Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

nowa osoba-Gracha
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gracha
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sty 27, 2014 9:09 am    Temat postu: test Odpowiedz z cytatem

Very Happy
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 27, 2014 9:47 am    Temat postu: Re: test Odpowiedz z cytatem

gracha napisał:
Very Happy

Dobrze, ze zyjesz ! Very Happy
Moze jednak cos wiecej ?..
gracha
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sty 27, 2014 10:04 am    Temat postu: życie Odpowiedz z cytatem

witam po przerwie! żyję ale co to za życie,chciałoby się powiedzieć.Nie jest żle,brałam Arechin przez 3 m-ce,miesiąc przerwy a potem 3 m-ce Quensyl.Teraz znów miesięczna przerwa i zaczęły się skutki uboczne,malejąca ilość białych ciałek,niestrawność i wysypka na twarzy.Na wizycie w poradni tkanki dostałam skierowanie do hematologa,póki co czekam na wizytę prywatną i potem może uda się na nfz.Mam nowe wyniki,profil jądrowy immunoblat wszystko ujemne,już chciałam się cieszyć a tu znów oczy puchną trzeci dzień z rzędu.
W listopadzie miałam też przez 3 tygodnie okropne zapalenie rwy kulszowej,nie mogłam sie ruszać,zapomniałam zapytać na wizycie czy winny tez jest lupus w tym przypadku.
A poza tym ok czytam dużo i to mnie pociesz ze tyle wspaniałej literatury powstaje.Ostatnio najlepsze co czytałam to Wyznaję Jaume Cabre,rewelacja.
Pozdrawiam wszystkich
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 27, 2014 10:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapraszam do rizmow niekontroliwanych.Very Happy
Rozmawiamy tam rowniez o ksiazkach...

http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3759&start=240

Trzymaj sie i zdrowka ! Very Happy
boguslaw4321
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Sty 29, 2014 1:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Gracha
Dopiero teraz znalazłem Twój wątek i widzę kilka podobnych elementów. Piszesz o swoim toczniu skórnym, ale jakby z poczuciem czy tylko to.
Nie można oceniać dermatologów że mają ‘klapki na oczach’, ale przy ich specjalizacji wiedzę z zakresie SLE, RZS itd. mają oczywiście węższą. Z kolei reumatolog tak łatwo nie odróżni jakichś pododmian toczni skórnych, bo to też nie jego specjalizacja.
U mnie okresowo i zamiennie występują dodatkowe objawy (w porywach 7/11 ARA), na co moja prowadząca dermatolożka właściwie nie zareagowała. Pani reumatolog oceniła że to właściwie początek tocznia układowego, co dermatolożkę zdziwiło.
Postać skórna bezpośrednio nie zagraża organom, ale autoagresja może rozwinąć się również w innych kierunkach. Zmiany skórne i in. mogą pojawiać się w miejscach sąsiadujących ze stanami zapalnymi spowodowanymi mechanicznie – np. w konsekwencji dyskopatii czy zmian zwyrodnieniowych (ja tak mam).
Jak Łukasz zalecałbym ostrożność wobec leczenia i badania metodami alternatywnymi. Nie oceniam ich teraz, ale w większości różnych kuracji oczyszczających itp. wymagane jest odstawienie dotychczasowego leczenia. A toczeń tylko na to czeka.
Choroby z autoagresji w fazie wstępnej zachowują się niejednoznacznie i niezbyt wyraziście. Niestety, niekiedy rozwijają się i idą dodatkowo w nowych kierunkach. Przerwa w leczeniu może przyspieszyć te zmiany.
A poza tym pozdrówka, lubisz czytać, więc miłych lektur i pogawędek kawiarenkowych…
Very Happy Very Happy Very Happy
gracha
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Sty 30, 2014 2:00 pm    Temat postu: witaj Bogusławie! Odpowiedz z cytatem

O postaci skórnej powiedziała dr reumatolog u której byłam prywatnie.Moja lekarka prowadząca pisze w skierowaniu do hematologa o niezróżnicowanej chorobie tkanki łącznej.
Sądząc z dyskusji na innym forum ja nie mam postaci skórnej bo dziewczyna pisała o "motylu" na twarzy i dużej nadwrażliwości na słońce.Ja tego nie mam i zeszłego lata z powodu leku unikałam słońca lub krem z filtrem to i tak byłam opalona bo duzo przebywam na powietrzu i zadnych oparzeń nie miałam.
Myślę ze u mnie może to być związane z z węzłami chłonnymi bo jako małe dziecko miałam grużlicę węzłów chłonnych i takie opuchnięcie oczy że czasami nic nie widzę to też jakby z powodu złego przepływu limfy.Tak myślę a pewnie dużo wniesie wizyta u hematologa,pewnie w przyszłym tygodniu.
pozdrawiam i życze zdrowia Smile Smile Smile
gracha
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Mar 03, 2014 7:34 pm    Temat postu: po wizycie u hematologa Odpowiedz z cytatem

No i nowe zmartwienie! Pan doktor dał mi zlecenie na badania żeby wykluczyć chorobę Addisona-Biermera,jeszcze nie zrobiłam ale faktycznie ostatnio jestem dziwnie zmęczona bez powodu.
Pewnie też tak macie,ze dołączają się inne choroby autoimmunologiczne,do kolekcji.Muszę powiedzieć że trochę się boję. Shocked
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Mar 03, 2014 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak u Ciebie z wynikami z krwi ?
masz anemię ?
zmęczenie to nie tylko skutek choroby , zmęczenie moze miec wiele róznych przyczyn- w większosci nie związanych z zadną chorobą

moze poczekaj na wizytę u hematologa dopytaj o to badanie
postac skórna choroby , bierzesz tylko allbo brałas jeden lek , i chyba trochę na wyrost to badanie

uzywaj wyszukiwarki ona odpowie Ci na wiele pytan , warto wiedzieć coś więcej
gracha
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Mar 07, 2014 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To hematolog dał mi skierowanie na badania w kierunku choroby Addisona-Biermera bo mam leuko/neutropenię.W poniedziałek zrobię badania.
Winiki krwi mam od lat coraz słabsze maleje ilość białych ciałek i granulocytów. Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: