Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
iza.b Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 11:53 am Temat postu: |
|
|
Witaj  |
|
Powrót do góry |
|
 |
markiza Junior

|
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 7:35 pm Temat postu: ANA |
|
|
Witam , jestem po kolejnej wizycie u reumatologa , morfologia w normie , czyli wszystko super tyyylko boli ....pewnie wymysliłam sobie . Reumatolog zleciła jeszcze raz ANA tylko teraz metodą Elissa . Co za różnica jaką metodą wykonano badanie . Nic nie rozumiem ,cała morfologia w normie , nie ma stanu zapalnego .Jakie wy mieliście wyniki i czy też tyle razy robiliście te ANA ?Zapisała mi tylko lek przeciwbólowy .Mam ją odwiedzić za dwa miesiące.włosy lecą mi tak że chyba wypadną wszystkie , jak wtedy będę chodzić do pracy ,chyba się załamie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 9:21 pm Temat postu: |
|
|
sama morfologia niezbyt duzo ma wspolnego z naszymi chorobami . Zazwyczaj jest dobra. Zdarza się lekka anemia, zdarza się obniżenie leukocytow ale jak mówię zdarza się . Nie jest to regułą. Czesto jest morfologia bardzo dobra . CRP lub OB takze nie zawsze się podniesie.
dopiero pełne ANA, ANA2 , moze dac podstawę do diagnozy.
zrob te badania tak jak zalecono
czasem badania bardzo długo się powtarza az dadzą jednoznaczną odpowiedz lub dolączą inne objawy np czynniki stanu zapalnego wyjdą wysokie. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 11:36 pm Temat postu: |
|
|
Wiitaj.
Ja CRP i OB mam w normie a stany zapalne występują. Niestety nieraz na pełną diagnozę się czeka. Ja czekałam 8lat.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
markiza Junior

|
Wysłany: Sro Sty 22, 2014 7:18 pm Temat postu: |
|
|
dzieki za zainteresowanie.To czego nie rozumiem to to iż miałam już robione ANA2 I ANA3 profil ANA2 wyszło 1;320, typ swiecenia homogenny i ziarnisty , a profil ANA3 dodatni na jeden + dsDNA. Co zmieni następny wynik ANA ....po kilku miesiącach urosnie albo zniknie. Dla mnie to zwyczajne granie na zwłokę .Po lekarzach chodzę od prawie trzech lat a diagnozy nie widać . Może wróżka szybciej coś wymyśli . |
|
Powrót do góry |
|
 |
markiza Junior

|
Wysłany: Sro Sty 22, 2014 7:19 pm Temat postu: |
|
|
dzieki za zainteresowanie.To czego nie rozumiem to to iż miałam już robione ANA2 I ANA3 profil ANA2 wyszło 1;320, typ swiecenia homogenny i ziarnisty , a profil ANA3 dodatni na jeden + dsDNA. Co zmieni następny wynik ANA ....po kilku miesiącach urosnie albo zniknie. Dla mnie to zwyczajne granie na zwłokę .Po lekarzach chodzę od prawie trzech lat a diagnozy nie widać . Może wróżka szybciej coś wymyśli . |
|
Powrót do góry |
|
 |
markiza Junior

|
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 10:31 am Temat postu: |
|
|
witam ponownie .pomyslałam że pojdę do dermatologa ,choc już sama nie wiem czy to wszystko ma sens . Wszystko zniosę ,dosłownie wszystko ale jak mam sobie poradzic z masakrycznie wypadającymi włosami , co mam robić ? Brałam już chyba wszystko co jest i zero poprawy , cały czas łykam biotebal , ale nie ma efektów . Jak ja bede chodzic do pracy bez włosów , przerobiłam tycie po encortonie rozdraznienia bóle głowy i wiele innych ale tego chyba nie przeskoczę . Jak mam sie leczyć bez diagnozy co mam robić . chyba z tych nerwów zaczęło mnie piec , szczypać na twarzy , wysypka na brodzie gotowa Jakby wszystkiego było mało umarła moja mama ......leczyli ją ale diagnozy nie postawili i nagle w ciągu dwóch tygodni umarła .Więc jaki sens ma chodzenie do lekarza jak i tak to nic nie da . |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnaft Super senior

|
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 11:06 am Temat postu: |
|
|
Witam Cie Markizo
Doskonale Cie rozumiem ,jestem równiez załamana swoimi włosami .Zazywam tez biotebal ,ale najbardziej jestem zadowolona po zastosowaniu maseczki Wax (tej tradycyjnej),mam wrazenie ,ze włosy lepiej się ukladaja i nie koltunia ,przez\to mniej wypadają.
A sprawdzałas hormony tarczycowe?Ja mam je w normie ale juz przeciwciala anty TPO podwyzszone i nie wiem czy to nie jest gl przyczyna wypadania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 11:19 am Temat postu: |
|
|
Markiza bardzo mi przykro z powodu Twojej Mamy
Cytat: |
chyba z tych nerwów zaczęło mnie piec , szczypać na twarzy , wysypka na brodzie gotowa |
może to alergia na coś? piszesz, że rozważasz wizytę u dermatologa - nie rozważaj, tylko idź
Cytat: |
Jak ja bede chodzic do pracy bez włosów |
o ile się orientuję, to do chodzenia potrzebne są nogi.... brak włosów nie przeszkadza w tej czynności
wiele osób żyje bez nich i dają radę _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
markiza Junior

|
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 11:56 am Temat postu: |
|
|
maske wax stosowalam dlugo ale nic to nie dalo ,mialam tsh podwyzszone i endokrynolog zlecil dodatkowe badania TSH ,FT4,p/c anty -TG, p/canty TPO, wszystkie badania zrobilam i bylo w normie ,nawet TSH które wczesniej bylo 6.50 tez jest w normie . Do pazdziernika bralam encorton a badanie robilam w koniec grudnia.Można powiedziec że do chodzenia do pracy potrzebne są nogi ale ja wolałabym się po..... niż iść do pracy z łysymi włosami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 12:00 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo mi przykro z powodu Twojej mamy
Nie możesz się załamywać, do lekarzy musimy chodzić, bez nich ciężko żyć, kwestia żeby znaleźć tego odpowiedniego, który nie zbagatelizuje naszej choroby i różnych objawów i będzie wiedział, gdzie nas pokierować.
Co do włosów, mi pomogło mycie w szamponie Revitax na opakowaniu jest napisane na porost włosów, ale mi pomógł w opanowaniu wypadania, pytaj o niego w aptekach lub sklepach zielarskich.
Nie dawaj się, w końcu musi być dobrze.
Trzymaj się cieplutko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 4:29 pm Temat postu: |
|
|
markiza napisał: |
Można powiedziec że do chodzenia do pracy potrzebne są nogi ale ja wolałabym się po..... niż iść do pracy z łysymi włosami  |
mam nadzieję, że żartujesz.... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 4:36 pm Temat postu: |
|
|
Markiza.. ...
Moze tutaj jakąś porade znajdziesz.
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3326&start=0
Kinga, ja tez mam taka nadzieje... Wlosy to nie koniec świata.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bambi Junior

|
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 5:14 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez Bambi dnia Wto Kwi 08, 2014 7:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
iza.b Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 7:21 pm Temat postu: |
|
|
Wspólczuje z powodu Mamy[*]
Robiłaś dodatkowe badania i miałaś w normie, czy TSH było powyżej 2, bo jeżeli tak, to nie jest w normie, każdy normalny endo Ci to powie, a przy niedoczynności włosy się sypia jak diabli. Tak samo ft3 i ft4 powinno się wyliczać procentowo. Ja w chwili obecnej mam drugiego endo od czasu diagnozy hashimoto, ale tylko dlatego, ze pierwszy byl prywatnie i 75km ode mnie, a teraz mam na miejscu i zostałam przy nim, bo ma dokładnie takie podejście jak ta pierwsza, a po drugie jest na NFZ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|