Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2013 11:58 pm Temat postu: |
|
|
Monika B. napisała
Cytat: |
ja tez spotkałam sie taka sytuacją , profesor stwierdził ze jestem tak przesterydowana czyli tak nafaszerowana sterydami ze nie spełniają one juz swojej roli, czyli trzeba byłoby brac wiecej i wiecej aby dało to jakis efekt ,
wtedy zaproponował mi zmianę sterydow na calcort , i pomogło poczułam się lepiej mimo mniejszej dawki co prawda tez steryd ale ciut inny lepszy i choroba stanęla na pewien czas w miejscu i chyba o to tutaj chodzi , |
czy dobrze rozumiem, że zmiana sterydów na "lepsze" może powodować lepsze samopoczucie, poprawę?? Pytam bo dawno temu lekarz zmienił mi encorton na metypred- nie czułam wtedy fizycznie żadnych zmian- ale na twarzy faktycznie "schudłam". Ostatno zaś, lekarz zmienił mi 8 mg metypredu na 6 mg medrolu(rzekomo lepszy) i faktycznie czuję się fizycznie znacznie lepiej... |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 25, 2013 1:17 pm Temat postu: |
|
|
Oba te leki to metyloprednizolon tylko inny producent i technologia wytwarzania. _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 25, 2013 4:19 pm Temat postu: |
|
|
Ja wiem, że steryd to steryd.. metyleprednizolum to skladnik podstawowy, a różni się substancjami pomocniczymi.. a pytam tylko czy zmiana z jednych na drugie powoduje poprawę- logicznie myśląc nie powinny, ale skoro Monika B. i ja lepiej się czułyśmy to coś w tym musi być. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 25, 2013 5:07 pm Temat postu: |
|
|
szarlotka
ja zmieniałam sterydy z jednych na drugie tak, że kazdy z nich roznił się substancją czynną i to jest istota każdego leku
czyli różnice polegały na tym ,że działały trochę inaczej, bo sterydy z kazdej grupy działają ciut inaczej, rozni je czas działania inna przyswajalnośc oraz inne oddziaływanie na ogranizm ( to tak jakbyś brała rozne antybiotyki- cel jest tak sam, zlikwidować infekcję)
Ty nie zmieniłas substancji czynnej , bierzesz to samo tyle ze mniej
w momencie kiedy zmieniłas encorton na metypred to juz była zmiana konkretnego sterydu na inny steryd to jakbyś brała coś innego
teraz to tak jak zamiennik tego samego leku, a wiec u Ciebie nie zmieniło się działanie leku to nadal ten sam lek.
U ciebie ten steryd teraz
moze działać ciut delikatniej bo jest go mniej- być może tego było Ci trzeba ,zmniejszenia dawki i dlatego czujesz się lepiej  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 25, 2013 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Moniko B. dziękuję, rozwiałaś mi wszelkie wątpliwości  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 25, 2013 5:34 pm Temat postu: |
|
|
proszę bardzo  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 27, 2013 10:15 pm Temat postu: |
|
|
Bralyscie cos takiego???.. :
Dihydrocodeine 30mg
ciekawa jestem jakie macie doswiadczenia z tym lekiem.. pomoglo komus??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 7:56 am Temat postu: |
|
|
To opioidowy lek przeciwbólowy. W Polsce pod nazwą DHC Continus (na różową receptę). Działa bardzo silnie przeciwbólowo. Masz zapisaną niewielką dawkę. moze działać odurzająco. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmm... Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 9:53 am Temat postu: |
|
|
haha to ewela będzie szaleć  _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" |
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 12:11 pm Temat postu: |
|
|
mmm... dlaczego ja o tym samym pomyślałam ?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 1:06 pm Temat postu: |
|
|
mmmm, Katarzynko.. Wy to jednak mnie znacie!
Kina- dzieki za odpowiedz.. (tzn. ze juz innych "odurzaczy" nie bede -w tym samym czasie -stosowac) Niska ale mam powiedziane 1 lub 2 co 4/6 godz,.. Dzieki nazwie, ktora wrzucilas to poczytalam o tym leku -bedzie jazda!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Mar 08, 2013 7:24 pm Temat postu: |
|
|
moj tata brał DHC przy raku płuc _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aga28 Super senior

|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 1:42 pm Temat postu: |
|
|
To moja lista
rano
prednisolone 1 mg
plaquenil 200mg
ferrous fumarate 210mg- zelazo
zeffix 100mg-na watrobe
omeprazole 20mg- ochrona
alendronic acid 10 mg- osteroporoza
adcal-d3 osteroporoza
aspirin 75mg CAPS
dalteparin 5000u CAPS
hypromellose krople do oczu
lacri lube zel na oczy
popudnie
zelazo
wieczor
simvastatin 40mg na cholestetrol
plaquenil 200mg
Ewelina Dihydrocodeine + paracetmol preciwbolowe |
|
Powrót do góry |
|
 |
nulka Kadet

|
Wysłany: Czw Sty 23, 2014 2:47 pm Temat postu: |
|
|
hej. Czy ktoś z Was wie czy można dzielić metypred 16 mg na 4 części, mimo że jest tylko podziałka na połowę? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Papsi Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 23, 2014 2:59 pm Temat postu: |
|
|
Nulko ja chlastałam na 4 częsci encorton 20 i 10 mg - jak mi brakło 5 mg
a zejście było o 2,5 mg. Teraz calcort też dzielę, ale tylko na pół.
Nie wiem jak wygląda Twoja tableta, ale to wydaje mi się działa analogicznie. Skoro nie ma podziałki to robisz to na oko. Najlepiej małym ostrym nożykiem na DREWNIANEJ desce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|