|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sie 12, 2013 10:33 pm Temat postu: |
|
|
za cukinią nie przepadam ale lubię tak zrobione bakłażany ale z solą ziołową, albo w panierce jak do kotletów
co do ilości lecza, no cóż otrzymuję ok 21-23 porcje
a że nie mogę stać nad garami oraz mam kuchnię bez okna i wentylacji i kuchenkę elektryczną więc gotuję raz w tyg coś ok 40-60 min i część mrożę a potem tylko odgrzewam w 2-3 min, mniej zaduchu, prądu itd  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 11:15 am Temat postu: |
|
|
iwuś taką cukinie i bakłażan robiony w podobny sposób jadłam kilogramami w Turcji  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 14, 2013 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Karii - to sama pyszność, nie mówiąc o innych, warzywowych przekąskach, za którymi bardzo mi się tęskni  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Sie 15, 2013 10:29 am Temat postu: |
|
|
kinga za sałatkę z cukini przyznaję ci puchar
mistrzostwo swiata ,w samku
przepyszna jest ta sałatka, 3 minuty roboty i niebo w gębie  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 08, 2013 1:21 pm Temat postu: |
|
|
Krem z dyni z imbirem i pomarańczą
500 g dyni, zważonej ze skórą
1 łyżka masła
4 łyżki płatków migdałów
1 łyżeczka imbiru w proszku
sól i pieprz
sok z 1 pomarańczy
starta skórka z 1 pomarańczy
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię oraz imbir w proszku. Dolewamy sok z pomarańczy i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem.
Gdy dynia zrobi się miękka, zdejmujemy z gazu i miksujemy całość blenderem i dodajemy jogurtu naturalnego (wg uznania). Na suchej patelni (bez tłuszczu) prażymy płatki migdałów aż do zarumienienia. Zupę podajemy posypaną prażonymi migdałami.
Ja dodałam świeży starty na tarce imbir w korzeniu. Składniki nieco oczywiście orientacyjnie podane, bo w praktyce różnie wychodzi  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 01, 2013 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Fajnie, że trafiłem na oba ostatnie posty. Przedwczoraj kupiłem pierwszy raz w życiu dynię i mam mały "rebus" jak ją spożytkować. Nie puszczając oczywiście kuchni z dymem, do czego mam niestety skłonności
Próba pochłonięcia na surowo skończyła się niestety niepowodzeniem. Mimo tego, że na surowo potrafię wsunąć nieraz takie rzeczy, że szok (choć do Beara Grylls'a na szczęście nie umywam się), surowa dynia to zdecydowanie nie to, co "tygrysy lubią najbardziej".
Macie może jeszcze jakieś inne opcje na dania z dyni? Opcja "danie w mordę" jest już odkryta... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Lis 01, 2013 10:39 pm Temat postu: |
|
|
placuszki z dyni ? dynię zetrzec na grubych oczkach tarki, dodać mąkę jajko, przyprawy w/g uznania i zrobic jak placki ziemniaczane, można zrobić np. pól na pół z ziemniakami _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 15, 2013 9:53 am Temat postu: |
|
|
Zupa gulaszowa
ewelina266 napisał: |
aiwka
Ja robię tak. Mięsko z łopatki lub szynki podsmażam i duszę w bulionie wołowym. Do tego dorzucam podsmażoną cebule i czosnek. Dużo papryki słodkiej w proszku, pieprz, papryka ostra. Jak już jest mięsko miękkie dodaję paprykę kolorową pokrojoną w grubą kostkę. Podduszam niedługo, żeby się nie rozpadła. Na koniec fasola z puszki i gotowe
To tak po krótce.
Modów przepraszam, że nie w przepisach  |
a sobie dałam do przepisów by nie szukać  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 15, 2013 10:00 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję Agnieszko  _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lis 16, 2013 5:35 pm Temat postu: |
|
|
Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi
150 g makaronu muszelki
150 g łososia wędzonego
garść orzechów włoskich ( ile kto ma ochotę, ja dałam dość dużo)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
koperek
4 łyżki płynnej śmietanki kremówki
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
5 łyżek białego wina
świeża bazylia
Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy, wrzucam pokrojoną cebulę, czosnek, orzechy i chwilę podgrzewam, aż składniki staną się szkliste, ale niezbyt zrumienione. Wlewam wino i chwilę odparowuję, wkładam pokrojonego na kawałki łososia wędzonego i delikatnie mieszając, chwilkę go podgrzewam. Na sam koniec dolewam śmietankę i dorzucam poszarpane liście bazylii. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Posypuję koperkiem.
Zmodyfikowany przepis na podstawie http://www.kwestiasmaku.com/pasta/losos/z_orzechami_wloskimi/przepis.html _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
esqa Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 11, 2014 10:05 pm Temat postu: |
|
|
pasztet z selera
1 kg selera
2 duże cebula
1 kostka margaryny
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka wody
1,5 szklanki bułki tartej
6 jaj
2 kostki bulionu grzybowego
sól, pieprz
seler i cebulę zetrzeć na tarce. wrzucić do garnka, dodać wodę, rozdrobniony czosnek, margarynę oraz sól, pieprz i bulion. gotować do miękkości. letnie zmiksować. ostudzić. do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą. dobrze wymieszać. foremkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. piec 1 godz. w temp 180 st. _________________ powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 11, 2014 11:13 pm Temat postu: |
|
|
esqa - dzięki Tak myślę, żeby margarynę zastąpić masłem, a zamiast bulionu wrzucić parę grzybków suszonych, jak myślisz? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Papsi Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 5:29 pm Temat postu: |
|
|
Roladki z bakłażana z serem feta i suszonymi pomidorami.
2 średnie bakłażany
ser feta - pół kostki
świeże listki bazylii lub pół łyżeczki oregano
ząbek czosnku
mała puszka pomidorów suszonych (jeśli brak mogą być zwykłe)
oliwa z oliwek do posmarowania
kilka kropel octu balsamicznego.
Bakłażany myjemy, wycieramy, kroimy wzdłuż na paski 0,5 do 0,7 mm (grubsze plastry nie będą się dobrze zawijac - uzywam do tego celu krajalnicy)
Solimy z obu stron i odkładamy na sitko na ok 15 min.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni opcja gril plus termoobieg do nagrzania.
Przystępujemy do robienia farszu:
fetę rozduszamy widelcem ze startym ząbkiem czosnku, pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami, dodajemy łyżkę stołową oliwy z pomidorów, ćwierć łyżeczki octu balsamicznego, listki bazylii lub oregano i razem dokładnie mieszamy.
Bakłażany odciskamy dokładnie na ręczniku papierowym, posmarowane z obu stron oliwą z oliwek (nie zapominając o skórce - nie posmarowana nieestetycznie się zruloni) wkładamy na kratkę grilową i pieczemy ok 6 minut z każdej strony. (piekarnik można zastąpić patelnią grilową, w lecie na grillu węglowym)
Po wyjęciu smarujemy fetą z dodatkami, zwijamy w ruloniki i wcinamy
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 6:19 pm Temat postu: |
|
|
Brzmi pysznie Na pewno w najbliższym czasie zrobię  |