczenie .
Jak widać da się
od syna kolega po utracie władzy w nogach na kilka dni także miał diagnozę SM po okolo miesiącu od pierwszych objawow.
czyli mozna _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
christiane Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
eve1983 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 4:00 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Christiane za linki,a poziom B12 zrobię w czwartek.
A co do prążków oligoklonalnych,słyszałam że w SM powinny być tylko w płynie rdzeniowo-mózgowym.A ja mam w płynie i surowicy.Opisane jest jako bierna dyfuzja z krwi do płynu typ IV. |
|
Powrót do góry |
|
 |
christiane Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 5:53 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
prążków oligoklonalnych,słyszałam że w SM powinny być tylko w płynie rdzeniowo-mózgowym.A ja mam w płynie i surowicy. |
też właśnie czytałam, że powinny być tylko w płynie, może spróbuj podpytać na forum : http://stwardnieniesmrozsiane.ok1.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
eve1983 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 8:54 pm Temat postu: |
|
|
Cześć wszystkim Przepraszam za długą nieobecność,mam nadzieję że mi to wybaczycie
A co u mnie? hmmm,jutro mam wizytę u neurologa (innego niż do tej pory),może ten lekarz potraktuje mnie powaznie Od 2 tyg walcze z bólem gardła,tylko takim nietypowym,bo boli przez 2-3 dni,potem 2 dni spokoju,pózniej znowu zaczyna bolec i to tak konkretnie.Poza tym ciągle jestem śpiąca i mam zawroty głowy.Od kilku miesiecy nie robiłam żadnych badan.Jak poprosiłam moją reumatolog o skierowania na badania ANA i AECA to odmówiła,więc umówiłam sie do innego reumatologa,tylko że wizyta dopiero 29 maja.Mój rodzinny mówi że nie ma sensu powtarzać tych badan bo juz za pierwszym razem były wysokie.
Tyle u mnie(czyli w sumie nic nowego)
Odezwę się jutro po wizycie u neuro
Pozdrawiam was wszystkim serdecznie
i mam nadzieję że przygarniecie mnie z powrotem
Eve poczytaj to http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1199 powinno to coś Ci wyjaśnić / monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
|