Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
markiza Junior

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 7:26 pm Temat postu: podejrzenie SLE |
|
|
Witam , napiszę tak jestem zielona w temacie , ponieważ od prawie trzech lat mam problemy z całą sobą , i tak Kilkanascie lat leczyli mnie na astmę , teraz okazało się że to spastyczne eozynofilowe zapalenie oskrzeli ( eozynofile płucne 50%) , byłam na encortonie i czułam się dobrze nie biorąc pod uwagę skutków ubocznych ,teraz doszło tak; bolące stawy rąk , nadgarstów, barku , kolana , stopy ,zmęczenie niezależne od pory dnia ,wypadające włosy (masakra)problemy z pamięcią i koncentracją ,bezsennosc , słabe ręce i mięsnie , ,nadcisnienie w oczach ,.Badania krwi robione poł roku temu wszystkie oki .Tylko ANA2 ,ANA3 dodatnie 1;320 typ swiecenia homogenny i ziarnisty dsDNA dodatnie na jeden +,reumatolog zlecil ponowną morfologie , kazał wrócić za dwa tygodnie z wynikami .Diagnoza ;obserwacja w kierunku SLE. Sama już nie wiem co jest grane czy to może być toczeń? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Dodatnie ANA jest tylko jednym z kryteriów diagnozy choroby tkanki łącznej. Pozostałe objawy również występują w tego typu chorobach, jednak nie tylko.
Póki co więc warto poczekać na rozwój wypadków, wyniki badań i opinię lekarza.
Trzymam kciuki za szybkie zdiagnozowanie problemu. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Witaj rozgość sie u nas. Powodzenia w diagnozie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Zeby to mogł być toczen trzeba spełnic wiele kryteriów , samo ANA to za mało
objawy ktore u Ciebie występują najprawdopodniej są skutkiem ubocznym sterydów
u mnie wystąpiły wszystkie ktore opisujesz juz po krotkim czasie sterydoterapii
nie wyklucza to jednak tego że i choroba dodaje swoje, trudno to rozgraniczyć
na pytanie czy to może być toczen ? nie odpowiem- po prostu nie wiem.Oczywsicie to może być toczen , ale nie musi
dobrze by było zrobić badania po odstawieniu sterydów- wtedy wyjdą najbardziej wiarygodnie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 8:40 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
markiza Junior

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 8:45 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję za mega szybką reakcję ,jutro idę na badanie krwi, ale reumatolog zleciła mi tylko kreatyninę mocz ,CPR ALAT i morfologie .Badania miałam robione kilka miesiecy po ostawieniu encortonu . Problemy z stawami i resztą zaczęły się dużo wczesniej , jak pisałam prawie trzy lata temu , jak sięgam pamięcią po poronieniu .Zobaczymy jak wyjdą wyniki ,mam nadzieję że dobrze . |
|
Powrót do góry |
|
 |
markiza Junior

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 8:49 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję za mega szybką reakcję ,jutro idę na badanie krwi, ale reumatolog zleciła mi tylko kreatyninę mocz ,CPR ALAT i morfologie .Badania miałam robione kilka miesiecy po ostawieniu encortonu . Problemy z stawami i resztą zaczęły się dużo wczesniej , jak pisałam prawie trzy lata temu , jak sięgam pamięcią po poronieniu .Zobaczymy jak wyjdą wyniki ,mam nadzieję że dobrze . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Fakt przeoczyłam
lekarz moze miec rację . Jesli badania były juz bez sterydów to są one wiarygodne.
Częsć z Twoich objawów pasuje to tocznia.
dobre wyniki tych badan ktore masz do zrobienia o niczym nie przesądzą.
chyba że coś wyjdzie nie tak , tego oczywiście nie zyczę _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 9:53 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Markiza.
Oj Twoja historia bardzo przypomina mi moje poczatki choroby.. Rowniez zaczelo sie od oskrzeli.
Jestes pod opieka specjalisty wiec mam nadzieje, ze szybko ustali co Ci dolega.
Czy to toczen? Nie wiem, musisz poczekac jak Twoj lekarz pozbiera wszystko w logiczna calosc.
Tak, czy siak, najwazniejsze jest abys otrzymala odpowiednie leczenie i poczula sie lepiej.
Trzymam kciuki!
I, oczywiście, czekam na info...
Pozdrawiam. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 10:30 pm Temat postu: |
|
|
ja również serdecznie witam  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 8:09 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 10:02 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka2211 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 10:11 am Temat postu: |
|
|
witam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
markiza Junior

|
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 10:29 am Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich i dziękuję za serdeczne przyjęcie na forum .Dziś byłam na badanie krwi ,wizytę mam na 20-stego . odezwę się i opowiem co powiedział lekarz . Obecnie jestem pod opieką pulmonologa i on monitoruje moje płuca ,na szczęście nie ma oznak włóknienia ,co do reumatologa to jeden podejrzewal kolagenoze więc pomyślałam że się nie zna i poszłam do innego a ten że toczeń . Wychodzi na to że to ja się nie znam . Pozdrowienia dla wszystkich i zdrowia życzę . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Justka223 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 11:05 am Temat postu: |
|
|
Witaj serdecznie.  |
|
Powrót do góry |