Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Markiza
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
iza.b
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 13, 2014 11:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
markiza
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sty 20, 2014 7:35 pm    Temat postu: ANA Odpowiedz z cytatem

Witam , jestem po kolejnej wizycie u reumatologa , morfologia w normie , czyli wszystko super tyyylko boli ....pewnie wymysliłam sobie . Reumatolog zleciła jeszcze raz ANA tylko teraz metodą Elissa . Co za różnica jaką metodą wykonano badanie . Nic nie rozumiem ,cała morfologia w normie , nie ma stanu zapalnego .Jakie wy mieliście wyniki i czy też tyle razy robiliście te ANA ?Zapisała mi tylko lek przeciwbólowy .Mam ją odwiedzić za dwa miesiące.włosy lecą mi tak że chyba wypadną wszystkie , jak wtedy będę chodzić do pracy ,chyba się załamie.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Sty 20, 2014 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sama morfologia niezbyt duzo ma wspolnego z naszymi chorobami . Zazwyczaj jest dobra. Zdarza się lekka anemia, zdarza się obniżenie leukocytow ale jak mówię zdarza się . Nie jest to regułą. Czesto jest morfologia bardzo dobra . CRP lub OB takze nie zawsze się podniesie.

dopiero pełne ANA, ANA2 , moze dac podstawę do diagnozy.
zrob te badania tak jak zalecono
czasem badania bardzo długo się powtarza az dadzą jednoznaczną odpowiedz lub dolączą inne objawy np czynniki stanu zapalnego wyjdą wysokie.
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 20, 2014 11:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiitaj.
Ja CRP i OB mam w normie a stany zapalne występują. Niestety nieraz na pełną diagnozę się czeka. Ja czekałam 8lat. Smile
Powrót do góry
markiza
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Sty 22, 2014 7:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki za zainteresowanie.To czego nie rozumiem to to iż miałam już robione ANA2 I ANA3 profil ANA2 wyszło 1;320, typ swiecenia homogenny i ziarnisty , a profil ANA3 dodatni na jeden + dsDNA. Co zmieni następny wynik ANA ....po kilku miesiącach urosnie albo zniknie. Dla mnie to zwyczajne granie na zwłokę .Po lekarzach chodzę od prawie trzech lat a diagnozy nie widać . Może wróżka szybciej coś wymyśli .
Powrót do góry
markiza
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Sty 22, 2014 7:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki za zainteresowanie.To czego nie rozumiem to to iż miałam już robione ANA2 I ANA3 profil ANA2 wyszło 1;320, typ swiecenia homogenny i ziarnisty , a profil ANA3 dodatni na jeden + dsDNA. Co zmieni następny wynik ANA ....po kilku miesiącach urosnie albo zniknie. Dla mnie to zwyczajne granie na zwłokę .Po lekarzach chodzę od prawie trzech lat a diagnozy nie widać . Może wróżka szybciej coś wymyśli .
Powrót do góry
markiza
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Sty 26, 2014 10:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam ponownie .pomyslałam że pojdę do dermatologa ,choc już sama nie wiem czy to wszystko ma sens . Wszystko zniosę ,dosłownie wszystko ale jak mam sobie poradzic z masakrycznie wypadającymi włosami , co mam robić ? Brałam już chyba wszystko co jest i zero poprawy , cały czas łykam biotebal , ale nie ma efektów . Jak ja bede chodzic do pracy bez włosów , przerobiłam tycie po encortonie rozdraznienia bóle głowy i wiele innych ale tego chyba nie przeskoczę . Jak mam sie leczyć bez diagnozy co mam robić . chyba z tych nerwów zaczęło mnie piec , szczypać na twarzy , wysypka na brodzie gotowa Jakby wszystkiego było mało umarła moja mama ......leczyli ją ale diagnozy nie postawili i nagle w ciągu dwóch tygodni umarła .Więc jaki sens ma chodzenie do lekarza jak i tak to nic nie da .
Powrót do góry
agnaft
Super senior
Super senior

