Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
AnnaE Junior

|
Wysłany: Czw Gru 19, 2013 11:38 pm Temat postu: Uszanowanie wszystkim |
|
|
Zarejestrowałam się u Was, bo szukam informacji, chyba pomocy i wsparcia duchowego. Czytam Wasze wpisy już od jakiegoś czasu.
Jestem na razie przerażona wynikami. Zrobiłam je zupełnie przypadkowo i na własny koszt.
Po lekturze wpisów na tym forumku nieco mi się poprawia nastrój, ale i tak nie mam sił pisać więcej.
Króciutko, ANA1 dodatni, ANA2 dodatni:
metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych dających na komórkach HEp-2 obraz świecenia ziarnisty w mianie 1:320.
Ale nie wykryto przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA.
Co dalej? Czy być może, że jestem zdrowa, a te wyniki nic nie znaczą? _________________ Po co ma być prosto, skoro skomplikowane też działa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 12:10 am Temat postu: |
|
|
witaj Ania
a co skłoniło Ciebie do wykonania tych badań?
miano 1:320 nie jest duże; u każdego zdrowego może takie być
wykonywałaś jakieś inne badania? jak wygląda reszta wyników?
czy masz jakieś niepokojące objawy? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
AnnaE Junior

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 12:44 am Temat postu: |
|
|
Po prostu wszystko mnie boli i to mi się wydaje niemożliwe. Wstyd się przyznać, ale uznałam, że muszę w ten sposób wykluczyć lub potwierdzić moją hipochondrię. Nie mogę rano zwlec się z łóżka. Ból nie do wytrzymania łazi po mnie jak chce. Kości z kręgosłupem na czele, jelita, żołądek, ucho z policzkiem i żuchwą, tył głowy, ręce, nogi, nawet pięty. Gdy w końcu wstanę, kaszlę i oczyszczam drogi oddechowe przez kilkanaście minut.
Leczę się od 10 lat na wielopoziomową dyskopatię wszystkich odcinków kręgosłupa. No i wszechobecne zwyrodnienia stawów.
Wszystkie badania i wyniki wykazują niewielkie zmiany. Wynik badania anty-CCP <0,5 , a więc dobry. To skąd takie bóle?
Dwa lata temu upadłam na twarz. Zdążyłam podeprzeć się dłońmi i naderwałam ścięgno rotatora w barku, co nałożyło się na ból promieniujący z odcinka szyjnego kręgosłupa. W szpitalu na rehabilitacji przebywałam z kobietą cierpiącą na toczeń. To ona mnie obserwowała i zachęciła do wykonania tych badań, bo sporo dolegliwości miałyśmy takich samych.
Nosiłam się z tą sugestią ponad pół roku, ale ból mnie wykańcza i postanowiłam się zbadać. A teraz znów sama nie wiem. _________________ Po co ma być prosto, skoro skomplikowane też działa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 7:18 am Temat postu: |
|
|
Witaj Aniu.
Wielu z nas podejrzewalo sie o hipochondrie lub podejrzenia padaly ze strony lekarzy...
Glowa do gory!
Najwazniejsze to poznac przyczyne tak zlego samopoczucia i zawalczyc o lepsze!
Nazwa choroby zdaje sie drugorzedna, prawda?
Czy bylas juz na konsultacji reumatologicznej ?????...
Wydaje mi sie, ze dobry, wnikliwy specjalista w tej dziedzinie moglby byc pomocny.
Dobrze, ze do nas trafilas jest tu duzo duszyczek chetnych do uzyczenia ramienia, podania chusteczek.. czy sprzedania kopa na rozped..
Rozgosc sie.
Pozdrawiam.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
AnnaE Junior

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 9:03 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję
Nie byłam jeszcze, bo nie miałam żadnych wyników, a wstydziłam się iść tylko ze słowem.
Mam sporo wyników z TK i RM, ale wszystkie na ramię/bark i kręgosłup. No i OB-15. Też nie za wysokie. RTG płuc, nie za dobry i z tym mam skierowanie na wewnętrzny do szpitala. Termin pod koniec stycznia (czekam od września).
W moczu 5-10 leukocytów, 0-1 erytrocyt świeży i d. liczne szczawiany wapnia. Czyli też szaleństwa nie ma.
Czy z tymi ANA już warto iść do reumatologa? Dziś poszłabym po skierowanie, ale nie chcę się ośmieszyć.
W sumie jestem bez opieki, bo do neurologa mam termin na maj 2014 r., a do Reh. na koniec lutego.
Pozdrawiam wszystkich i miłego dnia życzę  _________________ Po co ma być prosto, skoro skomplikowane też działa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
christiane Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 10:05 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Czy z tymi ANA już warto iść do reumatologa? Dziś poszłabym po skierowanie, ale nie chcę się ośmieszyć. |
Aniu, jasne, że idź po skierowanie. Twoje objawy i przeciwciała przemawiają za jakąś chorobą układową,
ANA 1:320 uważane jest za słabo dodatnie, z grupy ENA nic nie wyszło, ale już jeśli są objawy lekarz na pewno skieruje do reumatologa
ja mam np. 1:640, ale na razie nie jestem leczona bo nie mam jakichś bardzo dokuczliwych objawów
moja lekarka POZ wypisała mi skierowanie do reuma bez problemu, powiedziała, że jeśli są przeciwciała to jak najbardziej trzeba to skonsultować nawet jeśli nie ma konkretnych objawów |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 11:26 am Temat postu: |
|
|
Witaj
Też sądzę, że spokojnie możesz iść po skierowanie.
Jeżeli sama chciałas wykluczyć swoją hipochondrię to chyba najlepszy dowód na to, że jej nie masz.. Na pewno potrzebny Ci lekarz i więcej badań żeby coś potwierdzić albo wykluczyć. _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 11:48 am Temat postu: |
|
|
witaj na forum
idz po skierowanie i szukaj dobrego reumatologa - bo i tutaj jak wszędzie kolejki, na początku roku terminów więcej , więc zapisuj się , co dalej to juz on/ona zadecyduje
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
AnnaE Junior

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 5:12 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Wam wszystkim. Poprawiłyście mi nastrój.
Pójdę do polecanego na tym forum reumatologa. Przyjmuje w czwartki, a więc dopiero po świętach. Jak zorientowałam się po Waszych wpisach na całym forumku, to długa droga przede mną. Rzeczywiście, prawie nic nie mam.
 _________________ Po co ma być prosto, skoro skomplikowane też działa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Justka223 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 5:39 pm Temat postu: |
|
|
Witaj cieplutko na forum Wizyta u lekarza to bardzo dobry pomysł.
Ja mam ANA1:100 świecenie typu cytoplazmatycznego, ANA3 jak na razie ujemny , (no jeden wynik graniczny), i ciut objawów podobnych do twoich. Lepiej troszkę podrążyć, niż coś przegapić
Pozdrawiam serdecznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 5:47 pm Temat postu: |
|
|
Witam ciepło i serdecznie na Forum..  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
AnnaE Junior

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Łomatko
Dzięki! _________________ Po co ma być prosto, skoro skomplikowane też działa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 7:00 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Dziewczyny już wszystko napisały więc nie będę się powtarzać. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
AnnaE Junior

|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 7:08 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, Ewelino! _________________ Po co ma być prosto, skoro skomplikowane też działa... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|