Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witajcie :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TiGa
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 6:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kapilaroskopie mialam jakis czas temu, potwierdzony Renek, ale niewyjasnione sa guzy i spuchniete palce. Czy wy przy Renku macie takie dolegliwosci? Wstawilabym zdjecie reki jak sie da
Malgosiu, nie dotarlam do tego Zdunowa wtedy, ale byc
Moze na tomografie dotre:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 6:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja przy renku mam dość mocne bóle i sine palce ,zmian nie mam żadnych na szczęście z tego co mi doktorka mówiła mogą występować owrzodzenia .

Jeśli chcesz wstawić foto tu masz instrukcję jak KLIK
TiGa
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 6:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Te moje guzki dziwaczne troszke
Mozna podciagnac pod guzki Heberdena i Boucharda, jak rosna, to boli że hej, skóra napina się, stawy palców puchną jak banieczki, rano ręka jest sztywna i minie sporo czasu zanim mogę cokolwiek zrobić. Reumatolog na razie
Mówi że mam UCTD, a na skierowaniach pisze raz toczeń, raz twardzina. Teraz na skierowaniu na tomo mam twardzinę wpisaną
Powrót do góry
Papsi
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 7:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tiga masz świetnego reumatologa - dr Jacka Flicińskiego - przyjmuje prywatnie na Modrej w poniedziałki. Lepszego w Szczecinie ciężko znaleźć Wink
Sporo lekarzy nie wie co to SLE, bo zwłaszcza starsi operują terminem TRU.
Pulmonolog się popisał Shocked
Kto się Tobą zajmuje?
Powrót do góry
TiGa
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dr Fengler, przyjmuje na Witkiewicza i w przychodni kolejowej. Plusem jest to, że na wizytę czekam max tydzień.
Powrót do góry
Papsi
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 8:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Minusem za to, jest to że nie masz skierowania na oddział i porządnego przebadania - ambulatoryjnie można leczyć poszpitalnie. Diagnozować się możesz w ten sposób miesiącami i finansując większość badań z własnej kieszeni albo miesiącami lub latami czekać na badania obrazowe na NFZ i nadal nic nie wiedzieć i nie mieć włączonego właściwego leczenia.
Nie tylko moim zdaniem, najlepiej chodzić do lekarzy pracujących w klinikach - jest wątpliwość jest szpital.
Twoje życie Twój wybór.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na astme bierze sie sterydy wziewne a nie leczy sie astme sterydami doustnymi, bierze sie takze inne leki wziewne

Papsi nie kazdy lekarz spoza kliniki jest do niczego
a nie kazdy pracujacy w klinice to ktos madry
znam takich z kliniki- ktorzy nie powinni byc nawet felczerami, co oni robia w klinice nie mam zielonego pojecia
TiGa
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz absolutną rację, do tej pory nie myślałam zbyt poważnie o tym wszystkim, bo lekarze mówili, że to takie dolegliwości reumatyczne itp. Ale jak usłyszałam pierwszy raz UCTD, toczeń, twardzina to się lekko przestraszyłam. Wiadomo, nie ma co się dać zwariować. ZAwsze trzeba wierzyć, że jednak jest ok.
Ale lekarz chyba by sobie ze mnie nie żartował, albo by nie sprawdzał na mnie różnych teori...
Co prawda, to prawda... Mogę tak latami chodzić na NFZ i czekać na badania jeszcze dłużej, znając kolejki do wszystkich lekarzy, przychodni itp.
Wiem, że jeśli chodzi o zdrowie, to nie można oszczędzać, ale na chwilę obecną nie bardzo mogę sobie pozwolić na prywatne badania...
Może rzeczywiście najlepiej pójść do lekarza na prywatną wizytę i wyprosić skierowanie do szpitala na badania, bo przecież inaczej, to ja będę tak czekać i czekać i czekać...
Papsi, a możesz powiedzieć gdzie dokładnie na Modrej przyjmuje dr? Bo nie mogę nic znaleźć...Będę wdzieczna bardzo!
Powrót do góry
Papsi
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 9:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tiga posłałam Ci prywatną wiadomość.

MonikaB - jełopy znajdą się wszędzie Wink
Powrót do góry
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 31, 2014 9:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny jeżdżę na Unię od 14lat. Nigdy nie leżałam na reumatologii , jak potrzeba mam zrobione od ręki badania. Dużo badań przeszłam. Zawsze szli mi na rękę. Nie zgodzę się z tym , że dr Fliciński jest najlepszy. dr Ostanek jest konsultantem wojewódzkim. dr Snarska i dr Łukjanowicz są bardzo dobre. Akurat w swojej kadencji miałam do czynienia i dr Flicinskim i dr Fenglerem na zastępstwach.
Powrót do góry
TiGa
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Lut 03, 2014 11:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za tydzien idę na tomo płuc, nie bede ukrywać, że się boję. Boję się strasznie, duszności są i nie dają spokoju niestety... Sad
Ale jak coś ma wyjść, to wyjdzie, a jak nie to nie Smile
Meprelon biorę już 6 dzień, na razie nic się nie dzieje, na szczęście, ale to pewnie za wcześnie, żeby obserwować jakieś zmiany.
Lekarz mówił, że może mi się zaostrzyć apetyt, ale na razie wprost przeciwnie, w ogóle nie chce mi się jeść i muszę się zmuszać.
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 03, 2014 11:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tiga, daj koniecznie znac po badaniu!
Trzymam kciuki !
Tuulasy. Buziak
TiGa
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Lut 03, 2014 12:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję bardzo Smile Fajnie Was tu mieć Smile Bo znajomi to już niektórzy się ze mnie śmieją, że wmawiam sobie choroby Sad
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 03, 2014 12:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

TiGa napisał:
Dziękuję bardzo Smile Fajnie Was tu mieć Smile Bo znajomi to już niektórzy się ze mnie śmieją, że wmawiam sobie choroby Sad

Mysle, ze kazdy z nas spotkal sie z taka opinia.. Wink
Glowa do góry, cyc do przodu! Very Happy
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lut 03, 2014 5:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

domagaj się od lekarza leków wziewnych na astmę tak się ją leczy .Lek trafia bezposrednio do płuc. czyli tam gdzie powinien trafić.zatem trzeba tego sterydu mniej
sama mam toczen, astmę w dokładce- biorę sterydy doustne ale biorę tez sterydy wziewne, oraz inny lek wziewny rozszerzający oskrzela

jesli mozesz zmien lekarza - bo jest- nie chcę być obcesowa, ale niedouczony , taki raczej nie pomoze

dawkę sterydu masz niziutką , raczej nie wpłynie on na apetyt- moze po długotrwałym stosowaniu tak.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

Skocz do: