Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Przeciwciała przeciw aparatowi Golgiego (anti-Golgi apparatus antibody, albo anti-Golgi complex antibodies czyli w skrócie AGAs to przeciwciała wykrywane u pacjetów z chorobami tkanki łącznej, najczęściej chodzi o Sjogrena i tocznia ale także obecne są one u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, mieszaną chorobą tkanki łącznej, twardziną.
Są to pciała w klasie IgA i IgG, a antygenami są dla nich: giantin, golgin-245, golgin-160, golgin-95/GM130, and golgin-97.
Wg mnie cała teoria co to jest aparat Golgiego, do czego służy oraz jak powstają pciała AGAs i dlaczego mają takie a nie inne antygeny, dla nas laików a pacjentów jest zupełne zbędna.
To po prostu kolejne pciało wykrywane w naszych chorobach, niestety wygląda na to że niezbyt specyficzne i nie rozstrzygające o konkretnej jednostce chorobowej. Pomocne w diagnozie, ale dokładne rozpoznanie musi opierać się na dodatkowych przesłankach - czyli reszcie pciał u ciebie wykrytych, badaniach ogólnych i objawach.
Nie pozostaje nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i pozwolić lekarzom interpretować wyniki badań.
Rozumiem jednak ciekawość i niepokój, zatem zapraszam do poczytania innych wątków z forum:
Przeciwciała
Info o chorobach
Tu powinnaś znaleść zporo informacji, które zaspokoją wstępnie twoją ciekawość.
I jeszcze odnośniki z info o AGAs:
źródło1
źródło2
źródło3
źródło4
Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Sob Lut 18, 2006 8:35 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nannala Junior

|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 8:35 pm Temat postu: |
|
|
dzieki bardzo - te linki do tematow na forum juz przeczytalam ale nie bylam do konca pewna. teraz brzmi to jasniej.
pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje za szybka i jasna odpowiedz
dam znac jak bede wiedziec wiecej.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 8:40 pm Temat postu: |
|
|
Spoko, powoli wszystko się wyjaśni, chyba jesteś w dobrych rękach skoro wykrywają w tobie takie cudeńka jak AGA, zapewne dalej też będą tacy wnikliwi
Zatem czekamy na wieści od ciebie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 18, 2006 7:30 am Temat postu: |
|
|
hahah ja sie 'leczylam' tam gdzie ty teraz... i wiesz co wcale nie jestes pierwszym takim przypadkiem no tylko ze u mnie nawet zadnych przeciwcial nie szukali a jedynie wariata i glupka ze mnie strugali nic wiecej... ja na twoim miejscu bym stamtad spieprzala czym predzej... a na jakim oddziale lezysz i kto cie prowadzi? |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Lut 18, 2006 9:05 am Temat postu: |
|
|
znalazłam trochę nowszy artykuł o AGAs, z którego wynika że związek tych przeciwciał z poszczególnymi chorobami autoimmunologicznymi nie jest ciągle jasny, owszem występują przy SLE, Sjogrenie, RZS'sie ale mogą być również obecne przy innych chorobach, wydają się mieć związek z dysfunkcjami wątroby - znaleziono je u pacjentów z HVC i HBV.
Generalnie pierwszy raz rozpoznano AGAs w 1982 roku u pacjenta z zespołem Sjogrena, kolejne badania potwierdziły że mogą mieć one związek z toczniem i Sjogrenem, uważano nawet że mogą być "prekursorami" choroby autoimmunologicznej, tzn. pojawiać się we wczesnej fazie, jednak znajdowane są także u pacjentów bez chorob na tle autoimmunologicznym, a artykuł który cytuję podkreśla, że u pacjentów tych nie doszło do rozwinięcia się jakiejkolwiek choroby tego typu...
Zatem, wygląda na to że AGAs wymagają jeszcze wielu badań by ustalić ich związek kliniczny z poszczególnymi chorobami.
Clinical Association of Anti-Golgi Autoantibodies and their Autoantigens |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nannala Junior

|
Wysłany: Sob Lut 18, 2006 3:45 pm Temat postu: |
|
|
no to tym lepiej - znalezli toto u mnie przy jakims innym badaniu - nie znam szczegolow.
nie leze, moja mama tam pracuje a krew mialam 'utaczaną' w domu nie wypytuje na razie, podejrzewam ze kolo wtorku powinny byc wyniki - wtedy dopytam
(pozatym nie mowie ze jestem pierwszym przypadkiem - ba ! mam nadzieje ze nie jestem) |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 18, 2006 7:20 pm Temat postu: |
|
|
haha moja mama tez tam pracuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nannala Junior

|
Wysłany: Sro Mar 01, 2006 9:04 pm Temat postu: |
|
|
wynik niestety pozytywny ..
teraz utoczyli jeszcze mojej mamie krwi i zobaczymy czy ona tez takie przeciwciala posiada |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 02, 2006 7:44 am Temat postu: |
|
|
nie martw sie ja na samaym poczatku tez mialam takie przeciwciala ale jak rozpoczeto intensywne leczenie to bardzo szybko zniknely  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 02, 2006 2:35 pm Temat postu: |
|
|
Witaj w klubie Nannala.Cierpliwie czekaj na diagnoże i początek leczenia a potem juz poleci.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|