PostWysłany: Nie Sty 26, 2014 11:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Cie Markizo
Doskonale Cie rozumiem ,jestem równiez załamana swoimi włosami .Zazywam tez biotebal ,ale najbardziej jestem zadowolona po zastosowaniu maseczki Wax (tej tradycyjnej),mam wrazenie ,ze włosy lepiej się ukladaja i nie koltunia ,przez\to mniej wypadają.
A sprawdzałas hormony tarczycowe?Ja mam je w normie ale juz przeciwciala anty TPO podwyzszone i nie wiem czy to nie jest gl przyczyna wypadania.
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Sty 26, 2014 11:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Markiza bardzo mi przykro z powodu Twojej Mamy Sad

Cytat:
chyba z tych nerwów zaczęło mnie piec , szczypać na twarzy , wysypka na brodzie gotowa

może to alergia na coś? piszesz, że rozważasz wizytę u dermatologa - nie rozważaj, tylko idź

Cytat:
Jak ja bede chodzic do pracy bez włosów
o ile się orientuję, to do chodzenia potrzebne są nogi.... brak włosów nie przeszkadza w tej czynności Wink
wiele osób żyje bez nich i dają radę

Powrót do góry
markiza
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Sty 26, 2014 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maske wax stosowalam dlugo ale nic to nie dalo ,mialam tsh podwyzszone i endokrynolog zlecil dodatkowe badania TSH ,FT4,p/c anty -TG, p/canty TPO, wszystkie badania zrobilam i bylo w normie ,nawet TSH które wczesniej bylo 6.50 tez jest w normie . Do pazdziernika bralam encorton a badanie robilam w koniec grudnia.Można powiedziec że do chodzenia do pracy potrzebne są nogi ale ja wolałabym się po..... niż iść do pracy z łysymi włosami Sad
Powrót do góry
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sty 26, 2014 12:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo mi przykro z powodu Twojej mamy Sad

Nie możesz się załamywać, do lekarzy musimy chodzić, bez nich ciężko żyć, kwestia żeby znaleźć tego odpowiedniego, który nie zbagatelizuje naszej choroby i różnych objawów i będzie wiedział, gdzie nas pokierować.

Co do włosów, mi pomogło mycie w szamponie Revitax na opakowaniu jest napisane na porost włosów, ale mi pomógł w opanowaniu wypadania, pytaj o niego w aptekach lub sklepach zielarskich.

Nie dawaj się, w końcu musi być dobrze.
Trzymaj się cieplutko.
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Sty 26, 2014 4:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

markiza napisał:
Można powiedziec że do chodzenia do pracy potrzebne są nogi ale ja wolałabym się po..... niż iść do pracy z łysymi włosami Sad

mam nadzieję, że żartujesz....

Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sty 26, 2014 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Markiza.. Shocked Shocked Shocked ...
Moze tutaj jakąś porade znajdziesz.

http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3326&start=0

Kinga, ja tez mam taka nadzieje... Wlosy to nie koniec świata. Rolling Eyes
Bambi
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Sty 26, 2014 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez Bambi dnia Wto Kwi 08, 2014 7:46 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
iza.b
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sty 26, 2014 7:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wspólczuje z powodu Mamy[*]

Robiłaś dodatkowe badania i miałaś w normie, czy TSH było powyżej 2, bo jeżeli tak, to nie jest w normie, każdy normalny endo Ci to powie, a przy niedoczynności włosy się sypia jak diabli. Tak samo ft3 i ft4 powinno się wyliczać procentowo. Ja w chwili obecnej mam drugiego endo od czasu diagnozy hashimoto, ale tylko dlatego, ze pierwszy byl prywatnie i 75km ode mnie, a teraz mam na miejscu i zostałam przy nim, bo ma dokładnie takie podejście jak ta pierwsza, a po drugie jest na NFZ.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: