Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

propozycje przepisów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
abisynka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 2666

PostWysłany: Pon Sie 12, 2013 10:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

za cukinią nie przepadam ale lubię tak zrobione bakłażany ale z solą ziołową, albo w panierce jak do kotletów Very Happy


co do ilości lecza, no cóż otrzymuję ok 21-23 porcje Very Happy
a że nie mogę stać nad garami oraz mam kuchnię bez okna i wentylacji i kuchenkę elektryczną więc gotuję raz w tyg coś ok 40-60 min i część mrożę a potem tylko odgrzewam w 2-3 min, mniej zaduchu, prądu itd Wink
_________________
"wiedzieć to znać swoje przeznaczenie"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Karii
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 4372

PostWysłany: Wto Sie 13, 2013 11:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

iwuś taką cukinie i bakłażan robiony w podobny sposób jadłam kilogramami w Turcji Slina
_________________
..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
iwus
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 2560
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Sro Sie 14, 2013 6:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karii - to sama pyszność, nie mówiąc o innych, warzywowych przekąskach, za którymi bardzo mi się tęskni Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Czw Sie 15, 2013 10:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kinga za sałatkę z cukini przyznaję ci puchar
mistrzostwo swiata ,w samku

przepyszna jest ta sałatka, 3 minuty roboty i niebo w gębie Slina Slina Slina
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7066
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Wto Paź 08, 2013 1:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krem z dyni z imbirem i pomarańczą


500 g dyni, zważonej ze skórą
1 łyżka masła  
4 łyżki płatków migdałów
1 łyżeczka imbiru w proszku 
sól i pieprz
sok z 1 pomarańczy 
starta skórka z 1 pomarańczy 


W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię oraz imbir w proszku. Dolewamy sok z pomarańczy i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem.
Gdy dynia zrobi się miękka, zdejmujemy z gazu i miksujemy całość blenderem i dodajemy jogurtu naturalnego (wg uznania). Na suchej patelni (bez tłuszczu) prażymy płatki migdałów aż do zarumienienia. Zupę podajemy posypaną prażonymi migdałami.

Ja dodałam świeży starty na tarce imbir w korzeniu. Składniki nieco oczywiście orientacyjnie podane, bo w praktyce różnie wychodzi Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Wto Paź 08, 2013 1:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podeślę wersję dietetyczną zupy dyniowej
http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/2013/10/dietetycznie-zupa-dyniowa.html

bardzo smaczna i lekkostrawna Smile
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 3438
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią Lis 01, 2013 10:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fajnie, że trafiłem na oba ostatnie posty. Przedwczoraj kupiłem pierwszy raz w życiu dynię i mam mały "rebus" jak ją spożytkować. Nie puszczając oczywiście kuchni z dymem, do czego mam niestety skłonności Smile

Próba pochłonięcia na surowo skończyła się niestety niepowodzeniem. Mimo tego, że na surowo potrafię wsunąć nieraz takie rzeczy, że szok (choć do Beara Grylls'a na szczęście nie umywam się), surowa dynia to zdecydowanie nie to, co "tygrysy lubią najbardziej".

Macie może jeszcze jakieś inne opcje na dania z dyni? Opcja "danie w mordę" jest już odkryta...
_________________
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Pią Lis 01, 2013 10:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

placuszki z dyni ? dynię zetrzec na grubych oczkach tarki, dodać mąkę jajko, przyprawy w/g uznania i zrobic jak placki ziemniaczane, można zrobić np. pól na pół z ziemniakami
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Cze 2005
Posty: 6572
Skąd: Opolskie

PostWysłany: Pią Lis 15, 2013 9:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupa gulaszowa

ewelina266 napisał:
aiwka Smile
Ja robię tak. Mięsko z łopatki lub szynki podsmażam i duszę w bulionie wołowym. Do tego dorzucam podsmażoną cebule i czosnek. Dużo papryki słodkiej w proszku, pieprz, papryka ostra. Jak już jest mięsko miękkie dodaję paprykę kolorową pokrojoną w grubą kostkę. Podduszam niedługo, żeby się nie rozpadła. Na koniec fasola z puszki i gotowe Smile
To tak po krótce.

Modów przepraszam, że nie w przepisach Wink


a sobie dałam do przepisów by nie szukać Cool
_________________
Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 2800

PostWysłany: Pią Lis 15, 2013 10:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Agnieszko Smile
_________________
Zbieram siły do walki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Karii
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 4372

PostWysłany: Sob Lis 16, 2013 5:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi

 150 g makaronu muszelki
 150 g łososia wędzonego
 garść orzechów włoskich ( ile kto ma ochotę, ja dałam dość dużo)
 1/2 cebuli
 2 ząbki czosnku
 koperek
 4 łyżki płynnej śmietanki kremówki
 świeżo zmielony czarny pieprz
 oliwa z oliwek
 5 łyżek białego wina
 świeża bazylia

Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy, wrzucam pokrojoną cebulę, czosnek, orzechy i chwilę podgrzewam, aż składniki staną się szkliste, ale niezbyt zrumienione. Wlewam wino i chwilę odparowuję, wkładam pokrojonego na kawałki łososia wędzonego i delikatnie mieszając, chwilkę go podgrzewam. Na sam koniec dolewam śmietankę i dorzucam poszarpane liście bazylii. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Posypuję koperkiem.

Zmodyfikowany przepis na podstawie http://www.kwestiasmaku.com/pasta/losos/z_orzechami_wloskimi/przepis.html
_________________
..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
esqa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 26 Cze 2013
Posty: 570
Skąd: wrocław

PostWysłany: Sob Sty 11, 2014 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pasztet z selera

1 kg selera
2 duże cebula
1 kostka margaryny
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka wody
1,5 szklanki bułki tartej
6 jaj
2 kostki bulionu grzybowego
sól, pieprz

seler i cebulę zetrzeć na tarce. wrzucić do garnka, dodać wodę, rozdrobniony czosnek, margarynę oraz sól, pieprz i bulion. gotować do miękkości. letnie zmiksować. ostudzić. do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą. dobrze wymieszać. foremkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. piec 1 godz. w temp 180 st.
_________________
powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
iwus
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 2560
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Sob Sty 11, 2014 11:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

esqa - dzięki Very Happy Tak myślę, żeby margarynę zastąpić masłem, a zamiast bulionu wrzucić parę grzybków suszonych, jak myślisz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Papsi
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 14 Sty 2013
Posty: 1161
Skąd: galaktyka snów

PostWysłany: Nie Sty 12, 2014 5:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Roladki z bakłażana z serem feta i suszonymi pomidorami.

2 średnie bakłażany
ser feta - pół kostki
świeże listki bazylii lub pół łyżeczki oregano
ząbek czosnku
mała puszka pomidorów suszonych (jeśli brak mogą być zwykłe)
oliwa z oliwek do posmarowania
kilka kropel octu balsamicznego.

Bakłażany myjemy, wycieramy, kroimy wzdłuż na paski 0,5 do 0,7 mm (grubsze plastry nie będą się dobrze zawijac - uzywam do tego celu krajalnicy)
Solimy z obu stron i odkładamy na sitko na ok 15 min.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni opcja gril plus termoobieg do nagrzania.

Przystępujemy do robienia farszu:
fetę rozduszamy widelcem ze startym ząbkiem czosnku, pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami, dodajemy łyżkę stołową oliwy z pomidorów, ćwierć łyżeczki octu balsamicznego, listki bazylii lub oregano i razem dokładnie mieszamy.

Bakłażany odciskamy dokładnie na ręczniku papierowym, posmarowane z obu stron oliwą z oliwek (nie zapominając o skórce - nie posmarowana nieestetycznie się zruloni) wkładamy na kratkę grilową i pieczemy ok 6 minut z każdej strony. (piekarnik można zastąpić patelnią grilową, w lecie na grillu węglowym)
Po wyjęciu smarujemy fetą z dodatkami, zwijamy w ruloniki i wcinamy Smile
Slina
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
iwus
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 2560
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Nie Sty 12, 2014 6:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brzmi pysznie Slina Na pewno w najbliższym czasie zrobię Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 14, 15, 16  Następny
Strona 7 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group